Devino Patron!

Zurgălăii au răsunat pe uliţele satelor din Moldova, de Sfântul Vasile

Zurgălăii au răsunat pe uliţele satelor din Moldova, de Sfântul Vasile

În ajun de Sfântul Vasile, Anul Nou pe stil vechi, în satele din întreaga ţară s-au auzit cetele de urători. De la mic la mare moldovenii au tras „brazde” la ferestrele gospodarilor, scrie SHOK.md.

De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri populare:

 * În Moldova, în Ajunul lui Sfântul Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, atunci e semn de secetă.

* Se spune că, dacă de Sfântul Vasile noaptea este lină și senină, anul va fi bun.

* Se mai spune că prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.

 * În ziua de Sfântul Vasile varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

 * În unele zone, de Sfântul Vasile romii împodobesc un cap de porc cu panglici şi mărgele, iar apoi urează cu el pe la casele gospodarilor, primind bani şi bucate.

 * Pe nemâncate, fiecare om trebuie sa ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului și s-o mânuiască de trei ori, pentru spor la lucru în anul ce vine.

 * Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos tot anul.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371

Susține Natura.md: Devino Patron!