Devino Patron!

Drag mi-e portul și obiceiul

Drag mi-e portul și obiceiul

Acesta a fost genericul în care stă concentrată toată semnificația Festivalului regional de creație populară „Moștenit-am din bătrâni". Am participat la acest eveniment, despre care nu pot să nu scriu. 

Festivalul s-a desfășurat la umbra copacilor, într-un loc frumos și răcoros din pădure, pe malul Prutului din preajma satului Hănăsenii Noi, raionul Leova. La festival au participat 15 ansambluri folclorice din raioanele Leova și Cantemir. Evenimentul a fost organizat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport în parteneriat cu Consiliul Raional Leova și Primăria satului Hănăsenii Noi. Nu au lipsit reprezentanții Muzeului de Istorie și Etnografie Leova, ai Bibliotecii Publice Raionale „Valeriu Matei”, ai Centrului Sindical Ramural Teritorial Leova din domeniul Educației și Științei. 

La eveniment a fost și conducerea de vârf a raionului, președintele Nicolae Popa, Nicolae Prițcan (vicepreședinte pe domeniul social), Vasile Grosu (vicepreședinte pe domeniul economic), dar și alte persoane, care au asistat și au apreciat măiestria interpretării cântecului, păstrarea obiceiurilor tradiționale și arta culinară a gospodinelor participante. 

La festival, artiștii au venit cu un repertoriu atât de impresionant încât îmi vine greu să apreciez care ansamblu a fost mai bine pregătit, întrucât toate s-au prezentat bine, iar talentul, vocile, cântecele populare merită calificativul „foarte bine” și „bine”. De fapt, nici nu a fost în competența mea să le dau note, dar impresii frumoase și plăcute mi-au lăsat toți participanții. 

Pe scena improvizată, gazda, ansamblul „Datina” din Hănăsenii Noi, a deschis festivalul. A fost aplaudat ansamblul „Țărăncuța” (s. Beștemac), fete cu „cununiță împletită, să fie dragi la fetit…” (expresie extrasă din prezentarea sărbătorii de Sânziene). A bucurat mult ansamblul „Moștenitorii” (s. Filipeni), cu copii deosebiți și talentați. O prezentare impresionantă a avut-o ansamblul „Izvoraș” din satul Cazangic, care a arătat un obicei vechi, răspândit prin părțile noastre: „cupatul (măsurare sau băutul laptelui de oi cu cupa) de primăvară la stâna de oi”, improvizând în scenă o stână, unde au expus obiceiul și tradițiile ciobănești, frumos și cu deosebit talent. Tot cu cântece ciobănești și despre tradițiile ciobanilor a încântat publicul ansamblul „Dorul” (s. Sărățica Nouă). Obiceiul recoltării mierii de albine și frumusețea costumului național bulgăresc au fost demonstrate de artiștii ansamblului „Bilgari” (s. Colibabovca). 

Perla Festivalului regional de creație populară a fost considerat Ansamblul Folcloric „Strămoșeasca” din Tartaul (Cantemir). Acesta a încântat publicul cu un program de cântece extraordinar de frumoase și cu jocul ca la sud. Totuși, izvorul talentelor nu a secat și poporul mai are mari rezerve de artiști populari, oameni simpli de la țară care, în paralel cu munca și viața de țăran, iubesc cântecul popular, portul național și obiceiul. Aceasta a demonstrat-o în scenă Vlad Popescu, care s-a dovedit a fi un adevărat maestru de interpretare a cântecelor la caval, fluier, fluier-geamăn, ocarină. 

Cu un repertoriu de cântece frumoase s-a prezentat Ansamblul Folcloric „Cupcuianca”, care a înscenat și un mic spectacol despre una din cele mai frumoase sărbători de vară „Duminica Mare”. Îmbinând cântecul cu tradiția, despre această sărbătoare au vorbit de pe scenă doamnele Svetlana Rangu, surorile Ileana Mocanu și Olguța Bârlădeanu. Un cântec la muzicuță a interpretat Ion Mihu, conducătorul artistic al ansamblului, iar bătăile de tobă ale toboșarului Andrei Pâslaru au răsunat în aplauzele lungi ale spectatorilor. Poezia „Vers de Duminica Mare”, din creația-mi proprie, a fost încadrată în repertoriul Ansamblului „Cupcuianca”, de la baștina mea pe care o iubesc. Toate ansamblurile participante au avut prezentări spectaculoase: „Nemurelele” (or. Iargara); „Linu-i lin” (s. Romanovca); „Busuioc Moldovenesc” (s. Borogani); „Țărăncuța” (s. Ceadâr); „Baștina” (Baimaclia); „Pădureanca” (s. Baiuș) și „Busuioc” (s. Tochile-Răducani). 

Sincere felicitări tuturor participanților, spectatorilor și nu în ultimul rând organizatorilor Festivalului regional de creație populară „Moștenit-am din bătrâni". 

Exprim mulțumiri primarului satului Cupcui, dlui Gheorghe Antoniu pentru invitația de a participa împreună cu ansamblul folcloric „Cupcuianca” la acest minunat festival.  

Autor: Victor Ciobanu 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 388

 

Susține Natura.md: Devino Patron!