Devino Patron!

Florile Crăciunului

Florile Crăciunului

Care sunt florile Crăciunului?

Crăciunul este acea perioadă din an în care casa prinde culoare, iar atmosfera de sărbătoare și bogăția de decorațiuni împodobesc armonios fiecare încăpere a locuinței. Pe lângă luminițe, globuri și crenguțe de brad, florile Crăciunului sunt nelipsite din decorul plin de magie. Printre cele mai populare flori, enumerăm:

1. Crăciunița – este prima opțiune când vine vorba de florile Crăciunului. Petalele de un roșu aprins se prezintă sub forma stelei care i-a ghidat pe cei trei magi la ieslea în care s-a născut Hristos. Crăciunița înflorește în perioada Crăciunului, împodobind, alături de crenguțele de brad natural, casele tuturor iubitorilor de frumos. Deși aztecii le considerau simbol al purității, florile de Crăciuniță exprimă buna dispoziție și succesul. De asemenea, se spune că aduc veselie și sporesc atmosfera de sărbătoare.

2. Crăciunelul – denumit și cactus de Crăciun sau Schlumbergera, Crăciunelul este o plantă erbacee care se regăsește adesea ca floare de apartament. Se spune că această floare a apărut când un băiețel s-a rugat la Dumnezeu, cerându-i un semn de Crăciun ca să scape de căldură și umiditate. În ziua de Crăciun, când a ieșit din coliba sa, băiețelul a văzut că jungla se umpluse peste noapte de cactuși înfloriți. Astfel, această floare a ajuns să simbolizeze ideea de rugăciuni ascultate, devenind de altfel planta perfectă pentru a o oferi drept cadou de sărbători. De asemenea, din moment ce planta are o durată de viață de 20-30 de ani, cactusul de Crăciun este considerat că semnifică ideea de loialitate.

3. Crizantemele roșii – în combinație cu conuri naturale și câteva crenguțe de brad, crizantemele roșii arată minunat pe masa de sărbătoare, între platourile festive. Poți să combini crizanteme roșii cu albe și să obții un aranjament care să amintească de bomboanele sau acadelele în roșu cu alb care se agățau cândva în brazii de Crăciun. Numele provine din cuvintele grecești chrysos (aur) și anthemos (floare), fiind inspirat de floarea tradițională de crizantemă, care este galbenă. Astăzi, însă, datorită cultivării intensive, floarea se regăsește în numeroase culori, cele roșii simbolizând dragostea și pasiunea, în timp ce cele albe semnificând loialitatea profundă și onestitatea.

4. Vâscul – sărutul sub crenguțe de vâsc este o tradiție bine cunoscută de sărbători, preluată din filme americane, dar istoria acestei mici plante ca plantă simbolică datează de mii de ani. Deoarece vâscul putea înflori chiar și în timpul iernii geroase, druizii l-au considerat un simbol sacru al vitalității și fertilității. Tradiția sărutului pare să fi început în Anglia, în secolul al XVIII-lea, când vâscul a fost folosit pentru prima dată ca decorațiune de Crăciun. 

5. Ilex – este planta perfectă pentru decorul de Crăciun. Bobițele de un roșu strălucitor oferă un contrast vizual grozav cu frunzele veșnic verzi. În aranjamentele florale dăruite celor dragi, fructele de ilex simbolizează prietenia. Decorează masa de sărbătoare cu aranjamente care conțin crenguțe de ilex și brad natural pentru a aduce pace, noroc și prosperitate.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!