Devino Patron!

Satul care devine și mai frumos

Satul care devine și mai frumos
Primăria satului Cojușna. Foto: S. Strătilă

Extins pe o suprafață de 2,83 km2, cu o populație de peste 7.000 de locuitori, atestat în anul 1528, cu gospodării și gospodari neîntrecuți, venind dintr-un neam de răzeși, satul Cojușna din raionul Strășeni (primar Igor Crăciun) prosperă de la an la an. Este situat aproape de Chișinău și are o așezare geografică binecuvântată de Dumnezeu ca aici pământul să rodească bine. Cu dealuri împădurite sau pante cu vii, cu terenuri agricole, sătenii sau veneticii (e un termen loial, intrat în obișnuința verbală, fără a purta cuiva ură), care au prins rădăcini, au făcut din satul lor unul atractiv. Istoria localității conservată în arhive – fotografii, cărți, filme artistice sau documentare, breviare, informații veridice, păstrate în biblioteci și în memoria băștinașilor, confirmă în prezent că această localitate a fost dintotdeauna atractivă. 

Cu 30-40 de ani în urmă, Fabrica de vin cu renumita cramă vizitată de mulți turiști, Colegiul de Vinificație, casele din piatră, construite într-o arhitectură aparte, marca Revaz Lomtadze, director al fabricii, edificiile, necesare și funcționale unei gospodării, localnicii care concurau privind spiritul gospodăresc - toate acestea formau mândria satului Cojușna.      

Oameni ai timpului și ai locului vorbesc cu dragoste despre baștina lor

Cojușnenii își iubesc satul natal (numărul lor, fără îndoială, ar fi mare). O dovadă este că aici poți întâlni multe dinastii, fiecare păstrând în suflet sau în gospodărie amintirea generației din care face parte. Acest lucru l-a confirmat Svetlana Fulga (Stegărescu), fiica lui Petru și a Olgăi, secretară a Consiliului Sătesc. Este a treia generație născută aici. Școala, profesorii, legătura sufletească cu problemele și comunitatea sunt parte a vieții și profesiei, iar din 1996, de când lucrează în Primărie, dragostea de baștină este pulsul ei patriotic. Ne relatează că satul prosperă datorită atitudinii administrației locale din prezent și din trecut. Sunt 2 grădinițe cu 400 de copii - Grădinița nr.1, director interimar - Zinaida Bulat, și Grădinița nr. 2, director - Iuliana Bonta. Ambele sunt renovate recent din proiecte investiționale, cu geamuri, acoperiș, mobilier, adică picii au condiții pentru o copilărie frumoasă. Liceul Teoretic „A. Russo” (director Daniela Donoagă), unde învață peste 700 de elevi, strălucește în cea mai frumoasă imagine a renovării, la fel, recente, liceul fiind ales să fie restaurat prin intermediul proiectelor ministeriale. Biserica satului, așezată pe o colină, văzută din toate unghiurile și ea, la rândul ei, cuprinzând cu veghea tot satul, a fost construită în 1855. A stat semeață, rezistând ateismului sovietic, pentru că  ușile ei n-au fost închise nici în acea perioadă. 

Îi cer doamnei Svetlana Fulga să mai spună care sunt beneficiile existențiale ale locuitorilor și ea le enumeră cu bucurie: Școala de Arte „T. Jereghi”, Centrul de creație pentru tineri, Casa de Cultură, Muzeul online, magazine moderne,  Biblioteca Publică cu un fond bogat de carte (director interimar - Tatiana Șevcenco), Fabrica de vin Chateau Cojusna, Migdal-P, Primăria, al cărei aspect frumos convinge că aici la probleme se găsesc soluții, un parc în centrul satului, modernizat și atractiv pentru odihnă și întâlniri festive. Mă roagă să nu-i laud cunoștințele despre geografia și istoria satului. Îi promit că, prin meseria de jurnalist la revista NATURA, nu voi adula-o, dar îi voi aprecia atitudinea ei umană și dragostea pe care le are față de satul ei, de băștinași, de bucuriile sau neajunsurile firești din viața satului. Îi voi aprecia dragostea de părinți despre care vorbește cu respect, amintindu-și că și ea, și părinții ei, și fratele Serghei, și fiica Aurelia, au fost patru generații de dansatori în ansamblul „Poienița”.     

