„De ce se exfoliază unghiile?”
Vlăduța Făuraș din Ștefan-Vodă ne scrie cu mare îngrijorare că are o problemă. La prima svedere, n-ar părea atât de gravă, dar o deranjează enorm. – „De ceva vreme mi se exfoliază unghiile, nu știu care e motivul, dar nu pot purta normal o manichiură, nu pot face chestii elementare, că veșnic se rup, se agață”, - ne spune cu amărăciune în suflet Vlăduța.
Dragă Vlada! Nu știu care e vârsta ta, cu ce te ocupi și dacă ai careva probleme de sănătate. Spun asta pentru că aceste lucruri n-au apărut din senin. Unghiile fragile ne transmit careva semne, de care trebuie să ținem cont. Anumite boli inflamatorii pot afecta unghia, schimbându-i și culoarea. Poate că ai o afecțiune legată de tiroidă, diabet sau ai făcut abuz de anumite medicamente. Ori ești în perioada de menopauză și ai un deficit de lipide? Grăbește-te să mergi cât mai urgent la un medic dermatolog.
Ori poate domeniul în care activezi îți solicită prea mult mâinile – le bagi prea des în apă, utilizezi produse de curățenie sau igienă, ce conțin substanțe care pot ataca unghiile, ai folosit prea mult oja și gelul de unghii semipermanente sau ai un tic și îți rozi unghiile. Este important să identifici cauza pentru a lua o decizie.
Nu vreau să te sperii, dar îți spun din start că, calea spre recuperare e destul de anevoioasă și trebuie să ai răbdare. E binevenit să ajuți refacerea unghiilor și din interior, adică să consumi carne, lactate, cereale integrale, fructe de mare, legume, ouă, migdale.
Pentru o perioadă de timp trebuie să renunți la manichiura semipermanentă, să porți unghiile tăiate scurt și neapărat să folosești mănuși când intri în contact cu produse chimice, dăunătoare pielii și unghiilor.
De asemenea, folosește o cremă hidratantă, care ajută unghiile să se refacă, dar și vitamine, care suplinesc deficitul de calciu.
Ți-aș mai putea propune și niște remedii naturale, care întăresc unghiile:
* Unul dintre cele mai simple şi eficiente remedii pentru unghiile exfoliate este sarea de mare. Tot ce trebuie să faci este să înmoi pentru 15 minute unghiile într-o soluţie preparată din sare de mare şi apă. Repetă tratamentul de două ori pe săptămână.
* Fiind bogat în antioxidanţi şi proteine, sucul de roşii poate vindeca unghiile exfoliate, deoarece la întăreşte. Pune 2 picături de ulei de rozmarin în 2 linguri de suc de roşii şi masează unghiile. După 10 minute clăteşte cu apă caldă.
* Amestecă 1 lingură de oţet de mere cu 2 căni de apă caldă. Înmoaie o dischetă demachiantă în această soluţie şi aplic-o peste unghii. Acidul acetic din oţet va hidrata unghiile şi va preveni ruperea lor.
* Înmoaie unghiile pentru 10 minute în 2 linguri de ulei de măsline. Uleiul de măsline stimulează absorbţia de calciu de către organism şi îmbunătăţeşte procesul de remineralizare a unghiilor şi a oaselor.
* Stoarce zeama din jumătate de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă şi şterge unghiile cu ea. La sfârşit îndepărtează sucul de lămâie cu apă caldă. Unghiile vor fi mai rezistente deoarece sucul de lămâie conţine vitamina C, un puternic antioxidant.
Susține Natura.md: Devino Patron!