Devino Patron!

Ajutăm tinerii să cunoască Natura din ariile protejate și ținutul natal

Ajutăm tinerii să cunoască Natura din ariile protejate și ținutul natal

Tinerii din Republica Moldova reprezintă factorii de decizie de mâine. Ei sunt cei care peste un deceniu vor prelua cârma societății și vor trasa direcțiile în care se va îndrepta lumea în care vor trăi. Este foarte important ca încă de pe acum să li se ofere oportunitatea de a înțelege cum îi va afecta modul curent de gestionare a mediului înconjurător, astfel încât să își poată exprima gândurile, opiniile și să se implice în problemele care îi vor afecta în cele din urmă.

Ca răspuns la această provocare socială, Mișcarea Ecologistă din Moldova a demarat din luna noiembrie a anului trecut, proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei”. Acesta vine ca răspuns la criza de mediu cu care se confruntă Republica Moldova și la problema socială a neglijării tinerilor, care creează un cerc vicios în societatea noastră: tinerii nu sunt implicați de adulți în problemele curente, iar aceștia la rândul lor dezvoltă o apatie și o lipsă de interes față de mediul înconjurător.

Însă tinerii pot aduce o mare contribuție comunității locale atunci când sunt încurajați să participe la evenimente orientate spre natură. De aceea, adunând la un loc elevii din comunitățile care se învecinează cu arii protejate din Republica Moldova, le dăm posibilitatea să descopere, să respecte și să aibă grijă de aria lor protejată locală.

Prin urmare, proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei” și-a propus să ofere condiții prielnice tinerilor pentru a cunoaște mai bine aria protejată de lângă localitatea lor. Acești tineri, caracterizați de dorința schimbării, sunt viitori cetățeni care vor să-și cunoască mai bine moștenirea lăsată de buneii lor: vor să înțeleagă la modul concret de ce este importantă o arie naturală și cum pot să se implice pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător din zona natală. Tocmai de aceea, scopul proiectului este de a stimula implicarea civică a tinerilor pentru a-i determina să producă schimbări în comunitățile lor.

Drept urmare, în cadrul proiectului au fost selectate cinci arii protejate ale Republicii Moldova, renumite pentru importanța lor la nivel național: Rezervația Naturală „Codrii”, Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, Parcul Național „Orhei”, Rezervația Biosferei „Prutul de Jos” și Rezervația Peisagistică Țâpova.

Ar putea fi o imagine cu natură, copac şi text care spune „REZERVAȚIA PEISAGISTICĂ ȚÎPOVA PARCUL NAȚIONAL ORHEI REZERVAȚIA CODRI REZERVAȚIA PLAIUL FAGULUI REZERVAȚIA BIOSFEREI PRUTUL DE JOS”

 

Comunitățile rurale care se învecinează cu aceste rezervații reprezintă nucleele de tineri care beneficiază de activitățile desfășurate de Mișcarea Ecologistă din Moldova: satele Lozova, Vorniceni, Pănășești, Micleușeni, Dolna, Scoreni, Codreanca, Țigănești, Romănești (r. Strășeni); Ciuciuleni, Drăgușenii Noi (r. Hâncești); Sipoteni, Bahmut, Temeleuți, Vălcineț, Bahmut (r. Călărași); Rădenii Vechi, Bumbăta, Cornești (r. Ungheni), Milești, Bălănești (r. Ungheni); Lalova, Horodiște (r. Rezina); Slobozia Mare, Văleni, Brâ nza, Manta, Giurgiulești, Colibași, Vadul lui Isac, Pașcani, Crihana Veche (r. Cahul); Tabăra, Camencea, Teleșeu, Lucășeuca, Seliște, Puțintei, Ivancea, Vatici, Furceni, Trebujeni, Piatra, Orhei, Mașcăuți (r. Orhei).

Toți tinerii care provin din aceste localități au avut ocazia să facă cunoștință între ei în cadrul evenimentului de lansare al proiectului, care s-a desfășurat pe data de 27 ianuarie 2022. Cele 280 de persoane participante au aflat detalii despre scopul și obiectivele proiectului în cadrul  căruia s-au înscris. Totodată, pe parcursul lunilor februarie și martie, elevii din localitățile participante au beneficiat de cunoștințe importante cu privire la ecosistemele locale, fauna sălbatică, conservarea biodiversității și patrimoniului natural din regiunea natală. De asemenea, în viitorul apropiat li se vor oferi instrumente specifice, sub formă de granturi, pentru a monitoriza și îmbunătăți starea habitatelor care înconjoară sau se suprapun cu cele cinci arii protejate.

 

Proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei” a venit cu un șir de activități menite să stimuleze curiozitatea tinerilor:

  • Curs de instruire axat pe conservarea naturii: acesta a fost constituit dintr-un curs online despre cunoașterea ariei protejate din zona natală, despre specificul florei și faunei, precum și dintr-o excursie tematică în aria protejată respectivă pentru a documenta habitatele importante pentru biodiversitate.
  • Concurs pentru tineri dedicat cercetării/monitorizării patrimoniului natural din zona natală: acest concurs, numit „Fii schimbarea!”, a demarat la mijlocul lunii aprilie și propune tinerilor participanți un mod inedit de a-și cunoaște plaiul natal. Competiția are ca scop cercetarea/monitorizarea situației de mediu a unei anumite resurse naturale/obiect de patrimoniu natural din împrejurimile localității sau ariei protejate: pădure, izvor, mal de râu, stâncă, peșteră sau alt obiectiv de interes natural). Tinerii vor colecta informații și vor întocmi un raport de monitorizare care va include imagini, video și o scurtă descriere a situației ecologice a locației, prin completarea unui formular furnizat de organizatorii competiției. De asemenea, participanții vor organiza o campanie de informare la nivel local privind starea mediului în comunitatea lor și problemele identificate în timpul procesului de monitorizare. 
  • Concurs de mini-granturi și implementarea mini-proiectelor la nivel local: tinerii din localitățile care se învecinează cu ariile protejate incluse în proiect se vor organiza în grupuri de inițiativă pentru a înainta o cerere de finanțare orientată spre soluționarea problemei identificate în cadrul competiției sau spre îmbunătățirea situației ecologice a patrimoniului natural care a fost cercetat (plantări, curățenie, activități de salubrizare etc.). Beneficiarii de granturi vor efectua o activitate de evaluare a impactului și își vor prezenta rezultatele la finalul proiectului. 

În acest mod, Mișcarea Ecologistă din Moldova își propune să determine tinerii să se implice, împuternicindu-i să-și ajute localitatea să fie mai deschi-se către protejarea activă a naturii. Ca rezultat, toate localitățile participante vor asigura consolidarea, promovarea și conservarea ecosistemelor protejate din rezervațiile naturale aflate în vecinătatea lor.

Proiectul „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimoniul natural al Moldovei” reprezintă o continuare a unui șir de trei proiecte similare, desfășurate în anii trecuți de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu sprijinul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service: “Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare și conservare a naturii” (2020), “Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației“ (2019) și „Fortificarea educației ecologice în școli. Competențe și experiențe de învățare a naturii” (2018).

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 362

Susține Natura.md: Devino Patron!