Balsamuri şi alifii din conifere împotriva bolilor anotimpului rece
Este perioada în care vă stau la dispoziţie plantele aromate şi coniferele, din care puteţi prepara remedii miraculoase împotriva bolilor anotimpului friguros. Pe lângă plăcerea de a contempla o pădure veşnic verde, de conifere, inspirându-i aromele şi efluviile de oxigen, puteţi profita de darurile naturii, ȋnarmându-vă cu un coş pe care să îl umpleţi cu ingrediente extrem de benefice împotriva afecţiunilor sezonului rece.
Iată câteva reţete din plante aromate şi conifere pe care le puteţi prepara acum şi pe care le puteţi păstra, fără probleme, timp de 2-3 ani:
Ulei de dafin sau pin - răceli, reumatism, gută, nevralgii
Ingrediente:100 gr foi de dafin, 100 gr ace de pin, 50 gr boabe de ienupăr, 50 gr scoarţă de plop, 1 l ulei de măsline sau floarea-soarelui presat la rece.
Mod de preparare: Plantele se mărunţesc şi se amestecă bine, se pun într-o sticlă, iar peste ele se toarnă uleiul. Se înşurubează capacul şi se lasă la macerat timp de 6-8 săptămâni, într-un loc cald, agitând sticla o dată pe zi. După această perioadă, se strecoară.
Notă: Sticla cu plantele şi uleiul trebuie umplută bine, până sus, pentru ca între ulei şi dop să fie cât mai puţin aer. La prepararea uleiurilor, se vor folosi plante proaspete şi uscate, nu acoperite cu rouă sau udate de ploaie.
Balsam de plop - dureri reumatice, gută, inflamarea fibrei musculare
Ingrediente: 100 gr muguri de plop negru (de la Plafar) sau scoarţă de plop, 70 gr ceară de albine, 500 ml ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece.
Mod de preparare: Uleiul se încălzeşte pe baia de aburi, după care se încorporează mugurii sau scoarţa de plop şi se lasă să se macereze între 3 şi 5 ore, la căldură. Compoziţia se strecoară şi se adaugă ceara de albine. Balsamul se ţine pe baia de aburi până se topeşte ceara. Se toarnă în borcane, se lasă să se răcească, apoi se înşurubează capacele şi se păstrează într-un loc întunecos şi răcoros.
Alifie de conuri- reumatism, gută, sciatică
Ingrediente: 1-2 conuri de molid, pin sau larice (cât mai proaspete şi mai curate), 50 gr untură de porc.
Mod de preparare: Untura se topeşte într-o tigaie şi se adaugă conurile mărunţite. Se lasă la macerat timp de 1-2 ore în untura fierbinte, după care se strecoară. Se toarnă untura topită într-un borcan, se lasă să se răcească şi să transpire sub hârtie de pergament, şi se închide recipientul cu un capac filetat. Se păstrează într-un loc răcoros. În acest caz, termenul de valabilitate este diferit - de la câteva luni la câţiva ani.
Alifie de brad sau molid - tumori, furuncule, abcese
Ingrediente: 50 gr răşină de brad sau de molid, 40 ml ulei de in (sau de măsline, floarea-soarelui).
Mod de preparare: Răşina proaspătă se amestecă cu uleiul de in, până când are consistența unei alifii simple, uşor de aplicat pe locul bolnav.
Balsam din răşină de pin - reumatism, gută, răceli şi stări gripale
Ingrediente: 40 gr răşină de pin, 10 gr boabe de ienupăr, 10 gr rozmarin, 20 gr ceară de albine, 10 gr miere, 70 ml ulei de măsline, scaiete sau floarea-soarelui.
Mod de preparare: Răşina se lasă să se topească într-un recipient de ceramică rezistent la foc, iar când devine lichidă, se adaugă uleiul. Se mai încălzesc puţin împreună, amestecându-le bine, iar după aproximativ 5 minute se îndepărtează vasul de pe foc şi se ţine timp de 2-3 ore pe baie de aburi, care îl va menţine permanent cald. Se strecoară printr-un tifon şi se încorporează ceara de albine. Balsamul se încălzeşte pe baia de aburi până ce se topeşte ceara, după care se încearcă dacă este suficient de gros, luând puţin cu o lingură sau o spatulă de lemn, şi se lasă să se răcească. Dacă balsamul este prea subţire (lichid) se mai poate adăuga puţină ceară de albine; dacă este prea consistent, se mai adaugă puţin ulei. În final, balsamul se toarnă în borcane, se lasă să se răcească, se acoperă cu hârtie de pergament, se lasă să transpire aproximativ 5 ore, se închide ermetic şi se pastrează într-un alt loc întunecos şi răcoros, pe o perioadă de 2-3 ani. Mierea se încorporează în balsam după ce ceara s-a topit în ulei. Se mai amestecă o dată şi se toarnă imediat în borcane.
Susține Natura.md: Devino Patron!