Devino Patron!

Rinocerizarea – un fenomen obişnuit pentru noi

Rinocerizarea – un fenomen obişnuit pentru noi

De aproape trei decenii, de când libertatea în R. Moldova ne-a dat posibilitatea să ne cunoaștem și să ne manifestăm prin credință, oamenii parcă au devenit mai atenți.

Și această atenție fie că e îndreptată spre sine, fie că e îndreptată spre cei de lângă noi. Chiar înainte de Paște, îmi veneau în minte tot felul de gânduri de bucurie, de iertare, de apropiere de ceilalți...

Dacă aș fi scris unele mesaje de acest fel, cred că ar fi fost artificiale, și eu aș fi fost falsă. Pentru că, trebuie să recunoaștem, doar în ajunul sărbătorilor sfinte, de Crăciun sau Paște, ne gândim să fim mai buni, să spunem din inerție „iartă-mă”, de dragul de a fi iertați. În realitate, spectacolul social din stradă, din biroul de lucru, din discuțiile cu vecinii este altul. În noi persistă nesimțirea, indolența, prostia, aroganța, invidia etc. N-aș vrea să continui lista cu termeni toxici, căci oricum câmpul nostru comportamental e minat cu multe mârlănisme.

Spunem „iartă-mă” din politețe, din frica de a nu ne pierde pacea. Această diplomație de moment e mai periculoasă pentru noi decât o invazie a străinilor. 

Conștientă că nu mă pot îndepărta prea mult de spectacolul din jurul meu, pentru că el este prezent mereu, am deschis o carte bună, „Spectacolul civilizației” de Mario Varga Llosa. Cartea nu mi-a picurat balsam pe suflet. Lumina curată a unei cărți, care spune adevărul despre noi, nu-ți aduce multă liniște, dacă educația în societatea de astăzi este o carență fundamentală. Nici autorul, laureat al Premiului Nobel, oricât de talentat ar fi în ale scrisului, nu poate opri măcelul imoral al lumii, după ce din civilizația spectacolului a dispărut elita intelectuală, modelul ideal, cultura. Cel puțin, această carte mi-a adus argumente clare că societatea noastră nu e compusă din exponate de muzeu, care nu se mișcă și nu se expun greșelilor. Și totuși, împăcarea noastră cu răul presupune complicitatea cu el. Un motiv al acceptării acestei realități mediocre a fost, spune autorul, „democratizarea culturii”. Adică, din altruism, „cultura nu putea să rămână în apanajul unei elite, o societate liberă și democratică avea obligația morală de a pune cultura la îndemâna tuturor...”.

Cultura încotro? Civilizația spectacolului de Mario Vargas Llosa |  Evantaiul Memoriei

Așa s-a întâmplat că de-a lungul timpului literatura, artele și cultura au ajuns să fie subvenționate, iar în societatea noastră contemporană personajul care, timp de secole, juca un rol important, a dispărut. Acest personaj, recunoscut prin inteligența și luciditatea sa, era  intelectualul. Llosa menționează că o cauză principală a dispariției intelectualului ar fi că „o cultură care încurajează tot mai puțin efortul intelectual, te face să nu fii interesat de nimic, să nu te neliniștești, și, în ultimă instanță, să nu gândești”.

Îndreptându-ne și mai mult spre cantitate decât spre calitate, în defavoarea culturii, fiind mereu într-o goană pentru un loc în față, am început să continuăm cu și mai multă îndârjire să ne rinocerizăm, complăcându-ne în puținătatea înțelegerii vieții. Mario Vargas Llosa atrage atenție la faptul că diminuarea culturii duce la nedoritul efect de a „vulgariza și a face mediocră viața culturală”, aceasta fiind o justificare civică – „trebuia să ajungă la ea cât mai mulți oameni”.

Chiar și în condițiile când la noi, în R. Moldova, este interzis să fie interzis, mă gândesc că  oamenii educați și culți sunt șansa acestui popor. Nu prea avem de unde-i lua, din păcate, s-au cam împrăștiat în lume, la noi nu prea miroase a creiere arse. Prin tăcerea și cumințenia noastră, promovăm lichele și agramați, care scot țara din normalitate. Pe bună dreptate, e un motiv de pesimism, după cum spune în cartea sa M.V.Llosa, faptul că „purtați de o iresponsabilitate atât de mare cum e această irepresibilă vocație a noastră pentru joc și distracție, am făcut din cultură unul din acele superbe, dar fragile castele de nisip care se spulberă la prima rafală de vânt”.

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 363

 

Susține Natura.md: Devino Patron!