Chisturile la rinichi - când devin periculoase?
Generalități
Rinichii sunt două organe pereche ce au forme asemănătoare boabelor de fasole și sunt așezați posterior de organele abdominale, chiar sub cutia toracică. Ei au rolul important de a filtra deșeurile din sânge înainte ca acestea să fie eliminate din organism sub formă de urină. De asemenea, o altă funcție importantă a rinichilor constă în reglarea tensiunii arteriale, dar și gestionarea multor altor aspecte importante ale desfășurării optime a organismului.
Detectarea unui chist la nivelul rinichiului reprezintă o condiție ce poate să pară gravă, dar nu întot- deauna este așa. Chisturile renale simple reprezintă afecțiuni destul de frecvente.
Ce sunt chisturile renale?
Chisturile renale reprezintă acumulări rotunde de lichid, cu formă de sac, care se formează la nivelul țesutului renal. În marea majoritate a cazurilor, chisturile renale simple nu produc complicații și nu afectează funcția renală în niciun fel. Cu toate acestea, ele pot provoca dureri, se pot infecta sau pot determina alte simptome dacă cresc prea mult în dimensiune.
Chisturile renale simple trebuie diferențiate de chisturile ce se formează din cauza bolii renale polichistice. Boala polichistică renală este o afecțiune genetică care poate produce numeroase chisturi, mărirea în dimensiuni a rinichilor, dar și afectarea funcției renale.
În cazul bolii chistice renale dobândite, rinichii dezvoltă chisturi ca rezultat a leziunilor pe termen lung provocate fie de anumite boli renale, fie de dializă. Boala chistică a rinichilor se diferențiază de boala polichistică renală prin faptul că nu este genetică, ci apare ca urmare a altor probleme la nivelul rinichilor. Chisturile ce a par din cauza bolii chistice renale dobândite nu necesită, de obicei, tratament, dar cauza ce le-a produs trebuie înlăturată.
Foto simbol. Sursă: www.medpark.md
Factori de risc
S-a demonstrat că factorii ce țin de alimentație și de stilul de viață nu par să influențeze riscul de a dezvolta aceste chisturi. Chisturile renale simple sunt destul de frecvente pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. S-a constatat că până la 25% dintre adulții cu vârste mai mari de 40 de ani și jumătate dintre cei cu vârste de peste 50 de ani dezvoltă chisturi renale simple la un moment dat. De asemenea, cercetătorii au constatat că bărbații au mai multe șanse de a dezvolta chisturi decât femeile.
Tablou clinic
Cele mai multe chisturi renale simple sunt asimptomatice, acest lucru însemnând că existența lor nu cauzează simptome. Cu toate acestea, dacă un chist crește suficient de mare, poate provoca următorul tablou clinic:
• Durere în spate sau în lateral;
• Durere la nivelul abdomenului superior sau la nivelul șoldurilor;
• Febră, dacă chistul de vine infectat;
• Hematurie, adică prezența sângelui în urină;
• Senzație frecventă și nevoie imperioasă de a urina.
Simptomele se pot intensifica dacă apar complicații, cum ar fi infecți ile sau rupturile renale. Dacă simptomele devin severe, solicitarea serviciilor medicale este necesară.
Foto simbol. Sursă: www.doc.ro
Complicații posibile
Cele mai multe chisturi renale simple nu produc complicații și probleme decât în cazuri rare. Aceste complicații ocazionale includ:
- Infectarea chisturilor – atunci când devin infectate, chisturile renale provoacă febră și durere;
- Ruperea chisturilor – se însoțește de dureri severe la nivelul spatelui, uneori chiar și de sângerare;
- Obstrucția urinară – chisturile renale care blochează fluxul normal de urină pot duce l a inflamarea rinichiului (hidronefroză).
Diagnosticare
De cele mai multe ori, chisturile renale sunt descoperite în timpul unor investigații de imagistică medicală făcute cu totul din alte motive. După ce chistul renal a fost detectat, medicul poate solicita și alte investigații suplimentare pentru a descoperi mai multe detalii.
De obicei, aceste investigații includ:
• Examinarea CT (tomografia computerizată;
• Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM);
• Ecografia renală;
• Testul funcției renale;
• Examene ale urinei.
Aceste investigații sunt ușor de făcut și, de cele mai multe ori, nu necesită pregătire în prealabil.
Concluzii
Chisturile renale simple sunt în mod normal i nofensive și nu necesită tratament. Cu toate acestea, în cazul în care tratamentul este necesar, trebuie știut că perspectiva este una foarte bună, iar pacienții se recuperează complet în scurt timp. Pentru chisturile asimptomatice se recomandă investigații periodice pentru a vedea dacă acestea au crescut în dimensiuni. Prevenția ajută la evitarea complicațiilor și a intervențiilor neplăcute.
Cu cât evoluția chisturilor este observată mai rapid și tratamentul optim este instaurat, cu atât perspectiva cu privire la viitor este mai bun
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351
Susține Natura.md: Devino Patron!