Devino Patron!

Regulile de aur ale bunicii

Regulile de aur ale bunicii

(despre îngrășămintele  naturale pentru florile din ghiveci)

* Pentru a stimula creșterea plantelor din casa ta, trebuie să știi faptul că acestea au nevoie de îngrășăminte. Fertilizarea plantelor nu numai că ajută înflorirea acestora, dar le va menține și mult mai sănătoase.

 * Înainte de a vorbi cum să prepari îngrășămintele, ar fi bine să știi și în ce perioadă se administrează acestea plantelor. Majoritatea plantelor intră în perioada de repaus vegetativ atunci când vine toamna și totul durează până primăvara, atunci când devin din nou active.

 * Administrarea îngrășămintelor se face doar în perioada de vegetație și îți recomandăm să o faci și tu primăvara și vara.

* După transplant, planta nu are nevoie de hrănire timp de 8 săptămâni, pentru că solul proaspăt conține o cantitate destul de mare de substanțe nutritive, dar dacă totuși aplicați în mod regulat îngrășăminte, acest lucru poate dăuna foarte mult florii.

 * Înainte de a trece la fertilizarea directă, solul trebuie udat cu apă curată, acest lucru va ajuta la evitarea consecințelor negative ale utilizării unui îngrășământ cu concentrație ridicată.

 * Dacă floarea este bolnavă sau prea slabă, atunci trebuie folosite îngrășăminte cu o concentrație suficient de scăzută pentru a o hrăni.

 * Încercați să nu exagerați cu fertilizarea, deoarece un exces de nutrienți poate avea un efect extrem de negativ asupra plantei, până la moartea acesteia. 

 * Dacă dorești îngrășăminte ieftine și ecologice pentru florile tale, atunci se pot obține cu ușurință din deșeuri menajere.

 * Florile de interior se îngrașă cu apă rezultată de la spălarea cărnii și a peștelui. Trebuie să o strecurați foarte bine, să îndepărtați eventualele bucățele de carne care uitate, putrezesc și miros urât.

 * Apa rămasă de la cartofii fierți este foarte hrănitoare pentru flori. Turnată în ghivecele cu flori, ține loc de îngrășământ.

  * Florile de interior preferă cafeaua. Ele cresc mai repede și devin mai puternice dacă puneți zaț de cafea în apa de stropit. Zațul de cafea conține azot, fosfor, potasiu, însă și alte minerale sau carbohidrați. Zațul este bun pentru flori precum mușcatele, hortensiile, trandafirii, rododendronii sau azaleele. Amestecați câteva lingurițe de zaț în pământul florilor. Îl puteți îmbunătăți dacă îl amestecați cu coji de ouă pisate pentru că acestea conțin calciu, fosfor, azot și carbohidrați.

  * 10 gr de drojdie se pun în puțină apă, apoi se adaugă o lingură de zahăr și se amestecă bine, după care se lasă să stea două ore. După ce a trecut acest timp, soluția se diluează într-un litru de apă caldă. Cu acest îngrășământ, udați plantele o dată pe lună, în perioada sezonului rece, toamnă-iarnă și o dată la zece zile, în perioada primăvară-vară.

 * Macerarea urzicilor în apă reprezintă un îngrășământ natural ideal. Lăsați urzicile câteva zile într-un vas, până ajung în stare de descompunere, apoi folosiți maceratul pentru a uda florile (pulverizat pe frunze, acest macerat de urzici alungă și puricii).

* Apa de usturoi este benefică pentru orhidei. Tocați 8-9 căței de usturoi, pe care îi puneți în 3 litri de apă și lăsați soluția la un loc cald timp de 24 de ore. Apoi strecurați și udați o dată la 2 săptămâni. Usturoiul conține azot, fosfor, potasiu, calciu, mangan, dar și sulf.

 * Cenușa, provenită din arderea lemnului care nu are urme de vopsea ori alte substanțe sau care nu a fost tratat este iarăși un îngrășământ foarte bun pentru florile tale. Pentru prepararea acestui îngrășământ aveți nevoie de 1-2 linguri de cenușă, peste care turnați un litru de apă fierbinte. Amestecul trebuie lăsat la infuzat, amestecându-l o dată la câteva zile.

Cenușa conține o cantitate mare de potasiu, fosfor, dar și nutrienți precum calciu, zinc, fier, mangan și chiar sulf. Plantele se vor uda o dată sau de două ori pe săptămână, folosind această infuzie. Pentru a hrăni florile, cenușa poate fi pur și simplu amestecată cu solul la replantarea plantelor. 

 * Cojile de ceapă conțin fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, bor, crom sau seleniu.

Pentru prepararea îngrășământului aveți nevoie de cojile de ceapă provenite de la 2-3 cepe, peste care se pune apă și se lasă la macerat timp de 24 de ore într-un loc unde nu pătrunde lumina. 

A doua zi, soluția se strecoară și plantele se vor uda cu aceasta o dată pe săptămână. Pentru păstrare, vă recomandăm să o țineți într-un loc întunecos.

 * Glucoza este un nutrient excelent nu numai pentru oameni, ci și pentru plantele de interior.  Într-un litru de apă dizolvați o lingură de zahăr obișnuit și udați florile cu această soluție. Nu mai mult decât o dată în lună. Se poate de presărat zahărul în ghiveciul cu flori și de turnat apă.

 * Crustele uscate de citrice (mandarine, portocale, banane)  se așează pe o treime dintr-un borcan de un litru, se umplu borcanul cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de o zi. După aceea,  apa se scurge și se udă florile de 1-2 ori pe lună, în funcție de sezon (mai rar iarna). Infuzia rezultată  are proprietăți antiseptice, combate dăunătorii și sporește imunitatea florii. 

* Cojile de banane tăiate mărunt și înfipte în pământ reprezintă un îngrășământ ideal pentru florile din ghivece. În timp, acestea vor putrezi și vor hrăni plantele cu microelemente, ceea ce va avea un efect benefic asupra creșterii masei verzi.

 * Cojile de ouă sunt adesea fertilizante pentru grădină, dar sunt potrivite și pentru plantele de interior, deoarece conțin mult calciu. Cojile zdrobite în pulbere pot fi folosite uscate sau preparate sub formă de infuzie.   

  Autor: Paraschva MĂMĂLIGĂ, 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 384 

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!