Devino Patron!

Furnica liometopum și croitorul marmorat

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Furnica liometopum și croitorul marmorat

 

Furnica liometopum (Liometopum microcephalum (Panzer, 1798)) face parte din Ordinul Hymenoptera, Familia Formicidae. Este o insectă socială, care trăiește în colonii (mușuroaie) ca și toate speciile de furnici. Furnicile lucrătoare au corpul în două nuanțe, toracele este roșiatic, iar capul și abdomenul sunt negru-maronii. Sunt două tipuri de furnici lucrătoare: mici de 3-4 mm și mari de aproximativ 6-7 mm lungime. Furnicile lucrătoare sunt sterile. Femelele și masculii sunt de culoare negru-maronie și spre deosebire de furnicile lucrătoare au aripi. Dimensiunea femelelor este de 11-12 mm, iar a masculilor de aproximativ 9 mm. Se împerechează din mai până în luna iulie. Regina depune ouăle din luna mai până în septembrie, larvele se dezvoltă timp de 3 săptămâni.
Furnica liometopum poate fi întâlnită în pădurile bătrâne cu esenţe foioase, în special de stejar din luncile râurilor. Cuibul și-l construiec în lemnul copacilor vii, în special în trunchiurile stejarilor bătrâni. Coloniile sunt mari și includ câteva mii de furnici. Este un prădător iscusit, se hrănește cu afide (păduchi de plante) și alte nevertebrate mici, reglează și menține numărul insectelor periculoase, curățind pădurea de dăunători forestieri.
Este o specie rară și protejată în Republica Moldova. Are statutul de specie critic periclitată. Factorii limitativi ai speciei sunt: distrugerea habitatului prin tăierea copacilor vii scorburoși.

Furnica liometopum (Liometopum microcephalum) Foto:  Milan Kudlička. Sursă: https://www.biolib.cz/en/image/id352255/

 

Croitorul marmorat (Pilemia tigrina (Mulsant, 1851)) face parte din familia Cerambycidae, ordinul Coleoptera. Pilemia tigrina este o specie de dimensiuni relativ mici, lungimea corpului variind între 8-13 mm. Corpul este de culoare neagră, cu o pubescență cenuşiu-albicioasă. Antenele din 11 articole, mai scurte decât corpul, atingând treimea posterioară a elitrelor. Cu excepția scapului (primului  segment antenal), celelalte segmente antenale poartă în jumătatea posterioară, câte un inel albicios. Elitrele prezintă un desen sub forma unor pete neregulate formate din perișori. Petele de pe elitre sunt mai mari comparative cu cele de pe pronot. Pubescența pronotului prezintă atât pete mici, cât și dungi longitudinale.
Croitorul marmorat este o specie monofagă, care se dezvoltă în tulpinile plantei Anchusa barrelieri (o plantă ierbacee perenă, din familia Boraginaceae, cu flori mici, albastre cu 5 petale și frunze
mari ovat-lanceolate, planta este aspru-pubescentă și atinge în înălțime 75 cm, crește la marginea pădurilor, e prezentă în Rezervația Științifică Codru).
Femela depune ouăle pe tulpinile plantei, la baza frunzei (între tulpină și frunză), la aproximativ 10-65 cm mai sus de sol. Larvele apar în luna iunie, acestea rod tulpina, coborând în rădăcina plantei. S-a constatat canibalismul la larvele de Pilemia – doar o singură larvă poate supraviețui într-o plantă, din care cauză specia este destul de rară. Adultul apare în lunile septembrie-octombrie, el hibernează în cocon în rădăcina plantei până la sfârșitul lunii aprilie a anului următor când își face apariția. Adultul poate fi observat de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii iunie. Adulții se hrănesc cu tulpini, frunze și flori de Anchusa barrelieri. Sunt activi doar pe vreme însorită.
Specia a fost pentru prima dată menționată în Republica Moldova în anul 1917. Este o specie protejată la nivel european conform Directivei Habitete N 92/43/CEE și rețelei Natura 2000. În Republica Moldova specia nu a fost evaluată. Factorii limitativi ai acestei specii sunt: distrugerea sursei de hrană prin cosirea plantei.

Croitorul marmorat (Pilemia tigrina). Foto: Cosmin Manci. Sursa: https://www.researchgate.net/figure/Pilemia-tigrina-details-Photos-CO-Manci_fig1_324081002

 

 

Material pregătit de Bacal Svetlana

 

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!