Devino Patron!

Uleiul de floarea-soarelui: proprietăți, beneficii, utilizări

Uleiul de floarea-soarelui: proprietăți, beneficii, utilizări

Raftul de sănătate

Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai importante uleiuri vegetale folosite pentru prăjit. Produsul este utilizat atât în gospodăriile individuale, cât și în restaurante și industrie. Uleiul de floarea-soarelui conține acizi linoleic și oleic, fiind bogat în acizi grași Omega-6. Astăzi, uleiul de floarea-soarelui este aliment, component important în cosmetică și în tratamentul unor afecțiuni. 

Utilizarea uleiului de floarea-soarelui în bucătărie este o obișnuință, însă, acest produs are și alte proprietăți și oferă numeroase beneficii, de aceea îți prezentăm în continuare cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre acest produs vegetal. 

Ce este și care sunt proprietățile uleiului de floarea-soarelui? 

Uleiul de floarea-soarelui se obține prin presarea la rece a semințelor plantei cu același nume, Helianthus annuus. Este considerat un ulei sănătos, deoarece conține grăsimi nesaturate ce pot oferi beneficii pentru sănătatea organismului. Totul depinde, însă, de tipul, compoziția, nutrienții și cantitatea de ulei utilizată. În procesul obținerii uleiului de floarea-soarelui extrasul rezultat este natural și își păstrează nealterate proprietățile deosebite. 

Uleiul de floarea-soarelui are gust și aspect inconfundabile - este un lichid limpede, de culoare galben-aurie, diferențiat de alte tipuri de ulei, precum cel de măsline. 

Există mai multe tipuri de ulei de floarea-soarelui, unele cu un conținut ridicat sau mai scăzut de acid oleic și altele cu unul de acid linoleic. Cele două, deși sunt surse de energie pentru organism, reacționează diferit la temperatură în timpul gătirii, de aceea au efecte diferite asupra sănătății.

Compoziția uleiului de floarea-soarelui

Într-o lingură de ulei de floarea-soarelui sunt:

 - 120 de calorii;

 - 78 de grame grăsimi;

 - vitamina E;

 - vitamina K. 

Beneficiile uleiului de floarea-soarelui

 * Menținerea stării de sănătate și diminuarea riscului bolilor cardiovasculare

Unele studii efectuate au arătat că o dietă bogată în acid oleic, poate reduce nivelul ridicat de colesterol, așadar se diminuează și riscul de apariție a bolilor de inimă. 

 * Sănătatea creierului și a nervilor

Știm că uleiul de floarea-soarelui este o sursă excelentă de vitamina E pentru organism. La nivel teoretic introducerea unor surse suplimentare de vitamina E în dieta zilnică oferă șanse sporite pentru sănătatea întregului organism. Mai mult, se crede ca vitamina E poate avea un rol esențial în încetinirea  progresiei bolii Alzheimer, în condițiile în care un deficit din această vitamină conduce la dureri nervoase. Cert este că, în acest moment, vitamina E provenită din alimente este mai eficientă pentru nevoile organismului decât cea provenită din suplimente alimentare.

Utilizări ale uleiului de floarea-soarelui

 * Uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit în domeniul culinar, la gătit, copt, prăjirea alimentelor, deoarece variantele disponibile permit efectuarea unor proceduri la temperaturi diferite, ceea ce conferă alimentelor gust deosebit, dar și posibilitatea preparării hranei în moduri inedite. 

 * Uleiul de floarea-soarelui poate fi utilizat, de asemenea, la prepararea marinatelor și a salatelor. 

 * Poate nu știai, dar uleiul de floarea-soarelui este utilizat și în industria cosmetică, datorită rolului său umectant și emolient pentru piele. Aplicat direct pe piele pentru a oferi elasticitate și protecție unei epiderme uscate, uleiul nu trebuie folosit o perioada îndelungată. 

Când uleiul de floarea-soarelui poate să aibă efecte nedorite?

 * Uleiul de floarea-soarelui este considerat sigur pentru consum și pentru a fi utilizat pe piele, totul cu moderație. Conținutul de Omega-6, acid gras esențial găsit în uleiul de floarea-soarelui, ajuns în exces în organism, poate duce la apariția unor inflamații și a unor probleme de sănătate asociate.

 * Prăjirea alimentelor în ulei, la temperaturi ridicate, în mod repetat, poate favoriza descompunerea uleiului de floarea-soarelui în compuși toxici care pot contribui la agravarea unor probleme de sănătate.

 * Când nu știi cât ulei de floarea-soarelui poți consuma săptămânal, vorbește cu medicul care îți cunoaște problemele de sănătate și respectă indicațiile acestuia!    

Autor: Parascovia Mămăligă   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 396



 

Susține Natura.md: Devino Patron!