Devino Patron!

Primăvara vine cu brânduşe

Articol publicat în numărul 265 din martie 2014.

Primăvara vine cu brânduşe
Varietăți de brândușe. Sursă foto: www.edifica.ro

Brânduşele sau crocuşii sunt flori delicate care anunţă venirea primăverii şi care împrăştie în jurul lor o mireasmă îmbietoare, dar şi poftă de viaţă şi bună dispoziţie. După perioada lungă şi lunile geroase de iarnă brânduşele prevestesc venirea primaverii, ieşind de sub stratul de zăpadă şi dând o frumoasă pată de culoare galbenă sau violet grădinilor şi câmpiilor.

Brânduşele îşi au originile din Orient, Europa şi Africa de Nord, cu alte cuvinte, mai multe culturi sunt adunate într-o singură floricică firavă, dar plină de farmec. Ele sunt potrivite şi pentru cultivarea în ghivece sau în jardinierele de pe pervaz.

Din fericire putem admira această plantă atât primăvara cât şi toamna, deoarece există şi specia brânduşelor care înfloresc în această perioadă a anului. Parcă ar simboliza renaşterea şi «adormirea» naturii.

Descriere: Brânduşa de primăvară răsare încă la sfârşitul lunii februarie. Acest lucru se întâmplă în special în cazul speciilor mai mici, deoarece brânduşele mai mari răsar abia în aprilie. Termenul “mare” este oarecum relativ, deoarece aceste flori nu depăşesc înălţimea de 15 cm, iar florile sunt aproximativ 4/5 din înălţimea ei. Frunzele sunt înguste şi lungi. Florile au formă de cupă, atunci când se deschid, cu petalele ascuţite sau rotunjite la vârf. Culorile sunt diverse şi încep de la alb, trecând în galben până la portocaliu intens, de la albastru până la violet, bicolore, cu puncte şi striaţii. Cel mai des întâlnite la noi sunt brânduşele portocalii şi lila.

Reproducere: Se înmulţesc foarte uşor. În jurul bulbilor principali cresc bulbi mai mici, care pot fi desprinşi şi plantaţi separat. Separarea bulbilor se face după ce florile s-au ofilit. În anul următor vor înflori şi ei. Brânduşele cresc în pământul bogat în humus, în locurile calde şi însorite.

Susține Natura.md: Devino Patron!