Devino Patron!

Afecțiuni neurologice frecvente

Afecțiuni neurologice frecvente

Cele mai frecvente afecțiuni neurologice

Afecțiunile neurologice, cele mai frecvente, sunt: accidentele vasculare cerebrale, epilepsia, traumatismele craniene, bolile neoplazice ale sistemului nervos, bolile de mișcare (Boala Parkinson), bolile de nervi periferici, neuroni motori, mușchi sau joncțiune neuro-musculară (neuropatii periferice, miastenia gravis), tulburări de somn, migrene.

What Are the Different Types of Traumatic Brain Injury?

În acest sens, iată câteva dintre cele mai frecvente tulburări neurologice:

 

Alzheimer și demență

Aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai frecvente și afectează memoria și capacitatea de gândire a individului. Alzheimer este cel mai frecvent asociat cu procesul de îmbătrânire și, din păcate, nu există niciun remediu. Cu toate acestea, anumite tipuri de tratament pot îmbunătăți calitatea vieții unui individ.

 

Epilepsie

Acesta este un tip de tulburare neurologică care se caracterizează prin activitate anormală a creierului, care la rândul său duce la convulsii. Trebuie remarcat faptul că există  tipuri diferite de convulsii pe care le poate experimenta o persoană care suferă de epilepsie.

 

Scleroză multiplă

SM este o boală autoimună care afectează stratul izolator al multor celule nervoase din corp. Când acest strat este distrus, nervii sunt afectați, ceea ce duce la diferite  boli.

 

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când aportul de sânge către creier este diminuat într-o anumită măsură. Sângele funcționează pentru a transporta oxigenul și substanțele nutritive către creier, astfel încât atunci când creierul nu primește acest aport din cauza unui cheag de sânge sau a unui alt obstacol, poate duce la leziuni ale creierului.

 

Boala Parkinson

Această afecțiune neurologică este o tulburare a sistemului motor care se caracterizează printr-o pierdere a celulelor creierului producătoare de dopamină. O persoană cu Parkinson poate prezenta tremurături la nivelul mâinilor, picioarelor și feței, ceea ce ar putea duce, de asemenea, la afectarea echilibrului și a coordonării.

 

Brain Damage: Types, Causes, and Symptoms

 

Semne și simptome în bolile neurologice

Deoarece sunt adesea asociate cu o serie de afecțiuni, simptomele neurologice pot fi ușor confundate. Cu toate acestea, pe măsură ce devin mai severe, este important să le aduceți în atenția unui medic. Deși uneori nu prezintă niciun pericol, alteori devin indicatori ai unor afecțiuni neurologice grave, cum ar fi o tumoare hipofizară, care necesită expertiza unui neurolog calificat. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome observate de pacienți:

Dureri de cap: Nu se poate nega că durerile de cap pot fi destul de frecvente, ca rezultat al stresului, oboselii și al foamei. Acordați atenție care este motivul, cât de des apar și cât de multă durere vă provoacă. Dacă devin de rutină sau încep să interfereze cu viața dumneavoastră, discutați-le cu medicul.

Probleme de vedere: Neclară, dublă sau pierderea definitivă a vederii poate rezulta din procesul natural de îmbătrânire, expunerea la lumini puternice sau o leziune a suprafeței ochiului. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni neurologice mai severe și ar trebui evaluate.

Slăbiciunea extremităților: S-ar putea să vă simțiți brațele sau picioarele grele sau amorțite după un antrenament, dar dacă aceste simptome  apar pentru o perioadă mai mare de timp sau dintr-un motiv necunoscut, trebuie să vă adresați medicului.

Amețeală: Este în regulă să te simți puțin amețit când ai o răceală sau când te ridici brusc în picioare după ce stai mult timp la computer ori la birou. Ceea ce nu este normal este amețeala cronică sau cea care apare din senin. Acestea ar putea fi semne ale unor afecțiuni diferite și ar trebui examinate.

Probleme de somn: În timp ce toată lumea are o noapte agitată ocazional, insomnia și oboseala cronică nu sunt normale. Anunțați medicul dumneavoastră despre problemele de somn din timp pentru a ajuta la identificarea unei afecțiuni neurologice înainte ca aceasta să progreseze. 

Vorbire neclară: Unele dintre cele mai mari cauze ale vorbirii neclare sunt oboseala, influența alcoolului sau a unei alte substanțe. Când vorbirea neclară apare în afara acestor motive, există de obicei o problemă de bază care necesită asistență medicală. Spuneți  medicului despre acest simptom, astfel încât acesta să poată determina și efectua testele necesare.

Pierderi de memorie: Uitarea ușoară este normală, dar când începe să interfereze cu viața de zi cu zi, este timpul  să vă alarmați. Pierderea memoriei este un simptom asociat cu o serie de afecțiuni neurologice și doar un neurolog va fi capabil să diagnosticheze cauza de bază.

Greață cronică: Greața poate fi un simptom în sine sau poate apărea ca urmare a altor afecțiuni, cum ar fi migrene sau amețeli. În ambele cazuri, greața care apare cronic trebuie prezentată medicului dumneavoastră.

Tremur: Agitarea involuntară poate apărea după un antrenament intens, efort fizic, în momente de teamă sau anxietate sau ca urmare a unei reacții alergice. Cu toate acestea, dacă acest simptom  se menține pentru o perioadă îndelungată de timp sau dacă nu există indicatori de ce apare, poate fi un tremor și ar trebui examinat.

Pierderea  inexplicabilă în greutate: Multe afecțiuni neurologice afectează hormonii, ceea ce poate duce la creșterea anormală sau la scăderea în greutate. Dacă observați că greutatea dvs. a fluctuat drastic fără un motiv cunoscut, merită să o menționați medicului dumneavoastră.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 363

 

Susține Natura.md: Devino Patron!