Îngrijirea plantelor de interior
De câte ori s-a întâmplat să admiraţi plantele din casa vecinilor sau a cunoscuţilor, întrebându-vă de ce ale voastre nu cresc aşa de frumos? Ţinând cont de sfaturile noastre simple, veţi reuşi să îngrijiţi în mod optim plantele Dvs., bucurându-vă de toate beneficiile pe care le aduc locuinţei.
1. Nu le înecaţi!
Amintiţi-vă întotdeauna că, la fel ca frunzele, rădăcinile plantelor au nevoie de aer. Dacă pământul va fi îmbibat de apă perioade lungi de timp, s-ar putea ca majoritatea plantelor să moară!
Învăţaţi să udaţi plantele regulat pentru a evita acest lucru.
2. Respectaţi perioada lor de odihnă!
Începătorii sunt adesea surprinși când află că aproape toate plantele intră în perioada de „hibernare“ în timpul iernii. Acest lucru presupune mai puţină apă, mai puţin îngrășământ și mai puţină căldură comparativ cu perioada de creștere activă.
3. Acceptaţi pierderea plantelor de sezon!
Multe dintre plantele primite în dar (crizanteme, gloxinia) vor muri în câteva săptămâni, dacă nu vor fi plantate în grădină, indiferent de cât de multă atenţie le veţi da.
4. Păstraţi umiditatea ridicată!
Atmosfera locuinţei, mai ales iarna, este uscată precum cea a deșertului. Învăţaţi să creșteţi umiditatea pulverizând apă pe frunze sau folosind vaporii. Că doar știţi care e cel mai bun prieten
al plantelor de interior, nu?
Foto simbol. www.casa-gradina.ro
5. Trataţi urgent eventualele boli ale plantelor!
Experţi sau începători, mai devreme sau mai târziu veţi avea de-a face cu bolile și paraziţii plantelor Dvs. Dacă starea de sănătate a unei plante nu este bună din cauza unei fertilizări inadecvate sau a unei substanţe chimice, o puteţi îngriji imediat. O infestare trebuie tratată cu produse potrivite. Eventualele carenţe de substanţe nutritive le vom remedia cu ajutorul îngrășământului
potrivit. Cu alte cuvinte, învăţaţi să recunoașteţi simptomele și nevoile plantelor Dvs.
6. Grupaţi plantele!
Aproape toate plantele arată și cresc mai bine când stau împreună. Încercaţi să grupaţi plantele care au nevoie de condiţii de creștere asemănătoare.
7. Învăţaţi să schimbaţi ghiveciul!
După un 1-2 ani, multe plante capătă o anumită sensibilitate și par bolnave. Soluţia multor cazuri este o simplă schimbare a ghiveciului, adică înlocuirea ghiveciului vechi cu unul mai mare. Alegeţi pământul cel mai prielnic!
8. Alegeţi înţelept!
Plantele trebuie să se poată dezvolta armonios în ambientul pe care îl putem oferi. Nici cel mai bun grădinar nu ar putea crește o plantă iubitoare de lumină într-o cameră întunecoasă. De aceea, sfatul nostru este să alegeţi plante pe măsura posibilităţilor Dvs. ambientale.
Foto simbol. Sursă: www.spatiulconstruit.ro
9. Folosiţi instrumentele potrivite! Sugestia noastră:
- investiţi într-o stropitoare cu cioc lung și îngust;
- cumpăraţi un pulverizator pentru a asigura umiditatea optimă a plantelor, pentru a stropi frunzele și pentru a le trata împotriva paraziţilor;
- alegeţi pământul cel mai bun;
- ghivecele trebuie să fie pe placul nostru: alegeţi-le pe cele colorate și comod de transportat;
- să nu lipsească tijele pentru a susţine planta în creșterea ei;
- aveţi grijă ca ghivecele Dvs. să aibă farfurioare pentru ca apa să nu ajungă pe mobilă sau pe podea;
- îngrășământul optim și soluţiile anti-paraziţi vă vor ajuta să păstraţi sănătatea plantelor Dvs.;
- pentru a completa „trusa“, nu uitaţi de bureţi pentru a curăţa frunzele de praf, o lingură și o furculiţă pe care nu le mai folosiţi în bucătărie și o foarfecă pentru curăţare.
10. Ţineţi cont de nevoile plantelor!
Fiecare plantă își are secretele ei. Consultaţi un manual bun de îngrijire a plantelor!
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 287
Susține Natura.md: Devino Patron!