Devino Patron!

De ce?

De ce?

Mult stimate domnule redactor, Alecu Reniță,

Sunt un vechi cititor abonat al revistei „Natura”, lecturez permanent și apreciez articolele redacționale semnate de Dvs. Interesante și utile sunt articolele din cadrul rubricilor „Actualitatea”, „Descoperă Moldova”, „Vetrele strămoșești”, „Medicina naturistă” ș.a.

La rubrica respectivă, am vrea să citim ceva și din istoria Chișinăului, despre trecutul suburbiilor capitalei: Bubuieci, Durlești, Sângera ș.a. Pe noi, cititorii, ne-ar interesa și alte probleme legate nemijlocit de natură și de viața noastră de fiece zi. Am vrea să cunoaștem cauzele mai multor fapte și evenimente curente, ca de exemplu:

- De ce pâinea noastră cea de toate zilele este atât de necalitativă, fără gust, irezistentă în condițiile de casă, repede se învechește, se înnăcrește?

- De ce roșiile sunt fără gust, cu coajă tare și cu miezul zemos și acru? Fără gust au devenit în ultimul timp și castraveții, ardeii grași, vinetele, zămoșii.

- De ce castanii din oraș sunt deja îngălbeniți, în august le cad frunzele?

- De ce au dispărut din oraș porumbeii de câmp, vrăbiile, pițigoii; de ce mai devreme au plecat din oraș rândunelele, de au mai rămas doar ciorile și coțofenele?

- De ce prin intermediul magazinelor ni se impun produse de import de proastă calitate (făină, cașcaval, pește ș.a.)? 

Avem ministere de resort, departamente, agenții și atâtea alte instituții și organizații, dar nimeni nu se implică. O lipsă totală de control. Oamenii de știință au rămas și ei indiferenți la toate acestea, ori pentru că sunt supărați că au rămas fără instituția lor firească Academia de Științe, ori poate că în programele și declarațiile celora din Noua Putere nu se amintește nimic despre știință. Cuvântul știință a dispărut din lexiconul guvernanților, din mass-media, de la radio și televiziune. 

Să luăm aminte la cele spuse de cărturari: Fără știință nu e cultură, fără cultură nu e educație. Fără știință, cultură și educație țara degradează.

Sper să nu rămână fără atenție din partea Dvs. și, principalul, fără soluționare aceste probleme. Apelați la ajutorul specialiștilor, ei trebuie să cunoască situația. 

Nicolae COVALCIUC, Chişinău

Nota redacției: Sunt întrebări care ne preocupă și pe noi, membrii redacției. Invităm specialiștii și savanții de la Academia de Științe și de la Institutul de ecologie să răspundă la întrebările cititorilor revistei NATURA.

Susține Natura.md: Devino Patron!