Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

Borș țărănesc de primăvară

Ingrediente:  400 gr pulpă de porc, 1 ceapă, 1 morcov, 1 bucată păstârnac, 1 legătură ceapă verde, 1 căpățână salată verde, 200 ml roșii pasate, pătrunjel, leuștean, piper negru măcinat, borș după gust, sare.

Mod de preparare: Tăiem carnea în  bucățele mai mici. O spălăm bine și o punem la fiert cu apă cât să o depășească de două degete într-o oală. Spumăm ori de câte ori este nevoie pentru a obține o zeamă limpede. Curățăm legumele. Tocăm ceapa fin, morcovul și păstârnacul cubulețe, ceapa verde mărunt (păstrăm frunzele tăiate separat).

Când carnea este fiartă pe jumătate, adăugăm legumele (în afară de cozile de la ceapa verde). Fierbem până se înmoaie legumele și adăugăm roșiile. După 5 minute punem firele de ceapă și salata verde tăiată mărunt. Adăugăm borșul fiert separat, sare, piper și mai dăm câteva clocote. Punem leușteanul tocat fin și oprim focul. Servim borșul presărat cu pătrunjel verde tocat fin.

 

Rulouri cu castraveți

Ingrediente: 10 felii de șuncă, mușchi file sau jambon crud afumat; 250 gr brânză de vaci, 250 gr brânză de burduf, 100 gr unt, 4 cepe verzi, 1 legătură mărar, ½ ardei gras roșu/verde/galben,  condimente după gust, 2-3 castraveți.

Mod de preparare: Amestecăm cele două tipuri de brânză cu ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat, până obținem o cremă. Adăugăm untul moale și ardeii tăiați cubulețe, punem condimentele și amestecăm. Tăiem castraveții în fâșii longitudinale. Punem totul în straturi: mai întâi castravetele, pe urma șunca și la mijloc crema. Rulăm și înfigem o scobitoare, pentru ca rulourile să stea închise și vom obține astfel unul dintre cele mai aspectuoase aperitive reci.

 

Salată verde cu roșii și măsline

Ingrediente: 1 salată verde, 2 morcovi mici, 4 roşii, 3 castraveţi, 50 gr măsline negre, 50 gr măsline verzi, 1 ardei gras roşu, 2 linguri ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, sare.

Mod de preparare: Spălăm lăptuca, roşiile, castraveţii şi ardeiul şi le lăsăm la scurs într-o sită. Tăiem salata în fâşii potrivite şi o punem într-un castron încăpător, cu roşiile feliate, castraveţii curăţaţi şi tăiaţi rondele și ardeiul tocat Julienne. Morcovul îl curăţăm şi îl tăiem rondele sau fâşii şi îl punem în castron odată cu măslinele. Adăugăm sare, după gust, ulei şi sucul de lămâie.


Prăjitură rapidă cu brânză și cireșe

Ingrediente: 4 ouă, 250 gr zahăr, 250 ml lapte bătut/iaurt/chefir, 100 ml ulei, 300 gr brânză de vaci, 350 gr făină albă, 500 gr cireșe fără sâmburi sau alte fructe de sezon preferate, 10 gr praf de copt, o linguriță esență de vanilie, zahăr pudră.

Mod de preparare: Amestecăm într-un bol mai mare 4 ouă, 250 gr zahăr și esență de vanilie. Adăugăm și încorporăm treptat 100 ml de ulei. Turnăm 250 ml chefir sau iaurt mai lichid, amestecăm. La final punem 350 gr de făină și 10 gr praf de copt, amestecăm bine cu telul sau mixerul până nu mai sunt cocoloașe.

Așternem cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor, cea de la cuptorul clasic și aragaz cu 4 ochiuri.

Turnăm aluatul în ea și îl întindem uniform cu o lingură pe toată suprafața. Peste aluat presărăm cu mâinile din loc în loc brânza de vaci. La fel și cireșele.

Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 40 de minute, sau până se rumenește uniform.

Lăsăm să se răcească în tavă minim 30 de minute în afara  cuptorului.

Înainte de feliere și servire, o presărăm cu puțin zahăr pudră, brânza nefiind dulce, are nevoie de puțin gust. Apoi tăiem și savurăm, este absolut delicioasă și foarte aromată.   

Autor: Parascovia Mămăligă      

Articol publicat în revista NATURA, nr. 399

 

Susține Natura.md: Devino Patron!