„De ce îmi lăcrimează ochii?”
„Ochii sunt oglinda sufletului”, spune un vechi proverb. Sunt de acord întru totul. După ochi cunoști dacă omul e amărât sau vesel, dacă are o suferință sau o bucurie. Vezi licărul sau tristețea din ochii lui. Dar ce spun ochii care lăcrimează întruna? Ochii mei lăcrimează chiar și atunci când îmi desfășor activitățile obișnuite, fără o cauză evidentă. În afara faptului că simt un disconfort enorm, îmi este și genă de cei care mă văd. Plus la toate, nu mă pot machia, măcar la o ocazie specială”- ne scrie cu mâhnire în suflet Veronica Marin din Ștefan Vodă.
1. Lacrimile apărute brusc pot fi un semn că în camera în care te afli sau afară aerul este prea uscat. Acesta este motivul pentru care ai ochii în lacrimi atunci când bate vântul și oftalmologii consideră că este vorba despre un reflex al organismului de a produce lacrimi, ca mecanism de protecție. În acest caz e bine să folosești un umidificator, să eviți să te așezi direct în calea jetului de aer produs de aparatul de aer condiționat, să stai departe de ventilatoare. Evită picăturile de ochi special create pentru ochii înroșiți pentru că pot cauza constricția vaselor de sânge și vor înrăutăți aspectul ochilor, dacă sunt folosite timp îndelungat.
2. Un alt motiv ar fi concentrarea exclusivă asupra ecranului computerului timp îndelungat. Găsește-ți timp pentru altă ocupație, care nu-ți solicită ochii, măcar 20 de minute. De asemenea, trebuie să te asiguri că ecranul computerului nu este mai sus decât nivelul privirii. În caz contrar, vei fi nevoit să te concentrezi și mai intens asupra conținutului.
3. Lacrimile în exces pot fi cauzate și de purtarea lentilelor de contact. Deși au multiple beneficii și pot fi mai comode decât ochelarii obișnuiți, lentilele de contact pot afecta ritmul de lăcrimare, în special dacă le porți perioade îndelungate de timp.
4. Uneori machiajul îți poate intra în ochi fără să simți. Creionul poate irita ochii, iar lacrimile vor apărea în scurt timp, ca încercare a organismului de a elimina substanța care te deranjează. Specialiștii îți recomandă să aplici machiaj doar pe pleoape, niciodată pe linia din interiorul ochilor.
5. Dacă te întrebi de ce îți lăcrimează ochii foarte des, dar nu poți identifica o cauză clară, este bine să analizezi și aspectul general al tenului. Persoanele care suferă de rozacee se confruntă mai des cu lăcrimarea ochilor deoarece această afecțiune poate cauza inflamarea zonei din jurul ochilor.
6. Atunci când organismul intră în contact cu un factor alergen te poți confrunta cu lacrimi apărute pe neașteptate. Uneori poți avea o astfel de reacție la substanțe noi.
Din acest motiv este indicat să analizezi ce se află în imediata apropiere. Parfumurile, detergenții sau substanțele folosite împotriva moliilor sunt pe lista substanțelor care pot cauza lăcrimatul ochilor.
Dragă Veronica! Ține cont de aceste sfaturi și dacă crezi că măcar unul din aceste motive te deranjează, încearcă să le eviți. Totuși, programează-te la un medic oftalmolog, alergolog sau dermatolog, fă niște teste pentru siguranța ta, nu ai nimic de pierdut.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 391
Susține Natura.md: Devino Patron!