Devino Patron!

Simplu și eficient: cum să avem și în case bine, și pădurea întreagă

Simplu și eficient: cum să avem și în case bine, și pădurea întreagă

Ce legătură are eficiența energetică cu mediu? Pentru a răspunde la această întrebare Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a realizat o broșură informativă care prezintă, pe de o parte, cele mai simple și eficiente metode pentru a ține căldura în casă și, pe de alta, ne arată că de copaci avem nevoie nu doar pentru lemn de foc sau pentru frumusețe. Republica Moldova este o țară cu văi și dealuri, iar copacii au rolul să oprească inundațiile și vântul, să reducă temperaturile și secetele - respectiv, aceștia opresc spălarea, uscarea și degradarea solurilor. Eficientizând energetic locuințele noastre, contribuim la salvarea pădurilor, ne spune Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic. 

Găzduim în revista NATURA conținutul broșurii și vă invităm să aplicați aceste sfaturi simple adunate de la experții în domeniu. 

 

Nebănuite sunt căile pe unde iese căldura și intră frigul în casă

Cândva, tare demult, pe vremea bunicilor noștri, iernile erau cu multă-multă zăpadă – aceasta învelea casele și le ținea căldura în interior. Azi însă, cea mai multă căldură iese din casă prin pereți, pod, podea, dar și prin geamurile neizolate. În schimb, avem tehnologii, tehnici și cunoștințe noi, care ne ajută să reținem căldura și să nu lăsăm frigul să ne intre în casă. 

Iată ce ne recomandă specialiștii și specialistele din domeniu:  

 

FERESTRELE și UȘILE

Ar putea fi o caricatură cu unul sau mai mulţi oameni, persoane în picioare şi text

  • Prin ferestrele de lemn obișnuite iese căldura afară, iar frigul intră în casă. Înlocuiți-le cu termopane eficiente energetic sau căptușiți-le cu vată, ziare, benzi de izolare speciale etc.
  • Ziua țineți draperiile deschise, să intre căldura soarelui pe geam. Noaptea, din contra, trageți draperiile, pentru că pătrunde frigul.
  • Reglați geamurile termopan la regimul de iarnă - o puteți face în mod individual, pentru că este foarte simplu (aveți de rotit într-o direcție 4 șuruburi) – pe Internet sunt multe instruiri video.
  • Utilizați perne pentru uși și geamuri (cu un diametru de cca 10 cm și lungimea de cca 1 m).
  • Ușile, de asemenea, se izolează cu benzi autoadezive speciale.  

 

ÎNCĂLZIREA AUTONOMĂ

  • Temperatura ideală a locuinței în timpul zilei este de până la 21°C. Orice grad redus, va aduce o economie de cca 5% în factură sau mai puține lemne pentru foc. 
  • Pe timp de noapte, reduceți temperatura camerei cu 2-3°C.  Puteți să o faceți cu 1-2 ore înainte de culcare. 
  • Este o mare greșeală dacă porniți centrala la maxim, iar după ce vă încălziți bine de tot, o deconectați până frigul devine insuportabil. Astfel, se uzează centrala și, de fapt, se consumă mai mult gaz.
  • Economisiți bine de tot, dacă țineți regimul de apă caldă la minim (pentru spălarea vaselor, a mâinilor) și îl ridicați doar atunci când aveți nevoie de apă fierbinte - (!) cel mai mult, centralele consumă anume pentru prepararea apei calde.
  • Un termostat poate să aducă economii foarte mari - până la 30% din factură. Este suficient să setați temperatura necesară, iar acesta va avea grijă să oprească și să pornească singur centrala, ca să mențină temperatura indicată. Pe piață este o varietate foarte largă de termostate, cu diverse funcții suplimentare.

 

CALORIFERE

Ar putea fi o imagine cu text care spune „多 PANOU REFLECTORIZANT”

  • Deseori, întâlnim calorifere ascunse sub pervaz sau, și mai anapoda, sub extensii ale pervazului (transformat în masă de bucătărie). În acest mod, căldura din calorifer este împiedicată să circule. Pentru astfel de situații, soluția este grila de ventilație (se decupează o porțiune din masă/pervaz și se acoperă cu o grilă specială, pentru un aspect estetic).
  • Instalarea în spatele caloriferelor a panourilor reflectorizante sau a foliilor termoizolante pentru parchet, cu aluminiu (costă cca. 25 lei/metrul), va reduce factura semnificativ, mai ales atunci când vorbim despre un calorifer mai lung, plasat pe un perete subțire, rece. Acestea au funcția să trimită toată căldura dinspre calorifer spre încăpere și nu-i permit să iasă prin perete afară. Distanța între reflectorizant și calorifer trebuie să fie de minim 2 cm.
  • De asemenea, trebuie să aveți grijă să îndepărtați orice obiect de lângă calorifer care poate fi un obstacol pentru circulația aerului (draperii, perdele, mese, canapele, fotolii etc.). 

