Devino Patron!

Secretele bujorilor

Bujorii sunt flori princiare, deosebit de frumoase și parfumate. Se spune că aduc prosperitate în casă și sunt foarte îndrăgiți de iubitorii de flori. Dar mulți cultivatori amatori nu cunosc toate secretele bujorilor și fac greșeli grave.

Secretele bujorilor

Secretele bujorilor: înmulțirea tufelor fără pauză de înflorire

Bujorii sunt sensibili și dacă sunt deranjați în perioada nepotrivită a anului nu vor mai face flori timp de doi sau chiar trei ani.

Cea mai simplă metodă de înmulțire este prin divizarea tufelor, dar acest lucru nu trebuie făcut niciodată primăvara.

Tufele se despart în lunile august - septembrie, după ce se ofilesc frunzele și tulpinile.

Plantele se scot cu hârleţul, cu mare grijă să nu tăiaţi rădăcinile și se aleg numai tufe de cel puțin 5 ani.

Se despart tufele astfel încât fiecare să aibă măcar 4-5 muguri rozalii.

Se plantează tufele astfel încât mugurii să rămână cu un centimetru deasupra solului, iar toamna târziu se acoperă cu pământ și îngrășământ bine mărunțit.

Când se plantează tufele, unul dintre secretele bujorilor este adăugarea de superfosfat în sol, alături de o lopată de gunoi de pasăre, vechi și bine mărunțit.


Greșeli pe care trebuie să le eviți

- Nu uda niciodată bobocii și florile de bujor, fie că folosești furtunul sau o stropitoare. Apa scurtează viața florilor și se ofilesc mai repede.

- Nu tăia tulpinile și frunzele imediat după ce s-au ofilit florile. Frunzele hrănesc peste vară rizomii plantelor și contribuie la apariția mugurilor florali de anul viitor.

- Nu muta tufele de bujori primăvara. Înmulțirea tufelor se face în lunile august și septembrie, după ce s-au ofilit frunzele, iar tulpinile încep să se îngălbenească.

 

Adina STRĂNILĂ
Articol publicat în numărul 339

Susține Natura.md: Devino Patron!