Devino Patron!

Regulile de aur ale bunicii

Regulile de aur ale bunicii

(despre vopsitul ouălor cu ingrediente naturale)

Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre vopsitul ouălor cu ajutorul culorilor obţinute din plante e că acestea trebuie să fie albe. Înainte de a începe procesul de vopsire, ouăle trebuie spălate bine şi degresate.

Roșu

Într-un litru de apă, puneţi două sfecle medii tăiate bucăţi, 2 linguri de oţet (alb) şi fierbeţi până obţineţi o culoare rubinie (10-15 minute). Lăsaţi apoi la răcit. Când soluţia este călduţă, puneţi ouăle fierte şi lăsaţi-le până capătă culoarea pe care v-o doriţi (uneori acest proces durează şi câteva ore). Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe ouă.

Galben
Ouăle galbene pot fi obţinute cu ajutorul cojilor de ceapă albă. Pentru 10 ouă aveţi nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun într-un vas cu 2 litri de apă la fiert cu ouăle la foc mic (să nu crape), timp de 15 min.

Aceeași culoare poate fi obținută cu ajutorul ceaiului verde. Șapte pliculețe de ceai verde sunt fierte timp de cinci minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Sunt puse ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care se doreşte o culoare mai intensă, se răceşte soluţia şi se mai lasă ouăle în ea câteva ore.

Brun
Cinci plicuri de ceai negru sunt fierte în 500 ml de apă împreună cu o lingură de oţet, timp de 5 minute. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Albastru
Fierbeţi o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundaţi ouăle gata fierte în soluţie când aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă şi lăsaţi-le până obţineţi culoarea dorită (pot sta şi peste noapte).

După ce se vopsesc, ouăle se şterg cu un şerveţel îmbibat în ulei pentru a le da strălucire.

Mov
Se lasă ouăle peste noapte într-un vas în care ați pus suc de struguri. Ouăle trebuie să aibă coaja mai închisă la culoare dacă vreți să le vopsiți în nuanţe închise.

Vopsitul ouălor cu coji de ceapă
Cojile de la 1 kg de ceapă roşie se lasă la înmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit cu 2-3 litri de apă. A doua zi se adaugă în vasul în care sunt cojile de ceapă la înmuiat 2 linguri de oţet şi se fierb ouăle timp de 10-15 minute. În cazul în care se doreşte o culoare mai intensă de roșu, se mai lasă în lichid până obţineţi nuanţa dorită.

Decorează cu pătrunjel
Frunzele de pătrunjel şi de leuştean unse cu ulei pot să împodobească şi ele ouăle de Paşte. Lipeşte frunza unsă cu ulei pe oul fierbinte, după care pune-l într-un ciorap de damă. Trebuie să ai grijă cum pui oul în ciorap, pentru a nu mişca frunza din locul ei. La final, întinde ciorapul bine pe ou, răsuceşte-l şi prinde-l cu aţă. Pune ouăle în vopsea. Partea acoperită cu frunze va rămâne albă şi va căpăta modelul acestora.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!