Devino Patron!

10 cauze ale căderii părului

10 cauze ale căderii părului
Foto simbol. Sursa: www.qbebe.ro

Este adevărat, bărbaţii sunt mai predispuși spre a-și pierde podoaba capilară, însă nici femeile nu sunt ocolite de această problemă. Subţierea firului de păr și căderea abundentă sunt destul de frecvente în rândul doamnelor, iar acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de motive, de la o anumită deficienţă vitaminică până la o problemă de sănătate mai gravă. Cu toate acestea, căderea părului atât la femei, cât și la bărbaţi, poate fi tratată, totul depinzând însă de cauzele care duc la această problemă. Vă invităm să descoperiţi câteva motive comune ale căderii părului:

 

Stresul emoţional
Orice traumă de natură psihică survenită ca urmare a producerii unui accident rutier, intervenţie chirurgicală, afecţiune severă, teama de îmbătrânire, divorţul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă sau chiar o banală răceală care se întinde pe o perioadă mare de timp poate duce la căderea temporară a podoabei capilare. Și asta pentru că ciclul de viaţă a firului de păr este dereglat și nu mai respectă ritmul normal de „creștere, odihnă, regenerare”. Vestea bună este că odată ce scapi de acea stare emoţională negativă, părul reintră în normal și nu va mai cădea la fel de mult.


Sarcina
Din cauza durerilor suportate în timpul nașterii, femeile pot rămâne cu anumite traume care pot, de asemenea, să ducă la pierderea părului mai mult decât în mod obișnuit. Desigur, este doar o problemă de timp până când vei trece peste acest șoc al nașterii și părul tău nu va mai fi o victimă.


Prea multă vitamina A
Da, se poate ca aceasta să fie cauza pentru care părul tău se împotrivește să rămână pe cap. Cantitatea zilnică de vitamina A este de 5.000 UI pentru adulţi, însă atunci când ne administrăm din proprie iniţiativă suplimente alimentare cu vitamina A este foarte posibil să ne confruntăm cu acest efect advers neplăcut. Cea mai simplă cale de a vedea dacă într-adevăr aceasta este cauza să renunţi pentru o perioadă la suplimentele vitaminice pe bază de vitamina A și să observi cum reacţionează părul la această schimbare.

 

Prea puţine proteine
Î
n momentul în care corpul nu primește suficiente proteine, procesul de creștere a părului este încetinit, iar regenerarea este și ea blocată. Prin  urmare, include în alimentaţie cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peștele. 


Moştenirea genetică
Poate fi și acesta un motiv, mai ales dacă știi că persoanele de sex feminin din familie au avut astfel de probleme. Spre deosebire de bărbaţi însă, femeile nu se trezesc dintr-o dată cu o chelie de toată frumuseţea, ci se confruntă cu subţierea părului și ruperea facilă a acestuia la periaj, ceea ce duce la rărirea podoabei capilare. Nu dispera, totuși, pentru că există numeroase tratamente pentru întărirea firului de păr și regenerarea acestuia. Este suficient să dai un google, să citești câteva recomandări și să plătești (bani grei, ce-i drept), iar soluţia este în mâinile tale.


Dezechilibrul hormonal
La fel cum sarcina poate modifica nivelul de hormoni din corp, același lucru se poate întâmpla și atunci când iei anticoncepţionale nepotrivite, care îţi pot da peste cap hormonii androgeni, responsabili și de chelia la bărbaţi. De aceea, este foarte important să consulţi medicul ginecolog înainte de a lua pilule, pentru că doar o anamneză amănunţită poate stabili cu certitudine ce tip de contraceptive îţi sunt indicate. 


Deficienţa de fier
Aproape una din 10 femei cu vârste între 20 și 49 de ani suferă de anemie ca urmare a unei lipse acute de fier în organism și culmea este că majoritatea doamnelor nici măcar nu știu acest lucru. Lipsa fierului este o cauză comună a căderii părului și pentru a afla cu certitudine dacă aceasta este cauza care stă la baza problemei pierderii părului este necesar să faci o serie de analize de sânge, care pot determina nivelul de fier din sânge. Ce e de făcut în cazul unui răspuns afirmativ? Nimic mai simplu: câteva suplimente cu fier administrate pe o perioadă de timp indicată de medicul specialist și un regim bogat în acest mineral (mere, ficat de pasăre, spanac, gălbenuș de ou etc.).


O tiroidă leneşă
Mai exact, hipotiroidismul poate fi și el o cauză frecventă a căderii părului pentru că nu sunt produși suficienţi hormoni care să ajute metabolismul și astfel și părul are de suferit. Tratamentul medicamentos poate fi de mare ajutor în această situaţie, astfel restabilindu-se nivelul hormonal normal.


Slăbitul brusc
Multe doamne se supun, cu sau fără conștiinţă, numeroaselor diete din mediul virtual sau din auzite, iar acest lucru poate să le afecteze dramatic organismul, deoarece de multe ori se întâmplă să recurgă la înfometare ori diete drastice, care privează corpul de vitaminele și mineralele necesare. Vestea proastă este că va dura cel puţin 6 luni până ce părul tău să își revină din această traumă suferită, timp în care organismul își reface stocul de nutrienţi pierduţi în urma regimului alimentar haotic.


Sindromul ovarelor polichistice
Este un alt motiv care duce la creșterea nivelului de hormoni androgeni, care poate predispune la creșterea în greutate, risc crescut de diabet, tulburări menstruale, infertilitate și, problema care ne macină pe noi, femeile, căderea excesivă a părului. Și, de parcă nu sunt suficiente aceste probleme, această afecţiune poate favoriza creșterea (!) părului în zone mai puţin agreate, cum ar fi cel de pe faţă sau cel de pe suprafaţa corpului (mai puţin de pe cap). Soluţia într-o astfel de problemă spinoasă constă într-un tratament de lungă durată, care include schimbări în dietă, exerciţii fizice zilnice, administrarea de anticoncepţionale, precum și de medicamente care scad riscul de infertilitate și diabet.

 

Paula ROTARU

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 341

Susține Natura.md: Devino Patron!