Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

Ciorbă de perișoare

Ingrediente: 1 kg piept de pui, 200 gr orez, 1 ou, 1 morcov, 1 rădăcină pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, ½  țelină, o ceapă, 500 ml smântână, pătrunjel verde tocat, borș acru, sare.

Mod de preparare: Zarzavatul se taie cubulețe sau se dă pe răzătoare, ceapa se toacă mărunt, apoi se pun la fiert într-o oală de cca 5 l (nu se toarnă apă până sus ca să putem pune și perișoarele) și se lasă să fiarbă 20 de minute. Între timp se toacă pieptul de pui, se amestecă cu orezul spălat și scurs bine și cu oul, și se formează perisoare, cam cât o nucă (palma se udă în apă rece când formăm perișoarele) și li se dau drumul în apa clocotită. După ce au fiert (în jur de 30 de minute)  se toarnă borșul (se poate pune mai mult sau mai puțin, depinde cât este de acru) și se lasă să mai fiarbă 2-3 minute. După ce se stinge focul, se pune pătrunjel tocat și sare. Pentru gust se drege oala cu smântână. Ciorba se fierbe la foc mic pentru că altfel perișoarele se sfărâmă.

Tocăniță cu pulpe de rațã, cartofi și dovlecel

Ingrediente: (pentru 4 porții) - pulpe rață (pui, gâscă, etc.), 4 cartofi mari, 2 dovlecei (zucchini), 1 morcov, 1 ardei gras roșu, 1 praz, 1 ceapă, 2 căței usturoi, 2 linguri pastă de roșii, suc de roșii; după necesitate - ulei, apă, mărar/pătrunjel, boia de ardei dulce, piper, sare.

Mod de preparare: Carnea se prăjește în ulei (pe ambele părți) și se scoate deoparte. În uleiul rămas, se adaugă prazul și ceapa. Se călesc timp de 10 minute, se pune usturoiul mărunțit, morcovul și ardeiul. După ce legumele dau în câteva clocote, se așază carnea peste legume. Cartofii tăiați cuburi, se adaugă și ei, pasta de roșii+sucul de roșii. Se mai lasă la fiert 10 minute, după care, se pun dovleceii (tăiați după preferință), apă cât să acopere, boia de ardei, piper și sare după gust.

Se lasă la foc mic  până sunt fierți cartofii și se presară verdeața.

Chiftele cu dovlecei, cartofi și brânză

Ingrediente:  - pentru 10-12 chiftele: 350 gr cartofi fierți în coajă, 300 gr dovlecei (preferabil zucchini cu coaja verde închis), 1 ou, sare, 35 gr făină, 50 gr parmezan ras fin sau cașcaval mai uscat și aromat, sare; - opțional: un pic semințe de chimen sau 1 cățel de usturoi zdrobit; - în plus: pesmet pentru tăvălit, cca. 400-500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcorit și se decojesc. Apoi se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari și se pun într-un castron. Se adaugă oul, sare, făină și un pic de chimen, se amestecă cu furculița fără a zdrobi cartofii rași. Dovlecelul se spală (de preferat, zucchini , că e mai puțin apos) și se pregătește brânza rasă tip „parmezan” (mix de mai multe brânzeturi uscate, maturate). 30

Dovlecelul se trece pe răzătoarea mare, se  sărează  ușor și se transferă peste 5 minute într-o strecurătoare. Apoi se stoarce bine dovlecelul ras și se adaugă peste mixul de cartofi fierți. Tot acum se adaugă parmezanul și mixul de brânzeturi. Se amestecă totul cu o lingură și se pregătește o tăviță cu pesmet simplu din pâine. Cu ajutorul lingurii  se scot porții din compoziție și se modelează chiftelele în palme, apoi se tăvălesc bine prin pesmet.

Într-o tigaie mai adâncă se toarnă un strat de ulei de cca. 2,5-3 cm și se încinge, apoi se așază cu grijă chiftelele de dovlecei și se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte. Se întorc atent cu spatula, nu cu furculița. Se scot pe o farfurie așternută cu șervețele absorbante.

Salată de fasole roșie

Ingrediente: 1 conservă de fasole roșie, 1 ceapă roșie, 100 gr măsline fără sâmburi, 1 ardei gras roșu sau verde, 2-3 linguri ulei, 1 morcov, pătrunjel, zeamă de lămâie, sare  după gust.

Mod de preparare: Se taie ceapa cuburi mai mari, ardeiul cubulețe cât se poate de mici și se adaugă peste boabe. Morcovul curățat se dă pe răzătoare și se pune peste boabe.

Se pun și măsline, iar uleiul și sucul de lămâie se pun într-un borcan cu filet. Se presară sare, se înfiletează și se agită borcanul pentru a obține o emulsie.

Se toarnă emulsia de ulei peste ingrediente, se asezonează cu pătrunjel tocat, se amestecă și se servește.

Chec cu vișine

Ingrediente: - tava mică (25x13x7 cm) - 6 ouă, 120 gr zahăr,  1 linguriță extract de vanilie, 50 gr unt topit și răcit, 1 linguriță coaja rasă de lămâie, 130 gr făină, 1 lingură cacao,  300 gr vișine (cântărite fără sâmburi), 1 lingură de făină pentru tăvălit vișinele, zahăr pudră pentru finisat, un praf de sare.

Mod de preparare: Se include cuptorul la 180 de grade şi se tapetează cu hârtie de copt o formă de chec. Apoi se începe a pregăti coca pentru chec. Mai întâi se scot sâmburii vișinelor și se presară cu o lingură de făină. Dacă se  folosesc vișine congelate, se lasă la dezghețat și se scurge lichidul. Albușurile se bat cu un praf de sare până devin spumă tare, care își păstrează forma și nu cade de pe teluri. Se pune  zahărul și se mixează până când se obține din nou o spumă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt. Se adaugă gălbenușurile, uleiul, vanilia și coaja de lămâie, apoi se omogenizează. Cu mișcări încete, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul aflat în albușuri, se încorporează făina. Cam ⅓ din compoziție se dă deoparte și se amestecă cu 1 lingură de cacao. ¾ din vișine se amestecă ușor în compoziția albă ca să se distribuie în aluat, apoi se toarnă  compoziția în forma de chec. Mai apoi se toarnă și compoziția cu cacao și se amestecă cele două cu o furculiță pentru a obține un efect marmorat. Deasupra se pun restul de vișine și se dă tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Se face testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că este bine copt checul. Se scoate checul din formă cât e cald, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Hârtia se îndepărtează și se lasă checul să se răcească pe un grătar. Fiind foarte fraged, este bine să feliați checul după ce s-a răcit complet. Opțional, se poate pudra cu zahăr.   

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 387 

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!