Devino Patron!

Bătaie pentru activism de mediu

Bătaie pentru activism de mediu
Rusanda Curcă

Peste 100 de persoane au semnat petiția lansată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic în adresa Procuraturii Generale și a Inspectoratului de Poliție Cimișlia prin care cer revizuirea cazului activistei Rusanda Curcă, care a fost bătută de localnici pentru că a semnalat o încălcare de mediu, apoi amendată de autorități.

Potrivit petiției, pe data de 12 aprilie 2021, activista de mediu din s. Hârtop, Cimișlia, Rusanda Curcă, împreună cu sora ei Olga, au fost agresate fizic de vecini pe motiv că au sesizat o ardere ilegală a vegetației. Ulterior, cele două activiste au fost amendate, la fel și vecina care a amenințat cu furca, însă nu este nicio informație despre amenzile și măsurile aplicate către ceilalți vecini care au recurs la violență.

Șeful de sector care a instrumentat cazul, Alexandru Lupu, a refuzat să ofere orice fel de informație pentru redacția Ecopresa, pe motiv că dosarul ar fi în proces de examinare, deși la acel  moment deja erau aplicate amenzile. Ulterior, jurnaliștii au stabilit o întâlnire directă cu Alexandru Lupu, cu suportul ofițerului de presă al Inspectoratului, acesta nu s-a prezentat și s-a eschivat de la întâlnirea cu presa.

Autorii petiției susțin că este îngrijorător faptul că poliția a recomandat activistei să se ferească pe viitor de astfel de situații – să se abțină să „provoace” prin filmări (filmarea reprezentând probe). În context, Asociația consideră că un astfel de mesaj vine să spună unui activist că trebuie să se teamă de potențiale agresiuni, pe când forțele de ordine ar trebui să funcționeze astfel, încât potențialii agresori să se teamă de consecințele faptelor lor.

Astfel, Asociația Jurnaliștilor de Mediu își exprimă îngrijorarea cu privire la urmările altercației care a avut loc, de modul instrumentării cazului, de siguranța surorilor Curcă și cere să fie revizuit cazul, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere conform legislației în vigoare.

Amintim că arderea vegetației este interzisă conform legii și se sancționează cu amenzi usturătoare. Conform prevederilor art. 115 alin. (3) din Codul Contravențional nr. 218 din 24.10.2008, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice. De asemenea, conform prevederilor art. 154 (2), faptele de nerespectare a modului stabilit de colectare, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare menajere și de altă natură, care au creat pericolul poluării mediului se sancţionează cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. Necunoașterea legislaţiei nu scutește pe nimeni de răspundere pentru fapta ilegală.

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!