Devino Patron!

Salonul Artă prin Educație în pandemie

Salonul Artă prin Educație în pandemie

Cenaclurile literare cu același timp cronologic „altădată”, unul din ele mai vechi - „Sburătorul”, legat direct de numele lui Eugen Lovinescu, a fost o carte deschisă pentru studenții de la Litere în perioada postbelică; altul - „Dialog”, care aduna în anii ’80, prin vocea poetului Nicolae Dabija studenți, scriitori, oameni de artă în Sala Uniunii Scriitorilor, au fost mișcări culturale de excepție datorită cărora literatura română și-a păstrat integritatea.

Astăzi, aceste modele de literatură sunt expresii ale acelorași reuniuni, cu aceeași direcție, doar cu un alt titlu – Salon Literar - care pare mai rafinat pentru un mediu digitalizat. Create de caractere puternice cu o sensibilitate aparte pentru artă, dar și din dorința ca pandemia, declarată din 2020 să nu aducă societatea la o stare și mai confuză, doi oameni din Cetatea Cărții, Ion și Gabriela Machidon din Ploiești, au deschis un Salon Literar Artistic „Artă prin Educație”.

Este un proiect cultural pentru cei pasionați de artă și cultură, care invită persoane simple, înzestrate cu talent, sau persoane care au darul pasiunii să promoveze frumosul. Un scriitor talentat, Ion Machidon, un român care își iubește țara, dar are și harul să sape „cu tot dragul în marmura cuvintelor”, și un matematician de factură barbiliană (de la multe lecturi ale poetului Ion (Barbilian) Barbu, dar și de la divinitate), Gabriela Alef Machidon, cu suflet de poet, au adus lumini de curcubeu în perioadă de pandemie și au dat strălucire la multe ediții ale salonului.

Desfășurate în online, edițiile au creat o prietenie culturală deosebită între salon și scriitorii din Basarabia, spunea moderatoarea G. Alef, menționând că „la nivel spiritual scriitorii basarabeni prin operele lor au venit acasă cu toată dăruirea lor la frații și surorile din România milenară și că rostul este acela de a menține la nivel național spiritul viu al românilor”.

Lună de lună, cu subiecte tematice consacrate evenimentelor vremii, salonul lăsa fiecărui participant să se afirme prin talent sau după o mențiune a dlui I. Machidon salonul a fost „garantul multora dintre ei” ca să-și prezinte „virtuozitatea și curajul de care dau dovadă pe linie artistică”. De la elevi din ciclul primar și până la artiști consacrați, cum ar fi soprana Lucia Cicoară Drăgan, prim solistă de operă, participanții de pe ambele maluri ale Prutului au avut prilejul să se manifeste, dând prioritate tuturor genurilor de artă. Au fost apreciate talente, s-au fortificat prietenii între colegi, a fost dat girul altor proiecte, s-au editat cărți, antologii, dar cel mai frumos și mai așteptat moment, susținea pe bună dreptate G. Machidon în demararea acestui proiect și concurs de creație literară, era că „de la o ediție la alta se crea posibilitatea să comunicăm față în față, de la om la om, de la concurent la concurent, de la laureat la laureat”, așa încât restricțiile impuse de pandemie creau, pentru că solicitau, și mai mult o solidaritate între oameni, aduceau dorul de a ieși din întunericul tăcerii. 

Cele nouă ediții din stagiunea a doua s-au desfășurat într-un cadru tematic și cultural divers, Gabriela Alef M., în semn de apreciere și respect, compara talentul particpanților cu „darurile de suflet” pentru sufletul celorlalți. 

Salonul Literar Artistic „Artă prin Educație” și-a rezervat o destinație precisă în care să încapă lucruri frumoase împreună cu creatori autentici, spectacole de poezie și cântec, expoziții de desene și talente. Poate că acest dialog ar fi fost pentru organizatori mai greu de realizat fără „vocea poetei” Veronica Pîrlea Conovali, profesoară de istorie la Colegiul de Coregrafie din Chișinău, scriitoare, dar mai ales colaboratoarea de suflet a proiectului și „liantul unirii sufletelor românilor” din Țară, mențiuni pe care i le aducea în semn de respect Gabriela Alef Machidon.

Cadrul inedit al fiecărui demers cultural începea cu melodia patriotică „Tot ce-i românesc nu piere”, cântată în perioada postbelică de Jean Moscopol, un imn care făcea să bată la unison inimile câștigătorilor participanți. De fapt, cei câștigați au fost participanții fideli la fiecare ședință: profesorii-poeți Octavia Crăciun, Silvia Lărgeanu, Iulia Dragomir, Victoria Furcoiu, Olga Trudov-Mațarin, Irina Elena Catrinescu ș.a.

„Bucuria de a exista în timp”, scria Ion Machidon, a dat veșmânt scrisului mai multor autori să se unească în trei cărți, apărute la editura „Amurg sentimental”: „Sub flamura unirii”, „Mărgăritare de dincolo de Prut” și „Lumini de curcubeu în pandemie”. Sunt trei antologii ce unesc scriitori de pe ambele  maluri ale Prutului care mai scriu cu gândul și cu sufletul la neamul românesc.

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 357

Susține Natura.md: Devino Patron!