Devino Patron!

Plantele medicinale în cosmetică

Virtuţile plantelor medicinale au fost cunoscute de oameni încă din cele mai vechi timpuri

Plantele medicinale în cosmetică
Menta. Sursa foto: https://pixabay.com/

Folosirea plantelor medicinale pentru îngrijirea pielii nu este „o nouă fiţă a societăţii moderne”. Virtuţile plantelor medicinale au fost cunoscute de oameni încă din cele mai vechi timpuri.

„Fiertura tămăduitoare din plante”, cum denumeau „ceaiul cel de toate zilele”, era folosită de către vracii triburilor pentru tratarea afecţiunilor digestive, pentru calmarea durerilor organismului. Şi nu numai. Calităţile plantelor medicinale au fost folosite, de-a lungul vremii, şi pentru tratarea diverselor afecţiuni cosmetice.

 

Omul preistoric folosea, pentru a-şi proteja pielea corpului de acţiunea razelor solare, grăsimile animale şi uleiurile vegetale. Alifiile făcute din ierburi diverse, ulei de ricin, ulei de palmier, untură, unt şi prafurile metalice aveau rolul de a apăra pielea de razele solare, înţepături de insecte, vânt sau frig.
 

Mai târziu, în antichitate şi Evul Mediu, folosirea emulsiilor şi a uleiurilor a devenit o adevărată modă, motivată, însă, de necesitatea de a rehidrata pielea uscată, afecţiune cauzată de excesul de îmbăieri. Pomadele pentru faţă erau aromatizate cu diverse parfumuri de flori, obţinute fie prin încălzirea directă a amestecului gras cu petalele de flori, fie prin fierberea în vin a petalelor pe baia de aburi. 
 

Pe timpul Reginei Elisabeta I, de exemplu, pentru prepararea cosmeticelor erau folosite, ca ingrediente de bază, lavanda şi menta englezească. În cosmetica modernă industrială, extractele naturale de plante sunt folosite la scară largă şi sunt prezentate pe lista ingredientelor, ca un adevărat atu al produselor, o adevărată recomandare referitoare la efectele benefice ale acestora. 
 

Paralel cu producţia industrială, cosmetica naturistă a înflorit în ultimele decenii, deoarece proprietăţile active ale plantelor, folosite pentru prepararea produselor naturiste, nu sunt anulate, micşorate sau modificate în urma unor tratamente chimice sau a expunerii la temperaturi înalte.

 

Plantele medicinale folosite în cosmetica naturistă sunt uscate pe cale naturală şi sunt folosite sub formă de infuzie, decoct, tinctură, extract uleios sau macerat. 
Însă, pentru ca efectele lor să fie benefice, nu poţi folosi orice fel de plantă pentru a trata orice fel de afecţiune a tenului.

 

Anumite plante (muşeţel, cimbru, salvie, ienupăr, scoarţă de salvie etc.) au efect astringent şi antiseptic, iar folosirea lor repetată pentru îngrijirea tenului determină micşorarea porilor pielii. Un efect tonic pentru piele îl au hamamelisul, menta, coada calului etc. Alte plante medicinale (tei, rădăcină de nalbă mare, nalba de pădure) conţin substanţă mucilaginoasă şi au un efect de calmare şi netezire a epidermei.

 

Foloseşte planta potrivită pentru tenul tău

 

Planta

Proprietăţi

Tip de ten

Efecte

Asmaţui

Calmante şi tonifiante

Toate tipurile

Catifelează pielea, o netezeşte şi o hidratează, previne apariţia ridurilor

Levăntică

Astringente, calmante, antiiritante

Cuperozic, gras, acneic

Ajută la închiderea porilor, la reglarea secreţiei de sebum, la calmarea tenului şi la cicatrizarea rănilor

Nalbă de pădure

Emoliente şi antiinflamatoare

Foarte uscat, senil

Catifelează şi hidratează intens epiderma

Coada şoricelului

Antiinflamatoare

Iritat sau uscat

Calmează şi hidratează

Salvie

Antiseptice şi astringente

Iritat, congestionat, gras cu tendinţă acneică

Combate excesul de sebum şi ajută la cicatrizarea rănilor

Soc

Antiseptice şi antiinflamatoare

Iritat, mixt, congestionat, sensibil

Calmează, netezeşte şi hidratează epiderma

Tei

Emoliente

Toate tipurile

Catifelează pielea

Frasin

Antiinflamatoare, cicatrizante şi astringente

Acneic

Închide porii şi ajută la cicatrizarea rănilor

Mentă

Tonifiante, uşor astringente

Gras, ridat

Ajută la tonifierea epidermei şi la închiderea porilor

Susține Natura.md: Devino Patron!