Devino Patron!

Un remediu ignorat: gargarele

Gargara este o metodă terapeutică foarte veche. În ayurveda, medicina tradițională indiană, clătitul gurii cu uleiuri vegetale avea drept scop îmbunătățirea somnului, stimularea funcțiilor cerebrale, albirea dinților și regenerarea gingiilor.

Un remediu ignorat: gargarele

Gargara permite eliminarea mucusului și a reziduurilor care încarcă gura și gâtul. Substanțele utilizate pot vindeca o inflamație a mucoasei, pot calma zonele iritate de aerul uscat, de poluare sau de solicitarea excesivă a coardelor vocale.

Prepararea gargarei este simplă și rapidă. Nu trebuie decât să fierbeți apa și să adăugați câteva ingrediente pe care – cu siguranță – le aveți la îndemână. 


Combaterea durerilor de gât
* Pentru a le veni de hac durerilor de gât, nimic nu poate fi mai eficient decât zeama de lămâie! Astringența ei reduce inflamația mucoasei și creează un mediu acid, ostil virușilor și bacteriilor. Turnați, pur și simplu, o linguriță cu zeamă de lămâie într-o ceașcă cu apă fierbinte.

* Apa sărată este și ea eficientă. Amestecați un sfert de linguriță de sare într-o ceașcă cu apă fierbinte și adăugați o lingură cu apă oxigenată (20%), pentru distrugerea bacteriilor.

* Ghimbirul. Împotriva durerilor de gât, se pot face numeroase tipuri de gargară. Iată una care și-a dovedit eficiența: vărsați o jumătate de ceașcă cu apă fierbinte peste o linguriță de ghimbir măcinat, adăugați zeama unei jumătăți de lămâie și o linguriță cu miere. Ghimbirul posedă proprietăți antiinflamatorii, în timp ce mierea, lejeră și antiseptică, liniștește gâtul.

* Frunze de mur și miere. Tot cu miere se prepară și remediul următor: puneți pe foc 100 ml de apă împreună cu 10 g de frunze uscate de mur, lăsați să se infuzeze 15 minute, strecurați, îndulciți cu miere și clătiți-vă gura cu ceaiul astfel preparat, de două ori pe zi. Bogate în taninuri, frunzele de mur sunt în același timp antiseptice și antifungice.

* Fiind foarte bogată în clorofilă, zeama de grâu verde (iarbă de grâu) poate atenua și ea durerile de gât, dar și revitaliza, pare-se, gingiile și calma durerile de dinți. Încercați să o țineți în gură cel puțin 5 minute.

Rețete de gargară pentru dureri în gât | Cum să, Sănătate, Sfaturi  Practice, Tratamente naturiste | Libertatea pentru femei.
 

Calmarea arsurilor de stomac
* În cazul arsurilor ocazionale, încercați o gargară cu apă sărată (un sfert de linguriță de sare la o ceașcă cu apă fierbinte). Sarea liniștește senzația de arsură și favorizează cicatrizarea mucoasei iritate. În schimb, dacă suferiți de dureri cronice de stomac, ar fi mai bine să consultați medicul: ele pot fi semnalul unui ulcer sau al unei hernii hiatale. Refluxul acid regulat poate provoca leziuni pe esofag.


Vindecarea răcelii
* Încă de la primul strănut, faceți o baie de gură cu puțin sos iute (Tabasco) diluat în apă. Pentru
amatorii de senzații tari, aceasta este metoda cea mai radicală de degajare a căilor respiratorii!

* Pentru o soluție mai „blândă”, încercați Echinacea. Turnați 2 lingurițe cu tinctură (1:5) într-o ceașcă cu apă și faceți gargară de trei ori pe zi. Vă va vindeca gâtul, întărindu-vă sistemul imunitar.


Combaterea laringitei
Puteți accelera vindecarea, făcând o gargară cu smirnă – 10-15 picături de tinctură (1:5) la o ceașcă cu 30 ml de apă. Foarte astringentă și antiseptică, această plantă este ideală pentru calmarea inflamațiilor. Șase gargare pe zi vă vor fi de un real folos.


Articol preluat din revista Formula As, publicat în Revista NATURA în numărul 349

Susține Natura.md: Devino Patron!