Devino Patron!

Frumosul e în tine!

Frumosul e în tine!
Sursa foto: Moldpres

Împreună cu suita și oștenii săi, prințul a coborât pe Insula Maimuțelor. De cum au zărit oaspeții nepoftiți, maimuțele au dat semnalul de alarmă și s-au ascuns. Un singur mascul a rămas pe locul unde se afla. Era clar că nu-i păsa de ei. Dimpotrivă – a afișat o mină de superioritate și dispreț: se legăna provocator de ram, de parcă ar fi vrut să-i umilească. Surprins de insolența lui, prințul și-a scos arcul și a tras.

Maimuța însă, printr-un gest fulgerător, a prins săgeata din zbor, a frânt-o și a aruncat-o la picioarele arcașului. La fel a procedat și cu cea de-a doua săgeată. Privirea animalului parcă spunea: „Acuma ați înțeles cine sunt eu? Vă sunt superior! Nu mă puteți răpune!” Drept răspuns, prințul a dat ordin oștenilor să tragă toți deodată.

O ploaie de săgeți și-a luat zborul către maimuța imprudentă și, cum era de așteptat, ea nu a fost în stare să se apere. – Știți ce lecție ne-a dat această ființă plină de trufie? și-a întrebat prințul curteniii și tot el a răspuns. Să nu ne credem invincibili. Să nu ne lăudăm cu ceea ce avem mai bun în noi. Să nu ne jucăm cu cărțile deschise.

Sunt sfaturi cunoscute și, totuși, neglijate. Uităm că ceea ce este frumos și bun crește nu în palmă, ci în inimă. Adevărul e ca sămânța sădită în țărână. Bobul (chiar încolțit), dacă e scos la suprafață, se usucă. El trebuie să fie ocrotit, nu aruncat cu îngâmfare pe tarabă. Să nu facem spectacol din talentele pe care le avem!

De regulă, însă, cum procedăm? Ascundem în interiorul nostru (adică în solul fertil) nu frumusețea și valoarea, ci răul și durerea. Astfel, urâtul (care ne sluțește) prinde rădăcini și crește, iar ceea ce ne poate înfrumuseța – dispare, se usucă!

 

Autor: Aurelian SILVESTRU

Susține Natura.md: Devino Patron!