Devino Patron!

Doi „ren(i)” puternici şi o româncă frumoasă

Doi „ren(i)” puternici şi o româncă frumoasă

Este fata care a apărut pe lume ca un soare din dragostea luminoasă a părinților ei. I-au dat un nume care să o caracterizeze, cu destinația spre lumină. Și pentru că inteligența părinților, Alecu și Parascovia, pleca de la o gnoză alimentată din carte, un căpătâi sigur și îndrăgit al anilor de școală sau de studenție, s-au gândit ca ineditul prenume Sorenela să conțină silaba „ren”, un morfem împrumutat din numele Reniță. Doi „ren(i)” puternici ce-i poartă cu ea de la naștere, în numele generației libere, pentru a cărei libertate de gândire au luptat părinții ei în anii de studenție, mai luptă și acum, aduc soare și bucurie în tot elanul cu care scrie sau gândește

Sorenela Reniță, fata cu părul de foc și cu ochii ca cireșele coapte ale vreunei zâne din basmele aduse tot de ea, în secolul nostru, să mai salveze binele de rău. Sorenela Reniță este absolventă a treptei gimnaziale Luceul român-englez „Mircea Eliade” din Chișinău, apoi câștigă o bursă și învață la Sedbergh School în Anglia, confirmând actul de studii General Certificate of Education Advanced Level. Viața și traiul în perioada adolescenței, democrația, din care englezii (încă) nu au exclus cultura, câștigată hamletian de Shakespeare, în Marele Regat, i-au fortificat caracterul și convingerea, educate în familie, că o fată frumoasă este cea ce vine să salveze lumea de la rău tocmai prin inteligența acumulată în familie și la școală. Urmează Facultatea de Istorie la Universitatea din București și obține licența în Relații Internaționale și Studii Europene, apoi face un Schimb academic „Erasmus+” Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd/ Universitatea Carolină, Facultatea de Științe Sociale. Și parcă nu ar fi de ajuns, Sorenela merge spre lumina cunoștințelor la un Masterat în Tehnici Diplomatice la Universitatea din București, Facultatea de Istorie.

Cultura engleză cu rădăcini în paleoliticul superior, datorită stilului modern așezat ca fundament, o atrage pe Sorenela și face o activitate de stagiar (în baza bursei „Erasmus+ traineeship”) prin intermediul Institutului Cultural Român din Londra. Această perioadă de inițiere se transformă pentru ea într-o muncă laborioasă de cercetare a propriei experiențe. Dragostea, cu care le face pe toate, o urcă spre profesionalism, astfel are priceperea să elaboreze rapoarte, analize, cercetări și materiale pentru website-ul instituției; dovedește aptitudini să traducă și sintetizeze texte cu terminologie specifică domeniului culturii (română-engleză, engleză-română); are abilități de creare a unei baze de date instituționale unice, planifică, organizează și fotografiază evenimente etc.

O altă experiență, la fel de rodnică, a împărtășit-o în Belgia, la Bruxelles, ca stagiar Blue Book în Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Comunicare. Și aici, după o experiență precoce în comunicare, cu abilități analitice și de cercetare, asigură comunicări și interacționează în echipă, furnizează informații și prezintă comunicări, elaborează rapoarte, cu alte cuvinte, o româncă din Republica Moldova, merge pe urmele înaintașilor (cum ar fi exemplul lui Vasile Alecsandri), revigorând gloria de altădată a Țării, purtând imaginea de tânăr școlit „cu onoare și fără pată” – crezul anticilor atunci când mergeau la datorie să-și apere gloria patriei.

Activitatea recentă pe cale administrativă a fost cea de consilier (al președintelui de Comisie) Parlamentul României, CDEP, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. România pentru Sorenela Reniță este un garant în fața căruia (știe din familie) trebuie să se prezinte cu demnitatea cuvenită, dar mai ales cu școala românească din care nu lipsește dragostea de Țară. Și în această funcție, Sorenela a lăsat un nume bun pe moșie. Documentarea, consilierea și asistarea președintelui în organizarea și buna desfășurare a întrevederilor/discuțiilor cu factori relevanți ai activității președintelui de Comisie (reprezentanți ai instituțiilor de resort, cetățeni etc.); promovarea activității președintelui de Comisie; realizarea comunicatelor de presă; elaborarea și redactarea documentelor/corespondenței de tip instituțional; asigurarea colaborării cu alte comisii/departamente/direcții interne și instituții de resort etc. au fost sarcini profesionale pe care le-a administrat la înălțimea cuvenită.

Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. Scrisul pentru ziarul „Natura” de la Chișinău este ca un refugiu să mai tragă o fugă până acasă, împărtășind celor de la baștină din frumusețea lumii, pe care Sorenela o admiră vizitând multe orașe. Pe ultima pagină a Naturii, un oraș, străbătut la pas de Sorenela, își deschide porțile spre a-l vizita... citindu-l. Autoarea are darul de a transmite prin scris bogăția generoasă a urbei: Soroca (orașul poveștilor zidite în piatră) sau Lombardia (orașul cu chip luminos), Liov (orașul-leu) sau Chișinăul cu cele mai frumoase priveliști, Brașov, Viena, Tallin – locuri citadine în așteptarea turiștilor. O confirmare, cât se poate de veridică, despre dragostea fiicei de a savura pitorescul natural spre a-l proteja în mod ecologic, scria tatăl ei, jurnalistul-ecolog, Alecu Reniță, cel care și-a trimis fiica în lume cu misiunea de a salva natura: „Ea își adună bucuriile, din cuvântul dăruit cititorilor, din imaginile luate de pe icoanele naturii, din bucuriile oamenilor, care știu să preţuiască arta, cultura, spiritualitatea, creaţia”.

Tinerețea Sorenelei Reniță, acest „ram cu muguri proaspeţi, care atinge geamul casei părintești”, va fi o garanție profesională în domeniul stabilit. Ea va aduce mereu părinților „primăvara și tinereţea fără bătrâneţe”, iar neamului românesc - siguranța că țara ne cere să proliferăm fondul genetic intelectual geto-dac.

Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 362

Susține Natura.md: Devino Patron!