Soluţii pentru problema deşeurilor
Activând ca pedagog în gimnaziul Ţahnăuţi, raionul Rezina, am altoit elevilor dragoste faţă de frumuseţea naturii. Discipolilor le-am insuflat că natura e unica mângâiere a omului. Iar dovada o avem chiar alături, căci satul nostru are o aşezare geografică de nedescris. Se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, mărginit de o pădure seculară.
Noi suntem cei care trebuie să ajutăm şi să protejăm natura. Să avem grijă de ea şi să nu o lăsăm pe mâinile celor care nu o iubesc şi sunt indiferenţi faţă de mediul înconjurător. Să nu ne fie frică să facem o observaţie când cineva aruncă jos o hârtie, un muc de ţigară sau ambalaj. Să ne gândim la generaţiile care vin. Dacă nu suntem de acord cu ceva, trebuie să reacţionăm. E de datoria noastră să avem grijă de pământuri, râuri, păduri, care reprezintă viitorul nostru.
Aceste rânduri le scriu după ce, la 11 decembrie 2019, în sala de şedinţe a primăriei Ţareuca, am participat la o instruire pentru locuitori din satele Ţahnăuţi şi Ţareuca: voluntari, membrii Grupului de Iniţiativă, profesori, educatori, membri ai administraţiei publice, bibliotecari, directori ai caselor de cultură.
Unul din formatori a fost domnul Alecu Reniţă, pe care academicianul Nicolaie Dabija îl numeşte proeminentă personalitate, unul dintre ecologiştii inimoşi de la noi din Moldova. Ne-a vorbit despre Mișcarea Ecologistă din Moldova, precum și despre oportunitatea de a ne implica în procesele decizionale și de a ne apăra dreptul la un mediu înconjurător sănătos. Participanții au fost instruiți despre modalitatea de organizare a proceselor de lobby și advocacy, cine sunt cei care trebuie să fie implicați – care ne sunt aliații și adversarii, cum să stabilim ținte și ce tactici să alegem pentru a atinge rezultate pozitive în demersurile noastre de protecție a mediului înconjurător. Am înţeles că ecologiştii au reuşit să creeze o stare de spirit şi de încredere în societate. Ei au demonstrat că acolo unde se implică cetăţenii şi se unesc în numele unei cauze comune, se poate câştiga în bătălie. Activitatea a fost realizată în cadrul Proiectului „Lobby și advocacy - pentru o guvernanţă de mediu durabilă și democratică”, susţinut de Programul de Granturi al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, în parteneriat cu A.O. Andromeda.
În dezbateri s-a menţionat situaţia deşeurilor în comuna noastră. S-a anunţat că Primăria comunei Ţareuca, în colaborare cu A.O. „Andromeda”, realizează proiectul „Îmbătrânim activ într-un mediu curat”, în care cetăţenii sunt solicitaţi să evite arderea frunzelor şi a deşeurilor vegetale, încât impurităţile nocive ce se elimină în urma arderii sunt periculoase pentru sănătate. Pentru evitarea poluării mediului, autorităţile statului recomandă locuitorilor să composteze resturile vegetale. În perioada rece a anului frunzele vor fi supuse procesului de fermentare, iar primăvara vor deveni îngrăşământ natural pentru terenuri agricole.
La finalul instruirii, apreciind exemplele concrete de activism comunitar oferite de către Alecu Reniţă, am decis cu toţii să mobilizăm diferiţi factori din ambele sate -Ţahnăuţi şi Ţareuca -, să ne implicăm activ în acţiunile de protecţie a mediului, începând cu lichidarea gunoiştelor neautorizate.
Într-un ceas bun şi să ne ajute Bunul Dumnezeu!
Valentina Golubenco, pedagog pensionar,
satul Ţahnăuţi, comuna Țareuca, r. Rezina
Articol realizat în cadrul proiectului „Lobby şi advocacy – pentru o guvernanţă de mediu durabilă şi democratică”, implementat de Mişcarea Ecologistă din Moldova și susţinut de Programul de Granturi al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.
Susține Natura.md: Devino Patron!