Înveșnicitule Geniu!

Ziua își aruncă timidele săgeți și aidoma unui bătrân, stau pe o bancă privind cum razele soarelui strălucesc pe chipul Domniei Tale! Oamenii trec încolo ori încoace, închinându-se cu plecăciune privirii tale și eu îmi aduc aminte cât de frumos a scris o copilă (Florentina Nedelcu, elevă la Școala Gimnazială Grivița, jud. Galați), căutându-te în jurul ei: „M-ai făcut să visez, să iubesc natura, să-mi pară cântecul izvoarelor doină, să mi se pară câmpul cu flori pat al zânelor și albastrul lacului mai limpede ca cerul senin. M-ai făcut puternică și mi-ai oferit măsura lucrurilor bine făcute. Te cunosc dintotdeauna, pentru că faci parte din mine…”.
Și din adâncul sufletului aud și alte gânduri mari ale copilei: „Știu că fiecărui om îi este dată la naștere o stea. Ție ți s-a dat cea mai strălucitoare dintre toate – Luceafărul. Păcat că aceasta a strălucit atât de puțin pe cerul literaturii române… Cu fruntea plecată, mă-nchin în fața ta, mărite geniu!”
Cuprins de tristețe îmi amintesc că Raluca, fiica stolnicului Jurașcu i-a dăruit 11 copii căminarului Gheorghe Eminovici (cu care s-a căsătorit în anul 1840): Șerban, Nicolae, George, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihai, Aglaia, Henrieta, Matei și Vasile. Iar băieții acestei familii, toți au studiat la școli înalte: Șerban - Medicina la Viena, Nicolae - Dreptul la Sibiu, Mihai a început la 19 ani să studieze Filozofia la Viena, Iorgu - științele militare în Prusia, Ilie - Medicina la București, Matei – studii politice la Praga. Dar Mihai, prin versurile sale, ne-a făcut cunoscută condiția greu de înțeles a omului de geniu! Și din negura timpurilor ce chemare se aude? A răvașului din decembrie 1877, trimis de scriitorul Ion Creangă: „Bădie Mihai, la Iași ninge frumos de azi-noapte, încât s-a făcut drum de sanie. Ciricul e parcă mai frumos acum… Vino, frate Mihai, că fără tine sunt străin…”.
Soarele s-a ascuns în norii îndepărtați dar, în freamătul crengilor și a vântului, chipu-ți de geniu este la fel de strălucitor!
Autor: Ion Moraru, Onești
Articol publicat în revista NATURA, nr. 395
Susține Natura.md: Devino Patron!