Devino Patron!

Rodia, fructul minune

Rodia, cu o concentraţie mare de antioxidanţi, este unul dintre fructele care trebuie consumate cât mai des, în special, în sezonul rece.

Rodia, fructul minune
Rodie. Foto: Anton Croos, wikipedia.org

Arborele ce produce fructele de rodii se numeşte rodiu sau rodier, este originar din Iran şi se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi regiunea Mediteranei de câteva milenii. Există nu mai puţin de 760 de soiuri de rodii.

Fructul, cu dimensiunea mai mare decât portocala şi mai mică decât grapefruit-ul, are o coajă groasă de culoare galbenă-intens, maroniu-roşiatică până la roşu aprins şi în jur de 600 seminţe. Seminţele şi pulpa ce le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.

Rodia, pe lângă originalitatea sa ca structură, este şi extrem de bogată în nutrienţi, scrie Agerpres. Are puţine calorii, este bogată în vitaminele B (B3, B5, B6, B2, B1), Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K şi minerale: sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc şi acid folic. Acest fruct conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţui decât vinul roşu sau ceaiul verde. Rodia este considerată unul din fructele bogate în fibre.

Acest fruct este consumat în mai multe moduri: în starea sa naturală, în diverse mâncăruri calde, în salate, în deserturi, dar mai ales sub formă de suc sau condiment. Rodia este folosită şi pentru producerea unui vin. Seminţele de rodie sălbatică daru din Munţii Himalaya sunt considerate cele mai bune pentru condimente. Sucul de rodie este unul dintre cele mai nutritive sucuri naturale şi poate fi păstrat în recipiente din sticlă, în frigider, maxim 3 zile, iar în congelator poate fi păstrat maxim 1 an.

Încă din antichitate, rodiei i s-au atribuit calităţi curative. Deşi rădăcinile, frunzele şi scoarţa sunt bogate în anumiţi alcaloizi fiind folosite în scopul întăririi sănătăţii, fructele au reprezentat cel mai mare interes. În ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă au luat în calcul proprietăţile benefice pentru sănătate atribuite rodiilor şi au început să le studieze şi să le certifice.

Rodia conţine antioxidanţi puternici precum polifenoli, tanini şi antocianini, esenţiali pentru sănătatea inimii şi a organismului. Sucul de rodie îmbunătăţeşte fluxul de sânge la persoanele cu boli ale miocardului. Rodiile ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere, scăzând astfel riscurile în cazul bolilor de inimă. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace.

De asemenea, acest fruct este indicat a fi folosit datorită efectelor anti-îmbătrânire, dar şi pentru a preveni apariţia maladiilor precum Alzheimer. Cercetătorii au descoperit o reducere semnificativă a deteriorării celulelor creierului, a muşchilor şi a pielii în cazul persoanelor care au consumat timp de o lună, în fiecare zi, o anumită cantitate de fruct.

Rodia are proprietăţi antiinflamatorii protejând împotriva astmului şi a durerilor în gât. Sucul de rodie ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale şi antibacteriene împotriva plăcii dentare.

Noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.

Potrivit unor cercetări realizate recent, sucul de rodie are un efect semnificativ în prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de sân, cel de plămâni şi cel de prostată. Alte studii arată că sucul de rodie poate chiar să inducă apoptoza - proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.

Rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină fiind un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.

Sunt excelente pentru cei care suferă de anemie şi stări de astenie. Protejează împotriva depresiei şi a osteoporozei.

Sucul de rodie creşte apetitul astfel încât poate fi folosit cu succes în cazul copiilor, pentru a creşte pofta de mâncare.

Rodiile sunt indicate în tratarea diferitelor afecţiuni intestinale. Decoctul din scoarţă de rodiu se recomandă în tratarea teniei, a diareei şi a ascarizilor. Scoarţa este unul dintre cele mai eficiente tratamente contra dizenteriei (boală infecţioasă contagioasă care se manifestă prin ulceraţii intestinale, dureri abdominale violente şi diaree cu sânge). Rodia conţine o cantitate semnificativă de fibre, care ajută la o bună funcţionare a sistemului digestiv şi la reglarea digestiei, calmând şi durerile de stomac. Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul, dar ajută şi la regenerarea lui.

Rodia, un fruct bogat în vitamine, antioxidanţi şi fibre şi cu foarte puţine calorii, este frecvent recomandată de nutriţionişti în curele de slăbire.

Atunci, când cumpărăm rodii este indicat să le alegem pe cele mai grele şi cu coaja strălucitoare, astfel ne asigurăm că fructele sunt coapte. Acest lucru este important deoarece după culegere rodiile nu se mai coc.

Alina COSTACHEhttps://www.romaniatv.net/

Susține Natura.md: Devino Patron!