Devino Patron!

Prețul corupției: 3 ani de închisoare și 90 milioane de lei amendă

Prețul corupției: 3 ani de închisoare și 90 milioane de lei amendă
Scurgerea apelor uzate în râul Bâc Foto: Alexandru Kiriak

Mirosul îngrozitor care a acoperit Chișinăul, de la sfârșitul lunii august până în octombrie, a fost provocat de deversarea apelor prost epurate, iar la bază a stat un contract de prestări servicii între SA „Apă-Canal Chișinău” și un agent economic producător de alcool etilic.

Procuratura Generală a emis o sentință pentru ex-directorul relații cu clienții de la SA „Apă-Canal Chișinău”. Acesta a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu executare și privare a dreptului de a deține funcții publice timp de 4 ani. De asemenea, el a fost obligat să achite în contul statului și SA „Apă-Canal Chișinău” un prejudiciu material de circa 90 milioane de lei, cauzat prin infracțiune.

Sentința a fost dictată după ce Procuratura Generală i-a demonstrat vinovăția pentru două capete de acuzare, inclusiv: depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei. 

Potrivit procurorilor, în anul 2013, acționând contrar legii, inculpatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepţionarea și preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți, în condiții ce prejudiciază grav interesele SA „Apă-Canal Chișinău”. 

Contractul a fost încheiat, chiar dacă inculpatul cunoștea că Stația de epurare din capitală se află într-o stare tehnică deplorabilă, având capacitatea de prelucrare a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată și, respectiv, nu poate să prelucreze cantitativ și calitativ volumele de deșeuri de producţie (borhot) transportate de agentul economic. 

Ca rezultat, în râul Bâc au fost deversate ape insuficient epurate care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal și resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de 47,5 milioane de lei.

Ulterior, chiar dacă volumul deșeurilor lichide recepţionate și concentraţia poluanţilor în apele uzate era în permanentă creștere, iar toxicitatea afecta grav nu doar procesul biologic de epurare, dar și construcţiile și utilajele Staţiei, ex-directorul relaţii cu clienţii al SA „Apă-Canal Chișinău” neîntemeiat și intenţionat a schimbat prevederile contractului anterior, diminuând coeficientul de plată pentru 1m³ de deșeuri lichide (borhot) achitat de agentul respectiv, de la 1.5 la 1.0. 

În acest context, potrivit estimărilor efectuate de specialiști, întreprinderea a suportat pentru epurarea deșeurilor lichide (borhot) recepţionate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie, cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, ce depășește esenţial veniturile încasate de SA „Apă-Canal Chișinău” în valoare de 2,6 milioane lei, rezultate din această activitate.

Potrivit procurorilor, sentința este cu drept de atac în condițiile legii. 

Cine va plăti, însă, pentru impactul asupra sănătății chișinăuienilor, care au respirat hidrogen sulfurat – un gaz toxic -, pe durata a mai bine de 2 luni? Cât va fi tolerată corupția și fărădelegea de mediu?

 

Iulia AMARIEI

Susține Natura.md: Devino Patron!