 

PEREȚI, POD, PODEA

Ar putea fi o caricatură

  • Izolarea pereților ineficienți energetic este o investiție care merită toți banii – astfel, economisiți până la 35% din facturi.
  • Podelele reci trebuie neapărat izolate. Pentru aceasta, pot fi utilizate inclusiv covoarele. Cu cât sunt mai groase, cu atât mai bine. Dacă aveți posibilitatea, izolați podelele cu vată minerală. 
  • Aveți grijă să închideți ușa podului și să o izolați, să înlăturați orice fisură pe unde poate intra gerul. Izolarea podului cu vată minerală poate aduce o economie de până la 30% din factură.
  • Dacă hornul casei nu are acoperiș, e bine să-l instalați. Atunci când în sobă focul nu arde, aerul rece de afară trece prin coșul de fum și se creează un efect de vid ce aspiră căldura din interiorul casei. Astfel, pleacă până la 20% din căldură.

 

Lăcomia ne mănâncă energia 

Este bine de știut că prețurile la energia electrică depind de cât de economi și econoame suntem, mai ales în orele de vârf. Cu cât consumăm mai puțin, cu atât mai ieftin ne va costa energia cumpărată de pe bursele externe. 

Acum, haideți să vedem cine consumă cea mai multă energie din locuințele noastre și cum putem să economisim.   

 

APARATELE ELECTRONICE și ELECTROCASNICELE 

  • Frigiderul consumă circa 17% din factură. Dacă este aproape de calorifer, aragaz sau orice altă sursă de căldură, poate consuma cu până la 50% mai multă energie. Aveți grijă să nu stea lipit de perete.
  • Congelatorul poate consuma cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheață. 
  • Toate aparatele electronice consumă energie când sunt în regimul de standby - până la 10% - deconectați-le.
  • Aproape toată tehnica de uz casnic consumă energie, chiar și atunci când este deconectată. Scoateți-o din priză.
  • Cumpărați aparatele din clasa energetică A, cu cel mai scăzut consum de energie.
  • Uscătorul de rufe consumă dublu față de o mașină de spălat. Dacă aveți posibilitatea, alegeți uscarea rufelor „pe sfoară”.

 

BECURILE

Ar putea fi o ilustraţie cu unul sau mai mulţi oameni

  • Becurile LED consumă până la 95% mai puțin decât cele obișnuite și au o durată de viață între 3-50 de ani. 
  • Cel mai puternic luminează becurile cu lumină rece, însă pentru confortul și sănătatea ochilor, alegeți lumina neutră și caldă – între 3000-4000 lumeni.
  • De regulă, un bec LED de 10W este echivalent cu un bec obișnuit, cu puterea de 75W. 
  • Instalați becuri cu senzor automat de conectare/deconectare pe hol, în scara casei sau în fața locuinței.
  • Cumpărați becuri cu garanție din magazine specializate. 


 

Copacii netăiați sunt mai importanți decât cei pentru lemnul de foc 

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Aparent, copacii sunt buni pentru lemn de foc și frumusețe. Când e criză, se poate și fără frumusețe. 

În realitate, situația e alta. Relieful din RM este cu multe suișuri și coborâșuri, de aceea, solul este predispus la eroziuni, alunecări și infertilitate (pământ care nu dă roade). Când nu avem suficienți copaci, ploaia spală suprafața fertilă a solului, iar vânturile le suflă. 

Avem foarte multe locuri în țară unde se atestă eroziuni ale solului.

De aceea, pădurile și perdelele forestiere sunt importante, pentru a reduce viteza apei și a vântului. Când sunt copaci, apa este reținută de coroane, iar rădăcinile lor îi încetinesc curgerea la vale. Tot copacii, având rădăcini adânci, mențin solul umed și previn, inclusiv în acest mod, eroziunea. De asemenea, copacii atrag ploaia! Oferă umbră și scad temperatura solului.

 Vara, în pădure este cu circa 2°C mai răcoare decât în afara ei. Iarna temperatura este cu 1,7°C mai ridicată în interior. Deasupra pădurii crește umiditatea, se reduce viteza vântului, stratul de zăpadă se păstrează un timp mai îndelungat etc. 

 

Să folosim energie alternativă

Tot mai mulți locuitori ai Republicii Moldova utilizează surse alternative de energie termică și electrică, ceea ce înseamnă facturi mici, dar și beneficii extraordinare pentru mediul înconjurător. 

Pentru a ne încălzi sobele, împreună cu lemnul de foc, putem utiliza resturile rezultate din diverse activități în gospodărie sau agricultură: crengi de la curățatul livezilor, coji de nuci, corzi de la curățatul viței-de-vie și multe altele. 

În vânzare, acestea sunt sub formă de brichete și peleți. 

Pentru un randament și o eficiență semnificativ mai mare, se recomandă trecerea de la sobe obișnuite la tehnologii moderne de ardere a biomasei. 

Privind energia electrică, pe piață sunt tot mai accesibile tehnologiile pe bază de energie regenerabilă – panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură etc. Acest lucru presupune zero la facturi pentru energia electrică în sezonul cu soare și facturi mai mici pe timp de iarnă. Tehnologiile regenerabile presupun anumite cheltuieli, însă durata lor de viață este semnificativ mai mare față de perioada în care sunt recuperate investițiile. 

 

Mai multe detalii despre reducerea consumului de energie și protecția mediului puteți găsi pe Facebook – pe pagina ECOlogic, ECOnomic. 


 

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”,
finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!