Devino Patron!

Scrie „poeme de încălzit sufletul”

Scrie „poeme de încălzit sufletul”

În sistemul educațional din spațiul românesc numele profesoarei de limba și literatura română Rodica Gavriliță este înscris de câteva decenii. Născută pe un meleag frumos și pitoresc, satul Puțintei, raionul Orhei, juna Rodică, care citise încă din școală și-i cunoștea pe clasicii români, și din al cărei suflet firav și frumos se inspirase poate Alecsandri, și-a îndreptat pașii spre litere, purtând pe umeri cofițe să le umple cu poezie, cu literatură, cu tot ce-i mai frumos pe lumea asta, dar care se învață la Litere. Și așa s-a întâmplat – a venit la Chișinău, în 1987, să studieze la filologie. Devine studentă la UPS „Ion Creangă”, Facultatea de Litere, pe care a absolvit-o cu eminență. Are 36 de ani munciți în pedagogie dintre care 17 ani la Colegiul Pedagogic, iar 19 ani la Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” din Călăraşi (director Valeriu Gorincioi). 

Fiecare primăvară îi aduce Rodicăi Gavriliță, profesoară (re)cunoscută în orașul Călărași, dar și în învățământul din Republica Moldova, bucuria unei vârste împlinite și rodnice în domeniul pedagogiei, dar și în viața cotidiană. Acolo unde a chemat-o datoria profesională, a lăsat impresii frumoase, remarcând aleasă pregătire în domeniul comunicării, printre colegi sau discipoli. Și doamna profesoară le face din dragoste pentru limba română, din respect pentru înaintași, punând în față colegul, reușește să se ridice în ochii celorlalți. Este o profesoară mereu în acțiune, iar toate acestea îi solicită multă pregătire.

E un profesor cu cărțile în mână, pe față și ai putea crede că ele o caută de vreme ce Rodica Gavriliță a reușit să-și lase numele ei pe mai multe cărți. A participat, în calitate de expert, la evaluarea manualelor şcolare, Literatura universală, clasa a XI-a și Limba română, clasa a VI-a. Este autoare de teste pentru evaluare la Limba și literatura română în clasele a VII-VIII.   

Pregătirea profesională, care a depășit multe trepte, îi permite și este solicitată să fie formator local și național. Armata de pedagogi din raionul Călărași sau din republică, pe care-i instruiește, i-au remarcat experiența în cadrul stagiilor republicane de formare a cadrelor didactice privind metodologia implementării curriculei la disciplinele modernizate, la Institutul de Știinţe ale Educației sau la Prodidactica. 

Cum reușește Rodica să facă și multe lucruri, dar lucruri minunate, care să aibă eticheta calității, știu cei care o ascultă, își iau notițe pentru experiența lor. Discipolii își amintesc cu drag de profesoara lor, iar acolo unde este nevoie de mai multă dragoste sau de toleranță, profesoara Rodica este la datorie. Misiunea ei de asistent social la Centrul Vita Longa, Centru de medicină prietenos tinerilor a fost și mai este o preocupare cu tinerii şi copiii din familiile social-vulnerabile. Aleasă fiind preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Părinţilor Adoptivi, a determinat-o să se ocupe de consiliere în domeniul adopţiei.      

La o discuție cu Rodica Gavriliță, îți dai seama că poezia din sufletul ei o ajută să facă toate acestea. Și, când ele izvorăsc din lumină poetică, viața e o proză cu mai mult soare, cu mai multe bucurii. Profesoara R. Gavriliță este invitată la emisiuni să vorbească, că are ce spune, iar mulți o iau drept un reper educațional. Timpul, care discerne binele de rău, va duce în viitor gândurile și poezia ei.

Deocamdată, ea este chemată de experții timpului să i se înmâneze ceea ce merită, pentru efortul uriaș și pentru dragostea ce i-o poartă școlii, - distincții de recunoaștere. Are diplome de excelență din partea DÎ Călărași și a Guvernului R. Moldova, Diploma MET pentru rezultate excepționale în pregătirea elevilor la Olimpiada Internațională, multiple alte diplome pentru un bun îndrumător al elevilor la concursuri, Testimoniu de laureat, locul doi, în cadrul concursului Cea mai bună familie cititoare din partea Ministerului Culturii al R Moldova. Cea mai mare amintire pentru Rodica Gavriliță este din 2007 când a devenit laureată a Concursului Republican Pedagogul Anului.   

Celelalte, ar spune Rodica, se înscriu în „Cu viața la o cafea” (este titlul cărții ei, apărută în 2021), pentru că edificiile ei profesionale sunt atât de multe că nu încap într-un articol. Multe altele, dar la fel de importante ca și până acum, refugiu în cărțile citite sau scrise (ultima scoasă din „SER(TARE” este o apariție recentă de poezii), formatoare de opinii sau profesor cu vocație, mamă a două fiice minunate – Rodica și Anastasia. 

Profesoara Rodica Gavriliță, care predă româna și care, împreună cu mulți colegi nu dezmint măreția muntelui Ceahlău, spre a perpetua numele istoric al lui Sadoveanu, este un om al cărții, al bunătății, al mărinimiei, așa cum i-i dat să fie unui pedagog, un om cu o voce în viitor, care scrie „poeme de încălzit sufletul” pentru toți.    

Silvia STRĂTILĂ  
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 373

 

Susține Natura.md: Devino Patron!