Devino Patron!

Concurs pentru copiii și tinerii din Republica Moldova: Fii un Artist al Dunării!

Concurs pentru copiii și tinerii din Republica Moldova: Fii un Artist al Dunării!

Mișcarea Ecologistă din Moldova anunță deschiderea concursului „Fii un Artist al Dunării!”, ediția 2021, organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR).

Acest concurs încurajează copiii din toate școlile, ONG-urile, cluburile, centrele de zi sau asociațiile pentru copii care fac parte din bazinul Dunării să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării.

 

Detaliile concursului:

 • Motto-ul concursului este „Descoperă Dunărea
 • Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării (Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina).
 • Sunt propuse două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani).
 • Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maxim 4 persoane, fie la nivel de clasă.
 • Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrarea care va acumula cel mai mare punctaj va participa la etapa internațională a concursului.
 • Există trei categorii de concurs: lucrări de artăvideo și hărți.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „BIMBOLUE REDMI NOTE 6 PRO MI DUAL CAMERA”
Malenchi Alexandru: „Pelicanul – Simbolul Dunării”. Câștigătorul premiului 1 la etapa națională a concursului „Fii un artist al Dunării”, ediția 2020. 

 

Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal Dunăre sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – fluviul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze un material video sau să creeze o hartă.

Lucrările (fie sub formă de imagine, scan sau fișier video) vor fi expediate în adresa MEM până pe 15 august 2021 la adresa poştală: str. S.Lazo, 13, Chişinău, MD-2004 sau prin e-mail [email protected], cu menţiunea „Concursul „Fii un Artist al Dunării””. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator.

 

Specificații

 • Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: lemn (adus de ape), pietre, păpuriş, nisip, etc., fie deşeuri găsite la mal). Desenele și picturile NU sunt acceptate. În cazul fotografiilor digitale, dimensiunea minimă a acestora este de 150 DPI (59 pixeli/cm) și 3 megabaiți.
 • Videoclipurile nu trebuie să depășească durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat. Animațiile nu vor fi acceptate. Copiii pot realiza un fimuleț, înscena un spectacol sau cânta o melodie.
 • Hărțile trebuie să fie create pe o foaie în format A3, să includă direcțiile busolei, distanța sau scala, o legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte. Elevii sunt încurajați să-și manifeste creativitatea și să prezinte orice locuri/puncte interesante de pe malul râului. Harta poate marca diverse locații de interes, zone semnificative pentru biodiversitate, și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (zone aflate în stare proastă sau care necesită curățare, zone inundate etc.), sau poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu. Harta trebuie trimisă organizatorilor naționali fie sub formă de scanare, fie sub formă de fotografie digitală de rezoluție înaltă. Dimensiunea minimă a fișierelor este de 150 DPI și 3 megabiți.
 • Important: participanții au responsabilitatea de a se asigura că fișierele expediate sunt la rezoluție înaltă, nu sunt distorsionate și pot fi vizualizate cu ușurință.

Ar putea fi o imagine cu hartă
Costileanu Iasmina: „Prutul – Tezaur al Moldovei”. Câștigătoarea concursului „Fii un Artist al Dunării!”, ediția 2020, etapa internațională, la categoria Hartă.

 

Selecția câștigătorilor

 • La nivel național: în fiecare țară, organizatorii vor evalua lucrările și videoclipurile pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Primele 10 lucrări cele mai reușite vor fi postate pe contul oficial de Facebook al competiției internaționale.
 • Rezultatele vor fi făcute publice pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova (www.mem.md). Câştigătorii la etapa naţională vor fi anunţaţi de către organizatori telefonic și prin email. Autorul celei mai bune lucrări va primi titlul de „Artist al Dunării” și va fi recompensat cu premii motivante.
 • La nivel internațional: câte un câștigător național la categoria Juniori și câte un câștigător național la categoria Adolescenți în toate cele trei categorii vor fi premiați de către un juriu compus din reprezentanții naționali ai tuturor țărilor ICPDR. Decizia judecătorilor este definitivă, iar creatorul (creatorii) operei de artă alese vor fi desemnați  artiști ai Dunării.
 • La nivel internațional va fi necesară și o poveste din spatele operei de artă: participanții vor trebui să trimită lucrarea acompaniată de o poveste scrisă în limba engleză (declarația artistului) până la 250 de cuvinte. Această declarație trebuie să descrie procesul creativ și ceea ce a învățat participantul prin explorarea bazinului hidrografic.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Vadim Zatic, s. Corjova, r. Criuleni: „Efectele incalzirii globale duc la iesirea din apa a diferitor plante si animale”. Câștigătorul premiului 1 la etapa națională a concursului, ediția 2019. 

După competiție, va fi organizată o expoziție cu fotografiile celor mai bune opere de artă din fiecare țară. Vor fi premii speciale pentru cea mai apreciată fotografie și cel mai apreciat videoclip de pe pagina de Facebook a concursului. Pe lângă competiția oficială, va fi organizată și o întrecere amicală pe pagina de facebook a concursului Danube Art Master: primele 10 lucrări din fiecare țară vor participa, iar cea mai apreciată lucrare va primi un premiu special.

Angajații și ofițerii GWP CEE și ICPDR, precum și familiile imediate (părinți, soți, copii, frați și bunici) nu sunt eligibili să participe la concurs. Prin faptul că participă la concurs, câștigătorul își dă consimțământul ca numele său și contribuția să fie publicată în materialele GWP CEE și ICPDR. GWP CEE și ICPDR își rezervă dreptul de a folosi fotografiile / videoclipurile realizate fără permisiunea scrisă ale persoanelor care apar în fotografii/videoclipuri

Pentru mai multe informații, consultați website-ul www.danubeday.org sau adresați-vă către Mișcarea Ecologistă din Moldova la adresa de email [email protected].

 

Susține Natura.md: Devino Patron!