Devino Patron!

10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19

Persoanele care au COVID-19 trebuie să se izoleze de restul familiei, iar regulile de igienă sunt stricte pentru a nu îi îmbolnăvi și pe alţii: masca trebuie purtată de toţi din familie, baia se curăţă după fiecare utilizare și nu se folosesc tacâmuri la comun - sunt doar o parte dintre avertismente.

10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19
Foto simbol. Sursă: www.health.harvard.edu

Profesorul de Boli Infecţioase și Microbiologie Clinică, Dr. Çağrı Büke, de la Acibaden Health Group a emis un ghid cu 10 reguli de care trebuie să ţinem cont dacă locuim cu un bolnav cu COVID-19.

Având în vedere faptul că aproximativ 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 pot fi îngrijiţi la domiciliu, ar trebui să ne amintim întotdeauna că virusul se transmite mai ales în spaţii închise, fapt care ne împinge să analizăm mai atent regulile pentru a convieţui cu un caz pozitiv”, spune profesorul Büke.

Sunt 10 reguli, sfaturi și avertismente importante atunci când locuim cu un bolnav cu COVID-19.


Este necesar să locuiţi în camere separate
O persoană cu test COVID-19 pozitiv trebuie să locuiască într-o cameră separată pentru o vreme. Ușa camerei trebuie să fie întotdeauna închisă și pacientul trebuie inclusiv să mănânce în această cameră, departe de ceilalţi membri ai familiei.


Masca trebuie purtată în mod obligatoriu atunci când intraţi în cameră
Nimeni nu ar trebui să intre în camera pacientului decât dacă este cu adevărat necesar și pacientul nu ar trebui să părăsească camera decât din motive imperioase. Dacă este nevoie să intraţi în camera pacientului, trebuie purtată o mască astfel încât să acopere complet nasul și gura. Regula de purtare a măștii nu trebuie neglijată nici măcar pentru o clipă, iar distanţarea socială nu trebuie ignorată.


Baia trebuie curăţată după fiecare utilizare
Dacă este posibil, bolnavul va folosi o baie separată. Dacă nu este posibil și ceilalţi membri ai familiei trebuie să folosească aceeași baie, atunci toaleta, chiuveta, robinetele, suprafeţele și podeaua trebuie curăţate cu un agent de dezinfectare după fiecare utilizare.


Lenjeria şi tacâmurile nu trebuie împărţite
Rufele, tacâmurile și alte articole, cum ar fi paharele de apă, utilizate de pacientul cu coronavirus nu trebuie împărţite. Rufele sale trebuie spălate separat (în mașina de spălat), în timp ce  tacâmurile trebuie spălate bine cu detergent.

 

Mâinile trebuie spălate după folosirea zonelor comune
Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun timp de 20 de secunde imediat după atingerea oricărei suprafeţe în zonele comune, înainte și după masă, după baie, înainte și după gătit și după atingerea unor obiecte din spaţiile interioare, obiecte ce ar fi putut fi atinse și de persoana infectată. Pot fi folosite și substanţe pentru dezinfectat mâinile.


Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască acasă
Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască, astfel încât să acopere complet gura și nasul, atunci când este necesar să meargă la baie sau în alte camere.


Anumite suprafeţe trebuie curăţate frecvent
Mânerele ușilor, întrerupătoarele electrice și alte suprafeţe care pot fi atinse trebuie curăţate bine cu dezinfectant și detergent după fiecare contact.


Trebuie folosit un prosop separat
Întrucât prosoapele prezintă un risc ridicat de contaminare, fiecare membru al familiei trebuie să utilizeze un prosop separat în circumstanţe normale. Mai ales dacă există un pacient cu coronavirus acasă, prosopul nu trebuie împărţit niciodată. Trebuie alocat un prosop separat sau se poate folosi un prosop de hârtie. Prosoapele de hârtie și deșeurile de hârtie igienică trebuie
păstrate într-o pungă separată și aruncate după ce punga este bine sigilată.


Feţele de pernă trebuie schimbate în fiecare zi
Feţele de pernă ale unui pacient cu coronavirus trebuie schimbate în fiecare zi și spălate în mașina de spălat la minimum 60 de grade Celsius, iar lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la trei zile și spălată, la fel, la minimum 60 de grade Celsius.

 

Casa ar trebui să fie aerisită în mod frecvent
Camera pacientului cu coronavirus și toate celelalte zone ale casei trebuie aerisite zilnic câteva minute. De asemenea, membrii familiei negativi pentru COVID ar trebui să evite vizitarea pacientului și să nu le permită altor persoane să îl viziteze.

Profesorul de Boli Infecţioase și Microbiologie Clinică Dr. Çağrı Büke adaugă: „Astfel de măsuri ar trebui menţinute o perioadă după ce rezultatul testului COVID-19 devine negativ; dacă nu s-a făcut niciun test, aceste măsuri trebuie menţinute timp de 48 de ore după dispariţia completă a simptomelor sau aproximativ 14 zile de la apariţia simptomelor. Cu toate acestea, trebuie reţinut că acest virus poate, uneori, să fie excretat de organism după un interval mai lung”.


Laura BUCIU

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 350

Susține Natura.md: Devino Patron!