Devino Patron!

Iarăși gunoi la Costești… și nu doar

Iarăși gunoi la Costești… și nu doar
Salubrizarea pe malul Nistrului, la Hidrocentrala Dubăsari

După vara 2020, când din cauza restricțiilor pandemice locuitorii R. Moldova nu au putut pleca la
odihnă peste hotare și au invadat locurile pitorești, lăsând munți de gunoi, se pare că scenariul inculturii se repetă și în vara 2021.

La redacție au ajuns semnale repetate că la Costești-Stânca din nou este invazie de petrecăreți, care lasă mormane de deșeuri – de la sticle și veselă de unică folosință, la pungi și resturi menajere. Din păcate, de reglementarea odihnei nu se ocupă nici autoritățile locale, nici cele naționale, or, acolo este și zona de frontieră. Nici nu este de mirare, odată ce nici statutul zonei nu este clar definit, oscilând între delimitări, fie de către instituțiile statului, fie de către cele locale.

Poate ar fi cazul să mai treacă cu verificările Inspectoratul pentru Protecția Mediului?

Maluri pline de gunoi sunt și în zona Nistrului. Pe distanța de nici 1 km de la Hidrocentrala Dubăsari, participanții la Festivalul Ziua Mediului Moldova 2021 au adunat, pe durata unei ore de salubrizare, o remorcă cu gunoi. Și pe malul Răutului, de la Trebujeni la Butuceni situația nu e mai bună - participanții la Ziua Mediului au remarcat că aici gunoiul plutește direct pe apă. Pe parcursul a două ore și aici au fost umpluți o duzină de saci, în special cu plastic și sticlă.

Între timp, la nivel international, peste 300 milioane de oameni participă la campania globală #PlasticFree-July2021. Inițiativa încurajează fiecare cetățean să se implice în reducerea utilizării plasticului, pentru a crea în comun o planetă mai curată și mai sănătoasă. „În anul 2019 au fost generate 627,2 mii tone de deșeuri, din care 534,4 tone sunt deșeurile periculoase. Cea mai mare parte o constituie deșeurile municipale – 528,2 mii tone, urmate de deșeurile din ambalaje – 39,4 mii tone, deșeuri care provin de la stațiile de epurare a apelor reziduale – 25,2 mii tone, deșeurile din sectorul agroindustrial – 16,9 mii tone și în cantități mai mici din alte activități”, arată datele prezentate de către agenții economici prin sistemul informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (SIA MD), analizate de Laboratorul pentru deșeuri din cadrul Agenției de Mediu.

Plasticul are efecte directe asupra sănătății omului, din cauza dioxinelor obținute prin incinerarea plasticului: la niveluri scăzute are efecte cardiovasculare, diabet și modifică compoziția sângelui; se acumulează în ficat și grăsime, alterează funcția celulelor și afectează activitatea hormonală; copii prin consum de lapte matern ce conține dioxine pot avea probleme neurologice.

Pentru a reduce cantitatea de deșeuri, inclusiv când mergeți în natură, alegeți produsele neambalate în plastic; folosiți pungi reutilizate; luați deșeuri produse acasă și lăsați locul mai curat decât l-ați găsit.


Lilia CURCHI

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 353

Susține Natura.md: Devino Patron!