În grădina cu flori
Ochiul boului, minunea toamnei
Ochiul boului (la noi intrat în uz termenul - astre) este una dintre cele mai răspândite și mai îndrăgite flori de grădină. Aspectul ei colorat și ușurința în întreținere sunt doar două dintre motivele pentru care o vei găsi prin mai toate grădinile.
Denumirea științifică a plantei de Ochiul boului este Callistephus chinensis; semnificația în limba greacă a acestui nume este legată de kallos - frumusețe și stephos - coroană. De ce „chinensis”? Pentru că floarea se pare că ar fi originară din China și Japonia.
Cum arată Ochiul boului floare?
În primul rând trebuie să spunem că deși există unele similitudini între Ochiul boului de munte și înmulțirea crizantemelor, cele două specii nu au legătură una cu cealaltă.
Ochiul boului este o plantă anuală care formează o tufă mare, piramidală, cu înălțimea de până la 100 cm. Frunzele au marginea dințată, iar florile pot fi simple, semi-duble sau duble și au culori dintre cele mai diferite, în funcție de soi. Având înflorire la final de vară și toamna, planta se asortează de minune în grădină cu garofițele și cu crizantemele.
În funcție de aspectul florilor și de talie, există mai multe soiuri de Ochiul boului: liliput, pompon, duchesse, cu flori crizantemă sau bujor, princess, pană de struț sau unicum. Aspectul florilor este atât de diferit, încât poți umple grădina cu asemenea flori, fără să te plictisești. Fiind și foarte puțin pretențioase, plantele sunt apreciate de multe gospodine.
Când se plantează Ochiul boului?
Această frumoasă floare de grădină se înmulțește din semințe. În cazul în care dorești să înflorească timpuriu, poți folosi răsaduri; ele se plantează cu 6-8 săptămâni înainte de transplantarea la locul definitiv. La o temperatură de 20 grade Celsius, germinarea se produce în aproximativ 2 săptămâni.
Dacă vrei să le plantezi direct în grădină, se recomandă să faci cuiburi la adâncimea de 2 cm, în care să pui 3-4 semințe. Poți lua în calcul aplicarea de îngrășăminte pe bază de mraniță sau gunoi semidescompus, dar sunt bune și îngrășămintele organice disponibile în comerț.
Ochiul boului - o floare sensibilă
Deși o vezi în multe dintre grădinile de la țară, Ochiul boului este o plantă mai sensibilă decât multe altele. Ea este atacată de boli și dăunători care produc pătarea și degradarea frunzelor, piticirea plantelor sau deformarea florilor. Le poți salva dacă identifici la timp problema și apelezi la soluția reprezentată de fungicidele pentru tratarea plantelor de ghiveci.
Cum îngrijești grădina cu Ochiul boului?
După cum ați văzut, planta este una relativ sensibilă, prin urmare trebuie să-i acorzi atenție și să identifici eventualele probleme încă de la apariție, pentru a preveni agravarea lor și extinderea dăunătorilor. În cazul în care ești pasionat de această floare și ai în grădină mai multe soiuri, tratamentele fitosanitare regulate și folosirea de îngrășăminte naturale sau de sinteză pe zona în care le cultivi, te pot scuti de multe probleme și te pot ajuta să ai o grădină de invidiat.
Totuși, udarea adecvată rămâne cea mai importantă parte a îngrijirii grădinii în care crește Ochiul boului. Udarea se face seara, noaptea sau dimineața devreme; se evită udarea în timpul zilei, când este foarte cald. Rădăcinile plantei sunt aproape de suprafața solului, deci sunt foarte sensibile la secetă; udarea este esențială mai ales în perioada de înflorire.
Pentru a obține flori mari și spectaculoase se recomandă ruperea bobocilor secundari încă din etapa formării acestora. Este o practică pe care nu toată lumea o agreează și la care apelează în general grădinarii profesioniști și cultivatorii, și mai puțin cei care pur și simplu vor să se bucure de o grădină multicoloră.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 389
Susține Natura.md: Devino Patron!