Devino Patron!

Cum înving păsările canicula?

Cum înving păsările canicula?
Ipostazele de scăldătoare la presura de grădină (Emberiza hortulana). Foto: Vitalie Ajder

Căldură mare, mon cher! Meteorologii au anunțat cod galben de caniculă, iar acest lucru înseamnă temperaturi nebune, disconfort termic ridicat și aer înăbușitor. Pentru noi acele zile sunt de coșmar: nu ieșim din casă, nu facem efort fizic, avem grijă să bem multe lichide și căutăm un colț de umbră să ne răcorim. Dar oare păsările cum luptă cu canicula? Cum se adaptează, mai bine zis, la condițiile acestea teribile? În caz că vreți să știți răspunsul, o să vă enumăr câteva adaptări esențiale ale acestor animale.

  • Gâfâitul - aproape cum fac și câinii. În zilele foarte călduroase, păsările își deschid ciocul, iar mușchii gâtului asigură evacuarea aerului cald din corp. Plămânii sunt un sistem cu sens unic, astfel încât aerul rece care intră în corp nu se amestecă cu aerul cald care iese. Ținând ciocul deschis, pasărea face să vibreze un oscior mic într-o zonă a gâtului unde trec multe vase de sânge. Oscilațiile aduc mai mult sânge în această regiune, permițând disiparea căldurii din sânge. 
  • Respirația prin piele – Penele care le acoperă majoritatea corpului au rol termoreglator deloc de neglijat pe timp de iarnă, însă vara anume zonele care nu sunt acoperite de pene ajută mult la pierderea căldurii în exces.
  • Picioarele, fața și ciocul asigură răcirea corpului. Unele păsări, în special cele tropicale, au ciocuri mari străbă- tute de multe vase sanguine, și care deci au o cantitate bogată de sânge. În zilele fierbinți, păsările își pot crește fluxul sanguin spre ciocuri pentru a ajuta la eliberarea căldurii. Când temperatura scade, fluxul încetinește și căldura este reținută în interiorul corpului.


Ca să se răcorească și mai mult, păsările recurg la diverse trucuri. Întrucât modul în care se comportă orice animal poate afecta căldura corporală a acestuia, păsările își adaptează activitățile zilnice pentru a se potrivi climatului.

  • Leneveală la umbră - Într-o zi foarte caldă, păsările sunt în repaos în cele mai fierbinți ore și sunt mai active atunci când aerul este mai răco- ros. Multe păsări caută zone umbrite, mai ales în apropierea surselor de apă. Cu cât mai multe straturi de ramuri și frunze există deasupra solului, cu atât mai multă căldură va fi absorbită și va fi mai răcoros. Prin urmare, și noi, și păsările, avem nevoie de copaci și spații verzi.
  • Vânt și adiere: când mai suflă vreo briză răcoroasă, păsările își flutură aripile pentru a permite aerului circulant să ajungă la pielea fierbinte. De asemenea, multe păsări, în special de pradă, profită de curenții de aer care se ridică de la sol și astfel ajung la înălțimi mari, unde aerul e mai rece.
  • Băiță - băltoacele, ochiurile de apă sau adăpătorile instalate de oameni sunt foarte apreciate de păsări, mai ales în zonele călduroase și aride. O baie răcoritoare este esențială pentru sănătatea corpului și a penelor, de aceea multe păsări adoră zonele umede nu prea adânci unde pot să se scalde în siguranță. Puteți face propriile scăldători chiar în grădina voastră, pentru a ajuta păsările să lupte cu temperaturile ridicate. În plus, o baie sau o adăpătoare este perfectă pentru a „spiona” și a învăța păsările care vin în grădină să bea. În acest fel vom avea ocazia să vedem detaliile ritualului de baie și de îngrijire a penajului sau să observăm interacțiunile pe care le au cu semenii lor.


Iată cum au învățat păsările să reziste caniculei necruțătoare, dar nu uitați că și noi le putem ajuta oferindu-le umbră, apă și un habitat potrivit pe parcursul întregii veri.

 

Silvia Ursul

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 341

Susține Natura.md: Devino Patron!