Accept inovația fără surplusuri
Amintirile plăcute de a o cunoaște pe Iuliana Orlioglo, o tânără foarte inteligentă, cărtur ară, care se crede timidă, dar, de fapt, înțelegi că timiditatea se leagă de inteligența și buna ei creștere, se vor îndrepta mereu spre profesoara Elena Vorotneac, care se ambiționează să-i promoveze cu generozitate pe cei culți.
Absolventă a Liceului „Ion Creangă” din Chișinău, apoi a Universității de Stat din Moldova, Facultatea Comunicare și Relații Publice, Iuliana, continuă să studieze, considerând că școala nu are vârstă. În prezent, funcția administrativă de speaker și creator în comunicări o împarte cu studiile postuniversitare – un masterat la SNSPA București. Are experiența activității plenare de muncă încă din școală când implicarea în evenimente sau concursuri erau la ordinea zilei, iar acestea i-au cultivat dragostea de a folosi timpul cu sens. Profesorii și studiile, spune Iuliana, „m-au ajutat să-mi formez caracterul și să fiu un om integru”. Crede că „educația începe de acasă”, dar „cel mai bine ne formăm ca individualitate în societate”. Are amintiri frumoase despre acei profesori care au avut rolul de mentorat în viața ei și apreciază „atitudinea lor care ne marchează pe fiecare, iar pentru un tânăr neomodernist cea mai importantă este abordarea individuală și crearea unei relații dintre profesorelev”.
Este poate una din puținii tineri, care prin dragoste de carte, a reușit (cred eu) să demonstreze că noțiunea de generation gap, ca motiv de a subestima școala, poate fi evacuată. Iuliana știe să discearnă confruntarea proverbială dintre generații: „Mulți studenți se simt astăzi plictisiți în sălile de clasă tradiționale, deoarece nu se identifică cu ceea ce este predat; dimpotrivă, mulți profesori se simt obosiți, nemotivați și frustrați, deoarece, în ciuda eforturilor depuse, nu pot ajunge la elevii lor”. Cu toate acestea școala și programele de învățământ găsesc soluții, urmează ca și ambițiile adolescentine să fie mai îndreptate spre studii.
Fiind produsul unei teorii deja însușite prin experiența proprie, Iuliana Orlioglo și-a dorit dintotdeauna ceva inovativ, dar necesar, evitând surplusul. Nu este ușor să ajungi la un asemenea echilibru mental. Și-a format caracterul și intelectul interacționând cu ceilalți: „Activitățile m-au făcut să am o luptă cu mine însămi, să trec peste bariera de a vorbi în public și să am mai multă încredere în mine. Prin organizarea evenimentelor mi-am descoperit calitățile de lider, importante în orice domeniu”.
Curiozitatea de a învăța au împins-o să studieze și în alt capăt de lume, dar „mereu am fost de părere că dacă îți place să muncești, nu contează unde îți faci studiile, pentru că, atunci când ai dorință, găsești oportunități de dezvoltare acasă”. Încă din anii studenției, fiind într-o extinsă comunicare cu semenii, Iuliana e optimistă privind din optica tinereții ei la perspectiva R. Moldova. „Locul natal ne este drag la fiecare student din diaspora, dar ne dorim schimbări și oportunități de dezvoltare. Așa cum pandemia a forțat digitalizarea, la fel și acest fenomen de plecare în diaspora trebuie să aducă schimbări majore”, susține ea cu tot entuziasmul și patriotismul pe care le are, dar și politica statului nostru ar trebui să încurajeze aceste calități ale generației noi.
Dincolo de sobrietatea care transmite multă finețe, frumusețe sufletească și vise, Iuliana e conștientă că lectura îl face pe oricine înțelept. Este interesată de Generația Z, chiar dacă unii dintre ei vociferează că le știu pe toate, ea însă nu-și desprinde picioarele de pământ. Este vocală doar atunci când are ce spune, iar pregătirea pentru o conferință sau alt eveniment public îi aduce o satisfacție intelectuală atunci când produsul iese calitativ. Termenii care definesc CV-ul Iulianei Orlioglo – comunicare, organizare, liderism, manageriat – conturează și mai mult calitățile unei tinere rafinate, pe al cărei chip se citește frumusețea feminină autentică.
Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în REVISTA NATURA în numărul 348
Susține Natura.md: Devino Patron!