Devino Patron!

Cătina albă - doctorul imunităţii

Utilizată în medicina tradiţională din Tibet, China și India de mii de ani, cătina este menţionată în textele scrise în Grecia antică de Dioscorides și în Evul mediu de Paracelsus. În epoca modernă a fost folosită în alimentaţia cosmonauţilor sovietici.

Cătina albă - doctorul imunităţii

Medicina modernă i-a validat puterea terapeutică prin numeroase cercetări știinţifice. În spaţiul carpato-danubianopontic cătina este folosită din vechime. Traian Săvulescu, fondator al școlii române de fitopatologie spunea în 1924: ”...botanica populară s-a născut odată cu poporul, a evoluat cu el și într-însa se răsfrâng trecutul, istoria, îndeletnicirile, suferinţele și bucuriile lui’’.

Cătina albă (Hippophaë rhamnoides) este una din cele mai valoroase plante medicinale pe care natura ni le-a dăruit. Este un arbust înalt de 2 până la 5 metri, ramificat și spinos. Crește pe albia râurilor, pe nisipuri și prundișuri, în locuri stâncoase și abrupte, în liziere de păduri și pe islazuri, la malul mării, pe dealuri și la munte la mari altitudini. Are o mare capacitate de adaptare și este
una dintre cele mai vivace plante. Nu are nevoie de insecticide și ierbicide, nu este atacată de dăunători. Rezistă la îngheţ și congelare, fructele își păstrează proprietăţile și la minus 40 grade Celsius.

Planta miraculoasă ce concentrează esenţele în porţii mici
Cătina concentrează în câteva grame, cât are greutate fructul, aproape toţi micronutrienţii esenţiali. Fructul de cătină conţine toate vitaminele (A,C, B , D, E, K, PP, F) și mineralele esenţiale (Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, Si, B, Ti), antioxidanţi (licopen, taraxantină, zeaxantină, flavonoide, carotenoide), taninuri, steroli (campesterol, sitosterol), lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi grași polinesaturați. Uleiul de cătină conţine, ca și fructul, toţi nutrienţii esenţiali, fiind mai bogat, însă în antioxidanţi, steroli și vitamine liposolubile, având astfel un efect antiinflamator, antioxidant și antitumoral mai puternic decât pulpa din fructele de cătină.

De la cătină se folosesc fructele proaspete și conservate, condiţionate în diverse preparate: ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină standardizat. Mai puţin cunoscut este faptul că se folosesc în terapie și frunzele, mugurii, scoarţa și rădăcina arborelui de cătină, sub diverse forme: decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate.

Hrana cosmonauţilor
Datorită efectului nutritiv, energizant și vitalizant, pentru capacitatea de creștere a rezistenţei organismului și puterea de protecţie împotriva radiaţiilor, inclusiv cosmice, cătina a fost folosită în
alimentaţia cosmonauţilor, ulterior fiind utilizată ca hrană esenţială concentrată și pentru navigatorii de submarine și aviatori.

O farmacie într-o plantă
Urmărind efectele terapeutice validate știinţific în monografiile cătinei, parcurgem o întreagă farmacopee și putem spune că se poate alcătui o farmacie doar cu această plantă. Sintetizând principalele beneficii, cătina are acţiune nutritivă, energizantă, antiinflamatoare, antialergică, hipolipeminată, hepatoprotectoare, antitoxică, antiaterosclerotică, adaptogenă, antioxidantă,
regeneratoare, antitumorală și radioprotectoare.

Este recomandată în aproape toate afecţiunile și poate fi utilizată la toate vârstele. Este foarte eficientă în boli cardiovasculare, afecţiuni hematologice (anemii, leucemii), afecţiuni reumatice
(artroze, poliatrite), boli hepatice, ulcer, diabet, dermatită atopică, neuropatii, depresie.

Regenerează membranele și hrănește toate ţesuturile. Optimizează greutatea, îmbunătăţește vederea, menţine părul și pielea sănătoase.

Atunci când este aplicat extern, uleiul de cătină are un efect bun asupra arsurilor, ulcerelor cutanate, stomatitei, sângerărilor nazale.

Cătina albă - doctorul imunităţii
Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva tuturor bolilor și agresiunilor exogene și endogene. Prin compoziţia bogată în elemente esenţiale imunostimulante, vitamine, minerale și antioxidanţi, cătina intervine în toate etapele procesului de apărare și fortifică toate liniile imunitare.

Previne infecţiile respiratorii și grăbește vindecarea în răceală și gripă și în majoritatea infecţiilor. Alungă oboseala și scurtează convalescenţa după boală. Proprietăţile antitumorale ale cătinei au fost cercetate și validate prin numeroase studii, fiind recomandată pentru prevenirea și în tratamentul adjuvant al afecţiunilor tumorale.

Flavonoidele, carotenoidele și sterolii sunt constituenţi valoroși ai cătinei, cu proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, antitoxice, antialergice, antidegenerative și antimutagenice. Inhibă factorii de creștere tumorală și au eficienţă dovedită știinţific în leucemii, sarcoame, cancere digestive, cancer de sân, cancer uterin etc.

Dr. Mariana OLINGHERU

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 345

Susține Natura.md: Devino Patron!