Rețete de cozonaci gustoși pentru masa de Paște
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: 1 kg făină, 10 gălbenuşuri de ou, 100 gr unt, 150 ml ulei, 400 gr zahăr, 400 gr nuci, 2 linguriţe rom, 200 gr stafide, 0,5 l lapte, drojdie de bere, 5 linguri mari de cacao.
Mod de preparare:
- Se macină nucile prin mașină.
- Se încălzeşte jumătatea de litru de lapte. Într-o jumătate din cantitatea de lapte se adaugă tot zahărul şi se lasă la răcit.
- Se amestecă patru linguri de făină cu cealaltă cantitate de lapte.
- Se freacă o lingură de zahăr cu o bucată de drojdie de bere (cât încape într-o lingură) şi se pune peste amestecul de făină cu lapte.
- Se amestecă şi se lasă la dospit. Peste gălbenuşuri se pune sare.
- Se pun gălbenuşurile peste făină, se adaugă coca crescută şi se frământă.
- Se pune laptele cald peste făină, se amestecă ouăle în aluat.
- Se frământă un sfert de oră şi apoi se adaugă ulei şi unt.
- Se frământă timp de o oră aluatul (sau până atunci când începe să facă “băşici”).
- Se amestecă nucile măcinate cu cacao şi cu stafide. Se toarnă peste amestecul de nuci şi cele 2 linguriţe de rom.
- Se întinde amestecul pe foaia de aluat.
- Se rulează foaia de aluat prinzând înăuntru umplutura.
- Se lasă o oră la căldură pe marginea aragazului.
- Se unge cu ou.
- Se pune apoi tava la cuptor timp de 45 de minute.
Cozonac moldovenesc. Foto: www.ciupi.md
Cozonac în două culori
Ingrediente: 1 l lapte, 2 kg făină, 12 linguri cu vârf de zahăr, 6 ouă, 250 ml ulei, puţină sare, drojdie cât o nucă, cacao cât doreşti, vanilie, rahat, nucă tocată.
Mod de preparare:
- Se amestecă bine zahărul, ouăle, uleiul, sarea, laptele puţin călduţ şi drojdia sfărâmată;
- Se lasă maiaua la dospit până ce începe să facă băşici;
- Se împarte compoziţia în două, în jumătate se pune cacao după dorinţă;
- Se amestecă şi frământă fiecare jumătate de compoziţie, cu făina treptat (aluatul obţinut trebuie să fie mai moale) şi se lasă o oră la dospit;
- Din fiecare aluat se fac 4 pâinişoare. Se întinde o foaie de aluat albă, se pune rahat taiat cubuleţe şi nuca înmuiată cu puţin lapte şi vanilie, şi apoi foaia cu cacao. Se rulează, se aşează în tăvi şi se lasă la dospit circa 15 minute;
- Se dă apoi la cuptor şi când sunt aproape gata, se ung cei 4 cozonaci cu ou bătut spumă şi se mai coc 10 minute.
Cozonacii se pot orna cu jumătăţi de nucă.
Cozonac în două culori. Sursă foto: https://www.facebook.com/Prăjituri-de-casă
Cozonac nefrământat
Ingrediente: 4 ouă, 500 gr făină, 25 gr drojdie, 150 gr zahăr, 250 ml lapte, 1 plic cu zahăr vanilat, 175 gr unt, sare, coaja de la o lămâie. Pentru umplutură: 250 g zahăr, 150 gr nucă.
Mod de preparare:
- Bate gălbenuşurile cu două albuşuri şi sare. Adaugă zahărul dizolvat în lapte, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi făina amestecată cu drojdia. Frământă până devine un aluat consistent. Pune treptat în aluat untul taiat.
- După ce s-a încorporat lasă-l la cald ca să crească. Albuşurile puse deoparte batele spumă cu un praf de sare, zahăr şi nucă măcinată. Întinde coca şi în mijloc pune umplutura.
- Rulează şi aşează cozonacul într-o formă rotundă unsă cu unt. Lasă să crească jumătate de oră, după care coace-l la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul în timpul coptului.
Cozonac nefrământat. Sursă foto: www.rețete.unica.ro
Cozonac cu nucă
Ingrediente: 0,5 kg făină, 5 ouă, 400 gr zahăr, 40 gr drojdie de bere, 1 pahar lapte, 1 lingură rom, un vârf de cuţit sare, vanilie, coaja de la o lămâie, 200 gr nuci, 300 gr unt.
Mod de preparare:
- Drojdia se dizolvă în lapte, se amestecă cu făina şi zahărul şi se lasă să crească o oră.
- Când aluatul este crescut, se amestecă totul şi se frământă 10-15 minute, după care se mai pune la crescut încă o jumătate de oră.
- Pe o planşetă cu făină, se întinde o foaie de aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spumă.
- Peste stratul de unt se presară pe toată foaia nucile trecute prin maşina de tocat nuci.
- Se înfăşoară foaia, formând un sul, care se taie în bucăţi de lungimea tăvii.
- Fiecare bucată se strânge la unul din capete şi se aşează într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.
- În tavă se mai lasă să crească o jumătate de oră, apoi se introduc tăvile în cuptor, unde se ţin 30-40 de minute la foc potrivit.
- La câteva minute după ce s-au copt, se scot din tavă cu grijă pentru a nu se rupe.
Timpul pentru prepararea acestei reţete este de aproximativ 3 ore.
