ECOPROTECT - elevii de la Țaul se implică în protecția mediului înconjurător
La Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din satul Țaul s-a desfășurat în prima jumătate a anului 2021 un proiect educațional intitulat ECOPROTECT, axat pe formarea educației ecologice în rândul elevilor.
Proiectul a fost inițiat de profesoara de biologie Buzu Valentina, în parteneriat cu Liceul Teoretic "A.Mateevici" (profesoară Moroșan Liliana) și Gimnaziul Țaul (profesoară Zabolotnîi Svetlana). Profesoarele au urmărit prin realizarea acestui proiect dezvoltarea spiritului de inițiativă, comunicare, colaborare, dezvoltarea creativității a elevilor acestor trei instituții de învățământ, și au sprijinit participarea activă și constructivă a tinerilor în soluționarea unor probleme de mediu.
Elevii au participat la activități de cercetare a problemelor de mediu, au identificat principalele probleme de poluare la nivel local, republican și global, au evaluat consecințele acestora și au propus modalități de soluționare utilizând diverse metode de cercetare (observarea, chestionarul, analiza cantitativă și calitativă a datelor, concluzii). De asemenea au analizat beneficiile reciclării, realizând o listă de idei pentru reciclarea sau reducerea cantităților de deșeuri în localitatea natală. Au elaborat obiecte creative din materiale reciclabile oferindu-le a doua viață.
Totodată, au participat la activități practice de soluționare a problemelor de mediu (plantare de arbori, construirea cuiburilor artificale pentru păsări) și au încurajat membrii comunității din care fac parte să participe în acțiuni de protecție și conservare a biodiversității.
Iată ce activități au realizat echipele de elevi ale celor trei instituții de învățământ implicate în acest proiect educațional la nivel de comunitate:
1. Masă rotundă cu genericul „Facem cunoștință”, în cadrul căreia partenerii și participanții s-au prezentat, au discutat și au declarat ce așteptări au de la proiect.
2. Elaborarea emblemei proiectului.
3. Conferință de presă cu genericul „Biosfera e în pericol. Cum de salvat viața?” susținută de elevii participanți, în cadrul căreia s-a vorbit despre dezastrele ecologice la nivel global și local (consecințele lor, soluții de ameliorare).
4. Activitatea „Fii ecocreativ”, în care participanții au analizat beneficiile reciclării, au realizat o listă de idei pentru reciclarea sau reducerea cantităților de deșeuri în localitatea natală. Tot ei au confecționat într-un mod creativ diverse obiecte din materiale reciclabile pe care le-au prezentat într-o expoziție online.
5. Activitatea „Cât pădurile ne dor mai avem un viitor!”: cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurii (21 martie) și Zilei Păsărilor (4 aprilie), au fost organizate câteva acțiuni de salubrizare, amenajare și înverzire a terenurilor, și construirea cuiburilor artificiale pentru păsări.
6. Activitatea „Prin țara mea cu capul sus!”, în cadrul căreia au fost organizate excursii în locuri pitorești și dragi sufletului: muzee, case memoriale din localitatea natală cu elevi în rol de ghid.
La final de proiect, toți participanții au completat un chestionar privind gradul de satisfacție atins în cadrul acestui proiect, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul unei discuții on-line.
Iată ce a mărturisit eleva Berjan Anna, elevă în grupra 13-C a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole:
„Experiența participării în proiectul ecologic ECOPROTECT ne-a influențat pozitiv pe fiecare participant, căci astfel au putut înțelege acțiunile pe care le întreprindem împreună asupra naturii. Fiecare elev se bucură de această fructuoasă participare, care a însemnat pentru fiecare dintre noi o experiență, o motivare, o dragoste, și o dorință mare de schimbare. Fiecare dintre noi este bucuros de ceea ce am reușit, de începutul unei schimbări majore! Am întreprins acțiuni concrete pentru a salva mediul înconjurător. Fiecare elev a început schimbarea de la sine cu acțiuni de reciclare, plantare a pomilor, desene, esee, prezentări și alte acțiuni care contribuie nemijlocit la salvarea naturii.
Noi credem în salvare, în schimbarea pe care o poate aduce fiecare, căci flacăra aprinsă în noi este simbolul unei eterne continuități. Noi vom putea! Noi vom reuși să schimbăm modul nostru de a trăi în raport cu natura, putem face asta! Noi înțelegem că aportul nostru contează, în special acum, când natura ne trimite un strigăt de salvare, și asta ne motivează să înțelegem că ACUM e nevoie de o schimbare! Haideți împreună să acționăm, să schimbăm raționamentul fiecăruia , să readucem Natura ACASĂ!”
Susține Natura.md: Devino Patron!