Devino Patron!

Sportul e un test de rezistență și multă emoție

Sportul e un test de rezistență și multă emoție

,,Dacă eu am reușit, un băiat crescut în Titan-Pantelimon, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverență și multă muncă!”, a spus David Popovici, la Paris, după obținerea celei mai râvnite medalii. Sunt profund mișcată de gestul campionului, ajuns pe culmea performanței sportive, s-a gândit să împartă cu alții bucuria sa, dar mai ales să inspire. E lecția oferită de D. Popovici la Jocurile Olimpice 2024. La fel, m-a impresionat finala giudocanilor moldoveni. Momentul de inaugurare atât de emoționant a transmis un sentiment de mândrie și patriotism. Mi-am dat seama că în spatele bucuriei, zâmbetelor și lacrimilor acestor sportivi se ascunde multă muncă, determinare și mult efort, atât personal, cât și al echipei de antrenori.

Aceste momente mi-au amintit de olimpiadele școlare la care am participat cu elevii mei de la Liceul Teoretic ,,Emil Nicula” din Mereni, Anenii Noi.

 Câtă muncă și efort depun ei, dar câtă muncă depune și un cadru didactic pentru pregătirea psihoemoțională, fizică și teoretică. Precizez că e vorba de pregătire, nu de antrenament, deoarece nu este ca la celelalte discipline. Dacă la alte materii este o singură probă teoretică, la educația fizică sunt cinci probe, doar prima teoretică, alte patru - sportive. Lucrez cu ei zilnic, după ore. Sunt obosiți, dar vedeam în ochii lor dorința de a munci și nu cedau la oboseală. Dorința de a atinge obiectivul era mai puternică decât momentul cedării, dorința de a fi printre cei mai buni era enormă. S-a muncit în echipă, s-au ajutat și susținut între ei. A fost o pregătire intensă pentru Olimpiada la educație fizică și o luptă frumoasă cu mari rezultate: 

Iată câteva din bucuriile împărtășite de ei:

,,Cum am aflat că voi participa la Olimpiada Raională la educația fizică mi-am pus scopul să o câștig, așa că, timp de două luni mi-am consolidat abilitățile sportive, m-am antrenat în fiecare zi și am exersat cât de mult am putut pentru a-mi întări punctele slabe. Atunci când nu mă antrenam în sală, mă pregăteam de proba teoretică, o probă despre care mulți întreabă: „Există și așa probă la olimpiadă?’’ Da, există, și nu este una ușoară, cuprinde mai multe domenii cum ar fi istoria sau biologia. 

Olimpiada Raională a fost una complicată, deoarece știam că toate concurentele sunt foarte bune și atunci am dat tot ce am avut mai bun și am câștigat”, spune Sorina Coșarca, deținătoarea locului I.

,,Am fost unul din elevii cu cele mai bune rezultate la Olimpiada școlară la educație fizică în instituție și candidatul Olimpiadei  Raionale. De-a lungul pregătirii pentru olimpiadă am avut și gândul să renunț, dar datorită profesoarei Alexandra Cerî am mers mai departe. Zi de zi alături de colega mea Coșarca Sorina, am perfecționat fiecare traseu, combinație și temă teoretică. 

În momentul, când ne-a anunțat profesoara de premiu, eram cei mai fericiți de succesul propriu și al colegului. Sunt sigur că această experiență nu o voi uita prea curând alături de toate emoțiile pozitive ce le-am avut de-a lungul acestei experiențe”, a menționat Gheorghe Cerî, locul II.

După experiența raională emoțiile și voința de a învinge au devenit mai mari. Am trecut la pregătirile pentru etapa republicană. Pentru locul I la Olimpiada Republicană, Sorina Coșarca mărturisește din emoțiile trăite: „Am concurat cu 40 de fete din toată republica. Singurul lucru pe care îl voiam era ca antrenamentul să mă aducă în primii 10. Am câștigat locul I. În acel moment gândul m-a dus la antrenamente, la efortul depus, la doamna profesoară A. Cerî, care m-a ajutat în toată evoluția mea, la prietena mea care ieșea în fiecare seară să-mi țină companie cât timp alergam, la întreaga comunitate școlară ce a crezut în mine și desigur la familia mea, care m-a încurajat și susținut. Tuturor le sunt recunoscătoare. Aceasta îmi arată că eu pot să ajung la mari înălțimi”. 

Despre Sorina Coșarca aș mai adăuga că este o elevă educată, cu bun simț, bună la toate disciplinele, cu o medie mai sus de 9,50. 

Sportul înseamnă foarte multă muncă, corectitudine, efort inimaginabil răsplătit cu izbândă. Elevii pentru asta fac sport: pentru a-și depăși limitele în fiecare zi. Iar noi, profesorii, pentru asta îi însoțim în această provocare: ca să le transmitem că prin muncă poți atinge culmi nesperate. Munca e totală în sport. Și culmile pe care te aduce această muncă nu se compară cu nimic. 

 

                                                                 Autor: Alexandra Cerî,

profesoară de educație fizică,

                                                                  grad didactic I, Liceul Teoretic ,,Emil Nicula”

                                                                           s. Mereni, Anenii Noi

Articol publicat în revista NATURA, nr. 389

 

Susține Natura.md: Devino Patron!