Revista scrisorilor de frumusețe

„De ce îmi cad genele?”
„Femeile adoră genele lungi și dese. Ele sporesc frumusețea și feminitatea. Eu nu mă pot bucura de acest dar. Știu că e normal să-ți cadă genele din cauza că și ele au tendința de a se înnoi, dar la mine cad exagerat și aproape tot timpul. De ce oare?” - ne întreabă alarmată Luminița Dicusară din Anenii Noi.
„Motive ar exista mai multe. Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii genelor este alergia la rimel și machiajul ochilor. Pe măsură ce îți freci pleoapele pentru a te demachia, îți poți disloca firele de păr ale genelor, ceea ce poate provoca apoi, căderea acestora.
Îndepărtarea excesivă a rimelului rezistent la apă este o altă cauză, la fel și tragerea de gene cu un ondulator sau utilizarea genelor false (atunci când le îndepărtezi, vei smulge și firele tale de păr).
Un alt motiv ar fi blefarita (bănuiesc că tu nu suferi de această afecțiune, dar te informez ca să știi). Blefarita este atunci când ți se inflamează marginea liberă a pleoapelor asociată cu iritarea și înroșirea sa, și formarea unor scuame la nivelul genelor. Inflamația pleoapei poate fi cauzată de traume, infecție sau o reactie alergică. Unul dintre simptome este căderea genelor. O bună igienă, curățarea regulată a pleoapelor, tratamentul medicamentos prescris de medic sau picăturile pentru ochi pot ajuta la menținerea stării sub control.
O altă problemă ar fi faptul dacă suferi de o tulburare autoimună (n-am de unde să știu!), care poate provoca căderea părului, inclusiv a firelor din gene și sprâncene. Deși nu există un remediu pentru alopecie, părul poate crește în mod natural în 12 luni, sau pot fi încercate diverse tratamente care pot stimula creșterea firelor de păr.
În foliculul pilos pot trăi și mici acarieni, care atacă rădăcina firului de păr. Chiar și o igienă exemplară a feței, cu părere de rău, nu ucide acești paraziți. E nevoie să vă adresați unui medic dermatolog.
Nu în ultimul rând, dincolo de aspectul estetic, căderea genelor poate fi un semn al unei afecțiuni tiroidiene. Fie că glanda tiroidă este hiperactivă sau hipoactiva, aceste afecțiuni pot duce la subțierea și fragilizarea firului de păr ca în cele din urmă să cadă. Există o serie de tratamente tiroidiene disponibile care vor rezolva problema, deși regenerarea poate fi lentă și rară.
Dacă bănuiești că pierderea genelor este un semn al unei probleme de sănătate, atunci consultă imediat medicul tău pentru a trata această problemă”.
Susține Natura.md: Devino Patron!