Devino Patron!

Petiție pentru încetarea turismului distrugător din Dumeni și în toate ariile cu statut protejat

Stimați cititori, susțineți ONG-urile de mediu în campania de încetare a turismului distructiv în ariile cu statut protejat. Semnați Petiția cu privire la plaja de la Dumeni, o ultimă șansă pentru acea zonă!

Petiție pentru încetarea turismului distrugător din Dumeni și în toate ariile cu statut protejat

Semnați această petiție pentru a ajuta autoritățile statului și locuitorii satului Dumeni să rezolve această problemă. 

Accesați petiția AICI.

 

În perioada caldă a anului, în satul Dumeni, comuna Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani, sute de turiști se instalează cu corturi pe o plajă improvizată, neautorizată, unde lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri (uneori 24/24 ore), tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc.  

În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță.

IMG_0410_(3)1.JPG

IMG_0421_(2).JPG

IMG_0408.JPG

Menționăm că plaja se află în zonă de frontieră și este în gestiunea Agenției Apele Moldovei, fiind protejată de LEGEA Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie apelor rîurilor şi bazinelor de apă – activitățile de agrement sunt interzise. De asemenea, se află la cca 30 m de gospodăriile sătenilor, iar una dintre căile de acces este un dâmb de protecție, construit după inundațiile din anul 2008, care este zilnic tasat de zeci, unenori și sute de mașini  de diverse dimensiuni.

IMG_03992.JPG

Susține Natura.md: Devino Patron!