Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

Supă cu cârnați picanți

Ingrediente: 3 cârnați picanți, 6 căței de usturoi, 6 roșii, 3 cartofi, ulei, semințe de susan, pătrunjel, piper, sare.

Mod de preparare: Se taie cârnații rondele mici. Se încing 4 linguri de ulei într-o tigaie și se prăjesc cârnații. După ce s-au prăjit, se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas se pun roșiile decojite, tăiate cuburi și usturoiul pisat. Se toarnă 1l de apă și se lasă la fiert. Când clocotește, se pun cartofii tăiați cuburi.

Când totul este fiert se pune sare și piper după gust.

Se toarnă în boluri și se pun rondele de cârnați și semințe de susan. Se ornează cu pătrunjel tocat.

 

Pulpă de porc cu ciuperci

Ingrediente: 600 gr pulpă de porc, 7-8 căței usturoi, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui,  300 gr  ciuperci.

Pentru sosul alb: 50 gr unt, 1 linguriță  făină, 1 legătură  pătrunjel

Pentru ornat: 1 salată creață, piper, sare.

Mod de preparare: Se spală bine pulpa de porc în 2-3 ape și se lasă la scurs, pe un prosop absorbant de bucătărie. Separat, se curăță usturoiul, se feliază și se pisează. Se amestecă cu un praf de sare.
Se încinge ulei într-o tigaie și apoi se pune pulpa de porc la prăjit. Se rumeneşte bine, pe toate părțile, și, la sfârșit, se adaugă sarea, piperul și usturoiul. Se înăbușă câteva minute și apoi se dă în cuptor. Între timp, se curăță și se spală ciupercile, se feliază și se călesc în puțin ulei de floarea-soarelui. Se mai stropesc cu apă din când în când, să nu se ardă, și se condimentează cu sare și piper.
Într-o crăticioară, se topește untul, se adaugă făina cernută și puțină apă călduță. Se amestecă ușor și se obține o cremă consistentă. Sosul alb se amestecă cu ciupercile și cu pătrunjelul tocat mărunt și se servește împreună cu pulpa de porc rumenită. Se ornează cu frunze de salată verde.

 

Salată de sfeclă roșie cu nuci și brânză feta

Ingrediente: 500 gr sfeclă roșie (în vid gata fiartă sau o fierbeți dvs.), 60 gr miez de nucă, 150-200 gr brânză feta (sau alta care vă place), 2 linguri ulei de măsline ori floarea-soarelui, 2 linguri oțet de vin alb sau de mere, zeama de la o lămâie, după gust, 1 linguriță de zahăr (opțional), ½  legătură frunze de pătrunjel, piper, sare.

Mod de preparare: Nucile se prăjesc într-o tigaie fără ulei , ca să prindă puțină culoare. Sfecla roșie și brânza se taie cubulețe mai mari. Pătrunjelul se spală și se mărunțește. Din zeama de lămâie, ulei și oțet, opțional zahăr, piper și sare după gust, se face un fel de dressing.

Sfecla se așază într-un vas, se toarnă dressingul și se amestecă. Se adaugă mai apoi brânza, nucile și pătrunjelul, se amestecă din nou și se lasă 30 de minute să se interpătrundă aromele.

Se  servește ca atare, cu pâine sau cu semințe, sau alături de cartofi la cuptor.

 

Ruladă de casă cu ciocolată

Ingrediente: - pentru blat - 3 ouă, 3 linguri zahăr, 1 lingură amidon, 2 linguri făină; - pentru cremă - 150 ml apă, 100 gr unt, 1 cană zahăr, 2-3 linguri cacao, 1 cană lapte praf, 50 gr ciocolată amăruie, 50 gr ciocolată albă, 30 ml frișcă lichidă, esență de rom.

Mod de preparare: - blat -Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul, apoi pe rând gălbenușurile, amidonul și făina. Compoziția se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade, timp de 15 minute.

Cremă - Se pune apa la fiert împreună cu zahărul. Când începe să se formeze spumă deasupra, se pune untul și se amestecă până se topește. Se adaugă și cacao, se dă deoparte de pe foc și se mai adaugă laptele praf și esența de rom.

Montare - După ce s-a copt blatul, se răstoarnă pe un prosop umed presărat cu zahăr, ca să nu se lipească. Blatul se rulează cu grijă și se lasă câteva minute la aburit. Se derulează și se unge cu ciocolată neagră fierbinte. Se rulează din nou și se lasă la răcit.

Între timp  se topește ciocolata albă împreună cu frișca. După ce s-a răcorit, rulada  se acoperă. Ciocolata albă se pune într-o pungă, care se ține câteva minute în apă fierbinte. Punga se taie la un colț și se „șpreiază” peste rulada „îmbrăcată” în negru.

Dacă rămâne ciocolată, o puteți folosi pentru ornamentare, modelând niște biluțe, pe care le treceți prin nucă de cocos și le așezați deasupra. 

Autor: Parascovia Mămăligă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 392

 

Susține Natura.md: Devino Patron!