Devino Patron!

Gunoiul (in)finit

Gunoi. Resturi de mâncare, aparate electrocasnice defecte, piese de mobilier, jucării, hârtii, chiar și icoane.

Gunoiul (in)finit
Zilnic, circa 100 de muncitori sortează deşeurile produse de chişinăuieni

Greu de respirat din cauza putorii de la deșeurile în proces de fermentare. La poartă, un domn amabil, trecut de prima tinerețe, îmi întinde o mască medicinală, ca protecție împotriva bacteriilor. Îmi acopăr nasul și gura, deși nu sunt convinsă că vreau să o port (îmi trece prin gând că este o bună măsură educativă vizita aici, pentru toţi cei care protejează mediului, dar și cei care întârzie să o facă). În fața ochilor se întinde o proaspătă grămadă de gunoi, răsturnată de camionul care tocmai a trecut de poarta stației de sortare, iar domnul amabil a însemnat în registru greutatea vehiculului. Era plin cu gunoiul strâns din containerele Chișinăului. Poate îl conținea și cel pe care l-am dus și eu la tomberon. În total, în oraș sunt 10 mii de containere pentru acumularea deșeurilor.

Una din liniile de sortare a deşeurilor municipale. Foto: Lilia Curchi

 

Aici nu ar trebui să simțim nici un fel de mirosuri. Tot gunoiul adus este sortat în regim continuu, pe durata zilei. Deșeuri nesortate nu rămân pe teritoriul fabricii peste noapte. Mirosul persistă pentru că deșeurile municipale conţin o parte considerabilă de resturi menajere, organice. Dacă cetățenii ar sorta acasă deșeurile pe două tipuri – deșeuri organice, care degradează și deșeuri reciclabile, care nu degradează -, aici ar ajunge doar felul al doilea de gunoi și nu am mai avea deloc mirosuri neplăcute”, spune Irina Balica, responsabila companiei ABS. Acum câțiva ani, firma a investit într-o fabrică de sortare, astfel că marea majoritate a deșeurilor generate în mun. Chișinău trec printr-o selectare automată și manuală. „Sortarea deșeurilor este una dintre etapele procesului tehnologic de reciclare. Acesta diferă de la o materie la altă, de aceea este necesar de efectuat gruparea în dependență de compoziția deșeului”, remarcă tânăra antreprenoare. 

Peste 100 de persoane lucrează, pe ture, la fabrica din coasta Chișinăului. Sunt sortate 12 tipuri de deșeuri, șapte dintre care reprezintă diferite categorii de plastic. Întreaga familie Balica este implicată în activitatea de gestionare a deșeurilor municipale. Inițial, în 2005, Sergiu Balica, a investit într-o întreprindere de reciclare a plasticului, la Peresecina, Orhei. Pentru asigurarea materiei prime, în 2017, a fost lansată fabrica de sortare, cu suprafața de 10 mii metri pătrați.

Deșeurile de un anumit tip sunt adunate în compartimente speciale. Foto: Lilia Curchi

Deși se spune că din gunoi se fac mulți bani, Irina Balica afirmă că sunt mai mute cheltuieli decât câștiguri. Unul din motive este și lipsa unei taxe de sortare, or, până astăzi, firma nu a reușit semnarea unui contract cu serviciile abilitate ale municipalității. Sunt și alte impedimente cu care se confruntă compania, or, în loc să aibă susţinere necondiţionată pentru asemenea activităţi de utilitate publică, sunt mai multe beţe-n roate decât sprijin. Or, ar mai fi nevoie de punerea în exploatare a încă două linii de sortare care ar prelua deșeurile din raioane, o staţie de compost a deșeurilor organice și vegetale, stații de epurare și biogaz.

Potrivit informațiilor de pe pagina web a Regiei „Autosalubritate”, zilnic din oraș sunt evacuate de la 4000 până la 4500 m3 deșeuri menajere. La fabrica de sortare, fiecare linie are capacitatea de sortare de 10 tone/h deșeuri. În total, cantitatea supusă selectării ajunge la o cifră de peste 720 tone/24 ore. Deșeurile sunt balotate pe categorii, culori și compoziţie: PET, folie, materiale plastice de diferite tipuri, hârtie, carton, doze de aluminiu (metal), sticlă, deșeuri mixte valorificabile energetic etc. Deșeurile nereciclabile ajung la gunoiștea municipală, în aer liber, la Țânțăreni, Anenii Noi. Pentru a încuraja procesul de preselectare la domiciliu, atât compania ABS, cât și Regia „Autosalubritate” au instalat containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. ABS – pentru dispozitivele de tip PET. „Autosalubritate” – pentru hârtie, plastic, sticlă. „Încurajăm cetățenii să depoziteze toate deșeurile reciclabile în containerele special amenajate, pentru a diminua contaminarea acestor deșeuri în tomberoanele comune pentru deșeuri menajere”, menționează reprezentanţii ABS pe pagina lor web.

După sortare, tipurile de deşeuri potrivite pentru reciclare sunt balotate şi, apoi, transportate către o nouă destinaţie. Foto: Lilia Curchi

Studiile Băncii Mondiale arată că, cu cât trăim mai bine, cu atât mai multe deșeuri producem. În satele noastre fiecare, de obicei, produce aproape jumătate de kg de gunoi pe zi, în timp ce în orașe această cantitate ajunge aproape la 1 kg pe zi.

După ce vezi mormanele de deșeuri în faţă, toate amestecate laolaltă, contaminate, puturoase, îţi dai seama cât de mult avem de lucru la capitolul educaţia de mediu – de la opincă la vlădică. Câţi sunteţi gată să faceţi o vizită de reeducare la fabrica de sortare sau la gunoiștea municipală?

 

Lilia CURCHI

Articol publicat în numărul 327

Susține Natura.md: Devino Patron!