Numele lui Vasile Alecsandri pe frontispiciul Casei de Cultură      

În centrul satului Cojușna, înălțată pe coloane puternice la intrare, Casa de Cultură, construită în 1956, e menită să fie sălaș artei. Liliana Culeanu, director interimar, e un ghid bun atunci când îți arată sălile mari, unele strălucind după renovare. Istoria spune că, la început, Casa de Cultură purta numele poetului Vasile Alecsandri. Poate se va reveni la acest blazon, iar nașul spiritual va urgenta soluționarea tuturor lucrărilor ca arta să armonizeze cu frumusețea cuvenită. Aici funcționează două ansambluri: Grupul folcloric „Răzeșeanca”, compus din 12 voci, condus de renumita artistă Zinaida Bolboceanu, care participă la festivaluri și concursuri; Colectivul de dansuri populare „Poienița”. 

Doamna director L. Culeanu intenționează să deschidă aici muzeul local al satului, deocamdată adunând materiale și obiecte de la localnici.    

Școala de Arte nouă, cu vechi tradiții      

Renovată, dotată și luminoasă, Școala de Arte „Tatiana Jereghi” strălucește, pentru că e înzestrată cu toate condițiile. La Cojușna, educația prin artă e o tradiție începută cu 30 de ani în urmă de Tatiana Jereghi. Diana Moraru, director interimar, îmi arată cu împăcarea de intelectual manager al instituției că viitorii artiști vin cu plăcere după programul de bază să-și dezvolte talentele, încăperile frumos amenajate, fiind destinate pentru dans sau pentru învățarea unui instrument. Aici învață 180 de elevi specialități diferite: pian, acordeon, vioară, dans modern sau popular, arte vizuale sau dramatice. 

Copiii din Cojușna au privilegiul să studieze pictura și să devină meșteri populari, ajutați să-și dezvolte talentul în atelierul soților Hubenco, un centru de creație frecventat de 35 de elevi. Aici, în secția de arte vizuale, profesorii Vasile și Teodora Hubenco îi învață pe tineri cum să modeleze obiecte din lut și din ceramică, având la dispoziție și un cuptor de uscat.    

Un muzeu inedit     

Câți au auzit, în afară de locuitorii satului Cojușna, de muzeul virtual, o invenție inedită, creată de Vitalie Jereghi și Pavel Munteanu, el fiind și autorul proiectului? Există un asemenea muzeu online, probabil unic, și are multe vizualizări. Muzeul are o colecție bogată de fotografii cu oameni și locuri din sat, din care poți identifica ocupațiile lor și evenimentele de odinioară. Din imagini, sătenii pot afla că satul lor a fost vizitat de Iurii Gagarin sau că Nikita Hrușciov a degustat vinul la fabrica de atunci. Cu un click poți găsi articole din anii 1921, 1937, 1956 ai secolului trecut. Documente de arhivă, imagini cu obiecte de patrimoniu, oameni surprinși în timpul muncilor sau în zile de sărbătoare sunt alte exponate virtuale, colecționate din Arhiva Națională sau de la oamenii din sat.   

Prin intermediul acestui muzeu original, constatăm că satul Cojușna are o istorie interesantă, așa cum și oamenii timpului de azi continuă să reînnoiască istoria satului cu pagini noi. Ceea ce poate constata oricine vizitează Cojușna este că imaginea satului o fac locuitorii și faptele lor frumoase.  

Autor: Silvia Strătilă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 392  

 

Susține Natura.md: Devino Patron!