Cozonac cu nucă. Sursă foto: www.retete.unica.ro
Cozonac trandafir
Ingrediente: 0,5 kg făină, 5 ouă, 350 gr zahăr, 40 gr drojdie de bere, 1 pahar lapte,1 lingură rom, 1 vârf de cuţit sare, vanilie, coajă de lămâie, 200 gr nuci, 1 pachet unt.
Mod de preparare:
- Se dizolvă drojdia în lapte, se amestecă cu făina şi zahărul şi se lasă să crească o oră.
- Când aluatul este crescut, se adaugă ouăle unul câte unul, sarea, romul, vanilia şi coaja de lămâie.
- Se amestecă totul şi se frământă 10-15 minute, apoi se lasă din nou să crească 1/2 oră.
- Pe planşeta cu făină se întinde o foaie din aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spumă.
- Peste stratul de unt, se presară pe toată foaia, nucile trecute prin maşina de tocat sau pisate mărunt.
- Se înfăşoară foaia, formând un sul, care se taie în 8-10 bucăţi.
- Fiecare bucată se strânge la unul din capete şi se aşează una lângă alta, cu partea strânsă în jos, într-o formă rotundă de tort, unsă cu unt şi tapetată cu făină.
- Se mai lasă să crească 1/2 oră, apoi se introduce tava în cuptor, unde se ţine 30-40 minute la foc potrivit.
- Se obţine o prăjitură aspectuoasă, ca un buchet de boboci de trandafiri.
- La câteva minute după ce s-a copt, se scoate din formă, cu grijă, pentru ca “trandafirii” să rămână uniţi, şi se aşează pe platou.
Cozonac trandafir. Sursă foto: www.bucataras.ro
Cozonac cu stafide
Ingrediente: 460 gr făină albă, 250 ml lapte, 75 gr unt, 2 gălbenuşuri de ou, 100 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 plic drojdie uscată, 1/4 linguriţă sare.
Umplutura: 100-150 gr stafide, 50 gr zahăr brun, rom. Pentru uns: 1 gălbenuş, 1 lingură lapte.
Mod de preparare:
- Încălziţi într-o crăticioară laptele şi topiţi untul în el. Lăsaţi să se răcorească.
- Adăugaţi gălbenuşurile bătute şi zahărul şi amestecaţi 15 secunde, să se topească din zahăr.
- Frământaţi un aluat din lichidul de mai sus, drojdie, făină şi sare circa 30-40 de minute.
- Lăsaţi aluatul la crescut, la loc călduţ, timp de 2 ore. Cât stă aluatul, puneţi stafidele la înmuiat în apă călduţă şi rom.
- Întindeţi aluatul pe masa de lucru dată cu făină (la o dimensiune de 30x45 cm).
- Scurgeţi stafidele de lichid, apoi stoarceţi-le bine într-un şerveţel de bucătărie sau tifon.
- Presăraţi zahărul brun pe foaia de aluat.
- Presăraţi stafidele.
- Rulaţi aluatul de la capătul scurt.
- Aşezaţi ruloul în tava (30x12 cm) unsă cu unt.
- Introduceţi tava într-o pungă mare. Lăsaţi la crescut timp de 2 ore, la loc călduţ.
- Ungeţi cozonacul cu gălbenuş bătut cu lapte.
- Preîncălziţi cuptorul la 220C. Când introduceţi cozonacul scădeţi la 180C şi coaceţi-l timp de 30 minute.
- La jumătatea timpului întoarceţi cozonacul în cuptor ca să se rumenească uniform.
- Lăsaţi-l să se răcească, apoi scoateţi-l din tavă.
Cozonac cu stafide. Sursă foto: www.dordedulce.ro
Cozonac de casă cu nucă şi cacao
Ingrediente (2 cozonaci):
Pentru aluat - 1 kg făină, 4 ouă, 100 gr unt, 4 gălbenușuri, 500 ml lapte, 200 gr zahăr, esenţă vanilie, 60 gr drojdie de bere, coajă rasă de lămâie și de portocală, 1 praf de sare.
Pentru umplutură - 250 gr miez de nucă, 150 gr zahăr, 2 albușuri, 2 linguri cacao, esenţă de rom.
Pentru glazură - 2 albușuri, 150 gr zahăr pudră, 1 portocală.
Mod de preparare:
- Cerneţi făina de 2-3 ori.
- Amestecaţi drojdia cu jumătate din laptele călduţ, adăugaţi puţină făină și lăsaţi la dospit, într-un loc cald.
- Amestecaţi laptele rămas cu zahărul, ouăle întregi, plus cele patru gălbenușuri, aromele și un praf de sare.
- Așezaţi totul în mijlocul făinii, într-un lighenaș.
- Puneţi drojdia dospită și frămânţaţi cam o oră, adăugând treptat untul topit, până când aluatul devine elastic.
- Lăsaţi la crescut o oră, la loc cald.
- Între timp, măcinaţi miezul de nucă și îl amestecaţi cu zahărul, esenţa de rom, cacao și albușurile spumă.
- Bateţi albușurile de la glazură spumă cu zahărul pudră și adăugaţi zeamă de portocală.
- Împărţiţi aluatul și întindeţi două foi, adăugaţi câte jumătate din umplutură pe fiecare, răsuciţi umplutura în interior dând forma a doi cozonaci, pe care îi așezaţi în tavele unse.
- Lăsaţi cozonacii de casă cu nucă și cacao încă 20 de minute să crească, apoi îi coaceţi, la foc potrivit, circa 40-50 de minute.
Cozonac cu nucă și stafide. Susră foto: www.lalena.ro
Susține Natura.md: Devino Patron!