Devino Patron!

Ulei de rapiță: beneficii, proprietăți, contraindicații

Ulei de rapiță: beneficii, proprietăți, contraindicații

Raftul de sănătate

Rapița (Brassica napus) înflorește de obicei vara și este renumită pentru florile sale galben-aurii. Face parte din familia verzei și este strâns înrudită cu napul și muștarul. Uleiul de rapiță este bogat în grăsimi sănătoase. Acest tip de ulei culinar se deosebește de uleiul de rapiță industrial, care nu este sigur pentru consum.

Despre uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță are gust de nucă și de unt. Renumit pentru că are un conținut scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Acizii grași Omega 3, 6 și 9 din compoziția sa pot contribui la menținerea sănătății creierului, a inimii și a funcțiilor articulare. În plus, deoarece semințele de rapiță au un conținut ridicat de grăsimi mono-nesaturate, uleiul de rapiță este unul dintre puținele uleiuri pure care pot fi încălzite fără a afecta antioxidanții din compoziție, culoarea, caracterul sau aroma. Cu toate acestea, nu este recomandată folosirea uleiului de rapiță pentru prăjire, deoarece este nefiltrat. Sunt mai multe tipuri de ulei de rapiță:

 ^ rafinat: majoritatea uleiurilor de rapiță sunt foarte rafinate.

 ^ nerafinat: uleiurile nerafinate de rapiță pot fi mai greu de găsit. Această varietate este semnificativ mai puțin procesată decât cea rafinată.

 ^ presat la rece: uleiul de rapiță presat la rece este extras din plantă fără a folosi căldură. Acest lucru îl ajută să rețină nutrienții care altfel s-ar pierde.

 ^ amestecuri de ulei vegetal-ulei de rapiță: multe uleiuri vegetale combină uleiul de rapiță cu ulei de floarea-soarelui, soia, măsline sau alte uleiuri.

Beneficiile consumului de ulei de rapiță

Uleiul de rapiță este ulei pur, deci nu conține proteine sau carbohidrați, dar  este o sursă bună de grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile. Cu toate acestea, uleiul de rapiță nu este foarte recomandat pentru sănătate, dar iată câteva dintre beneficiile potențiale ale acestuia (în special varietățile nerafinate/presate la rece):

 - poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară: doza mare de grăsimi mononesaturate din fiecare porție de ulei de rapiță poate fi benefică inimii tale.

 - menține sănătatea părului și a pielii: acizii grași nesaturați din uleiul de rapiță pot ajuta părul uscat datorită proprietăților de hidratare a uleiului.

 - conține vitamina E: proprietățile antioxidante ale vitaminei E pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul pielii, precum și la creșterea părului, atunci când este folosită ca tratament pentru scalp sau ca mască de păr.

 - poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase: fiind un ulei cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță poate ajuta o persoană să își mențină o greutate sănătoasă, dar este nevoie de studii suplimentare.

 - conține acizi grași Omega-3, care susțin sănătatea inimii, creierului, ochilor și articulațiilor. 

Utilizări

Rapița este cultivată în scop comercial, pentru a fi folosită ca ulei și hrană pentru animale. Din cauza preocupărilor legate de conținutul ridicat de acid erucic din semințele de rapiță, producătorii vindeau rapița doar pentru uz nealimentar. Acidul erucic (acid gras mononesaturat Omega-9) poate avea efecte toxice, în special asupra inimii. Oamenii de știință canadieni au realizat un hibrid de rapiță, canola, cu mai puțin de 2% acid erucic (și un conținut scăzut de glucozinolați). În general, atunci când se referă la uleiul alimentar comestibil, europenii folosesc termenul de ulei de rapiță, iar americanii folosesc uleiul de canola.

Uleiul de rapiță cu un conținut mai ridicat de acid erucic are, de asemenea, utilizări industriale în industria auto și chimică, dar acest tip de ulei nu este sigur pentru consumul uman.

Contraindicații pentru consumul de ulei de rapiță

- De obicei, este modificat genetic: modificarea genetică nu este întotdeauna o veste proastă pentru sănătate, dar atunci când schimbă modul în care plantele răspund la pesticide, poate deveni rapid problematică.

 - Poate provoca inflamații: Omega-3 și Omega-6 sunt, în general, considerate grăsimi prietenoase, dar atunci când raportul lor se dereglează, sănătatea ar putea fi afectată.

 - Există un potențial de oxidare al semințelor de rapiță: oxidarea are loc atunci când uleiurile sunt expuse la lumină, căldură și oxigen, ceea ce le face să producă produse secundare dăunătoare sau chiar toxice.

Important de reținut

 * Uleiul de rapiță este utilizat pe scară largă în întreaga lume.

 * Uleiul de rapiță este popular pentru accesibilitatea și versatilitatea sa ca ulei de gătit și se regăsește în mod obișnuit în sosuri pentru salate, produse de patiserie și alimente prăjite.

 * Uleiul de rapiță este o sursă bună de grăsimi sănătoase, dar tinde să fie foarte procesat, ceea ce îi poate scădea valoarea nutritivă și îi poate altera efectele asupra sănătății.

 * Atunci când este posibil, încearcă să selectezi ulei de rapiță presat la rece sau minim rafinat. Ambele tipuri păstrează majoritatea nutrienților și beneficiilor originale ale uleiului de rapiță. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 399 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!