Devino Patron!

Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale)

Brândușa de toamnă - Autumn crocus (Colchicum autumnale)- cunoscută și sub denumirea populară de ceapa ciorii, este o plantă erbacee, nativă din Europa, de o înălțime relativ mică (aprox. 15-20 cm), care aparține familiei Liliaceae. Înflorește, începând din septembrie, pe toată perioada toamnei. Florile au formă de cupă când sunt semideschise, în nuanțe de violet sau roz. Este înrudită cu plante precum laleaua, crinul de pădure și vioreaua. Planta prezintă frunze liniare, sesile, lanceolate și fructe de culoare albastră-rozie. Atât fructele, cât și frunzele plantei apar primăvara.

Brândușa de toamnă preferă locurile cu multă lumină și soare, dar se dezvoltă la fel de bine și în locurile cu semiumbră. Solurile în care se dezvoltă cel mai bine brândușa de toamnă sunt solurile bine drenate cu o umiditate medie constantă.

Brândușa de toamnă este o plantă ornamentală care se poate planta în grădină în combinație cu alte flori, pe lângă copaci, borduri. Dacă este plantată în ghivece, se pot decora terasele și balcoanele. Planta crește în zonele muntoase și deluroase, prezintă toxicitate crescută și este de cele mai multe ori confundată cu o altă plantă asemănătoare denumită Crocus (brândușa de primăvară), dar se deosebește de aceasta din urmă după aspectul frunzelor și mărimea bulbului. În cazul brândușei de toamnă bulbul prezintă dimensiuni mai crescute, pe când Crocus prezintă un bulb de dimensiuni mult mai reduse, iar frunzele prezintă formă liniară. Atenție, însă! Pe cât este de frumoasă, pe atât de toxică!

În trecut planta era folosită atât în timpul proceselor de îngrijire a părului, cât și în cadrul ritualurilor de îngrijire a tenului, pentru înfrumusețare. De asemenea, planta era utilizată pentru  dezinfectarea plăgilor. Planta are efect laxativ, miorelaxant, antiseptic și antiinflamator.

În prezent, brândușa de toamnă poate fi folosită pentru tratarea sau ameliorarea următoarelor afecțiuni: criza gutoasă, guta cronică, boli reumatismale, erizipel, ocluzie intestinală, febra mediteraneană familială.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 343

Susține Natura.md: Devino Patron!